"5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu" ve "Gıda Satış Yerleri İçin Hijyen Esasları ve İyi Uygulama Kılavuzu" çerçevesinde market, bakkal, büfe gibi gıda satış yerlerine yönelik olarak gıda güvenirliliği ve gıda hijyeni konusunda Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Toplantıda bir sunum yapan Gıda Mühendisi Tuğba Tarakçı, güvenilir gıdanın sağlanmasında gıdaların doğru sıcaklıkta depolanması, çapraz bulaşmanın önlenmesi, zararlı mücadelesinin yapılması, kişisel hijyen kurallarına uyum önemli yer tuttuğunu belirterek, bu doğrultuda işletme hijyeninden raf düzenine soğuk depolardan meyve sebze ve şarküteri bölümlerine kadar işletmenin taşıması gereken özellikler ve dikkat edilecek hususlar konusunda bilgiler verdi. Tarakçı, gıda satış yerlerinde dikkat edilmesi gereken önemli hijyen kuralları konusunda şu bilgileri aktardı;
"İşletmeye ait tavan, duvar ve zeminler dezenfeksiyona uygun malzemeden yapılmalı ve rutin olarak dezenfekte edilmelidir. İşletmeye haşere ve kemirgen girişi için gerekli önlemler alınmalıdır. Gıda maddeleri ile temizlik maddeleri ayrı raflarda olmalı. Market içerisinde gıdaların yerle teması kesilmeli, palet üzerinde depolanmalı. Ürünler sınıflandırılarak dizilmeli. Dijital termometre ile sıcaklık kontrolleri yapılmalı. Her ürün grubu uygun olan sıcaklıklarda muhafaza edilmeli. Ürünlerin son tüketim tarihi kontrolleri yapılmalı ve reyonda son tüketim tarihi geçen ürünler bulundurulmamalıdır. Gıdalar ürün grubu bazında ilgili mevzuatlarda belirtilen sıcaklıklarda muhafaza edilir. Son tüketim tarihi geçmiş veya bozulmuş ürünler için tanımlanmış ayrı bir bölüm oluşturulmalı. Temizlikte kullanılan alet ekipman ve dezenfektanlar gıda maddelerinin bulunduğu alan dışında uygun kapalı yerlerde muhafaza edilmeli. Pencereler ve diğer açıklıklar kir birikimini engelleyecek şekilde inşa edilmeli ve sineklik takılmalı. Personel için işletme içi ve dışı kıyafetleri koymak için iki bölmeli dolap olmalı. Depolanan ürünlerde ilk giren ilk çıkar sistemi uygulanır. Ürünlerin etiket bilgilerine dikkat edilmeli ve etkin takibi yapılmalı. Çalışan tüm personelin Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen Hijyen Eğitimi'ne katılımı sağlanmalıdır."
"Gıda Güvenirliliği ve Gıda Hijyeni" konuşuldu
Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden düzenlenen toplantıda "Gıda Satış Yerlerine Yönelik Gıda Güvenirliliği ve Gıda Hijyeni" konusu ele alındı.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol