Gıda, Tarım İl Müdürlüğü’nden haberler

Kırklareli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, Ürün Doğrulama Takip Sisteminin uzatıldığı duyuruldu. Ayrıca müdürlük tarafından Nitratlı gübre satışlarının başlayacağı da belirtildi
Ürün Doğrulama Takip Sistemi konusu ile ilgili Kırklareli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü 27 Ocak 2017 Cuma günü internet sitesinden bir duyuru yayınladı. Yayınlanan duyuruda şu ifadeler yer aldı; “Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği'nin 45. Maddesinde yer alan "Bakanlık tarafından belirlenen ürün takip sisteminin uygulanacağı gıda ve gıda grupları ile uygulama süresi Bakanlık tarafından belirlenerek bakanlık İnternet sitesinde yayımlanır”

hükmü gereği daha önce 31.12.2016 olarak belirlenen ürünlerin (Takviye edici gıdalar, Bal, Enerji İçecekleri, Siyah Çay, Bitkisel sıvı yağlar, Bebek mamaları, formülleri, ek gıdalar) uygulamaya başlama tarihi 30.06.2017 olarak değiştirilmiştir.
30.06.2017 tarihinden önce piyasaya arz edilen ürünler raf ömrü boyunca piyasada kalabilecektir. Önemle duyurulur.”
Nitratlı Gübre Satışları Başlıyor
Tarımda kullanılan nitratlı gübrelerin (%26 CAN, %33 AN, Potasyum Nitrat ve Sodyum Nitrat) el yapımı patlayıcı imalinde kullanımı ile mücadele kapsamında, bulundukları depolama alanlarında yediemine alınmak suretiyle satış ve sevkiyatı yasaklanmıştı. Diğer yandan nitratlı gübrelerin tarımsal üretimde yoğun kullanım döneminin yaklaşması nedeniyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca çiftçilerin bu gübrelere olan ihtiyacını karşılamak adına yeniden düzenleme yapılmıştı. Konu ile ilgili Kırklareli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün konuyla ilgili;
1)Amonyum Nitrat (% 33 AN) gübresinin kullanımı tarımsal amaçlı tamamen yasaklanmış olup, yedieminde tutulma işlemi devam edileceği.
2) Potasyum Nitrat ve Sodyum Nitrat gübrelerinin satışı serbest bırakılmış olup, yediemine alınan bu gübrelerin yedieminleri serbest bırakılacağı.
3) Kalsiyum Amonyum Nitrat (% 26 CAN ve % 21 CAN) gübresinin sevk ve çiftçiye satış işlemi kontrollü bir şekilde yapılacak olup yedieminleri serbest bırakılacağı.
4) Nitrat Azotu İçeren Kimyevi Gübrelerin Satışı üretici/ithalatçı firmalardan dağıtıcılara sevk işlemi ve dağıtıcılardan çiftçilere satış işlemi her aşamasında kontrollü bir şekilde yürütüleceği duyuruldu.
Buna göre Dağıtıcı/Bayi - Çiftçi- İl/İlçe Müdürlükleri İşlem Süreçleri şu şekilde ilerleyecek;
• Gübre alacak Çiftçiler, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Tarımsal Üretim Kayıt Sistemine (TUKAS) kayıtlı olmak zorunda olacaklar.
• İl/ilçe Müdürlüğü, gübre satın almak isteyen çiftçilerin sistemdeki (ÇKS/TUKAS) arazi ve ürün durumunu göz önünde bulundurarak 4 (dört) nüsha e-reçete düzenleyecek.
•Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Tarımsal Üretim Kayıt Sistemine (TUKAS) kayıtlı olmayan çiftçilere kesinlikle e-reçete düzenlenmeyecek ve gübre satışı yapılmayacak.
•Çiftçi, e-reçete ile birlikte gübreyi satın alacağı bayi/dağıtıcıya başvurması gerekecek.
•Bayi/dağıtıcı, e-reçete'ye göre çiftçiye Kalsiyum Amonyum Nitrat (% 21 CAN-%26 CAN) satışı yapacak.
• Satış sırasında e-reçete üzerine yer alan satış bilgileri ve taahhüt kısımları doldurularak satıcı ve alıcı (Çiftçi) tarafından imzalanacaktır. Satılan gübrenin firma adı mutlaka e- reçete üzerine yazılacak.
• Dağıtıcı/Bayi tarafından "Çiftçi Yol Kontrol Belgesi" düzenlenerek nakil yapılacak.
• Çiftçi, almış olduğu bu gübreyi tarlaya uygulayabilmesi için e-reçete ile birlikte arazinin bulunduğu il/ilçe Müdürlüğüne başvuru yapması gerekmektedir.
• Çiftçinin bağlı olduğu il/ilçe müdürlüğü ile arazilerinin olduğu il/ilçe müdürlüğünün farklı olması durumunda, çiftçi bağlı olduğu il/ilçe müdürlüğünden e-reçeteyi alacak, gübre uygulaması için arazisinin bulunduğu il/ilçe müdürlüğüne başvuru yapacak.
• İl/ilçe Müdürlüğü, gübre uygulaması için yapılan başvuruları değerlendirecek ve uygulama takvimi hazırlayarak ilgili çiftçilere uygulama öncesinden bildirecek.
*Tarlaya uygulama esnasında çiftçi (ya da temsilcisi) ve İl/ilçe personeli (Tarım İşletme Danışmanı ve/veya diğer personel) hazır bulunacak.
Çiftçi, Tarım Kredi Kooperatifi (TKK) veya Pankobirlik'ten Gübre Satın Alacaksa;
1) Çiftçi bağlı olduğu İlçe müdürlüğünden e-reçete alarak gübre satın almak istediği TKK/Pankobirlik birimlerine başvuracaktır.
2) TKK veya Pankobirlik birimleri, e-reçete'ye göre çiftçiye satış yapacaktır.
3)Satış sırasında e-reçete üzerindeki satış bilgileri ve taahhüt kısımları doldurularak satıcı ve alıcı (Çiftci) tarafından imzalanacaktır.
4)TKK/ Pankobirlik birimleri tarafından Çiftçi Yol Kontrol Belgesi düzenlenerek nakil yapılacaktır.
5)Kalsiyum Amonyum Nitrat (% 21 CAN-%26 CAN) gübrelerini satın alan çiftçi, almış olduğu bu gübreyi tarlaya uygulayabilmesi için e-reçete ile birlikte TKK/Pankobirlik birimlerine başvuru yapması gerekmektedir.
6)TKK/Pankobirlik birimleri, gübreyi tarlaya uygulama planını yaparak çiftçiye önceden bildirecektir.
7)Tarlaya uygulama esnasında çiftçi (yada temsilcisi) ve TKK/Pankobirlik birim personeli hazır bulunacaktır.
8)Tarlaya uygulama yapıldıktan sonra çiftçi (yada temsilcisi) ve TKK/Pankobirlik birim personeli e-reçete'nin arka yüzüne, uygulanan gübre bilgilerini ve tarihi yazarak imzalayacaklardır. (Kırklareli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol