GIRESUNLU PALABIYIK KAZIM USTANIN IRAK GÜNLERI

GIRESUNLU PALABIYIK KAZIM USTANIN IRAK GÜNLERI
YAYLA ESKI BAYRAM GÜNLERI
DUPNISA MAÄzARASI YOLU

1968 Yilindan beri Kirklarelinde yasiyor Kazim Usta. Devlet Hastanesini yaptirmislar. Burada kalmis. Eski insaat isleri yok artik. Belki açiliyor.
KAZIM USTA" 1981-82 yilinda is ve isçi bulma kurumu sayesinde Brezilyali bir insaat firmasinda çalismak üzere Irak'a gittim. 15 ay kaldim orada. 60 derece sicaklik vardi. Sözlesmeliydim. Havalar yilbasina kadar sicak gider. Sicakta yemek yenmiyor, çalisilmiyor. Bagdatta, Hintte, Fellucede çalistim. Yemekler güzeldi. Günlük 15 dolar aliyorduk. Günes batsada kumlar, asfalt sicaktir. Ulasim, yollar güzeldir. Saddam Baskandi. Halk Sadddamdan çok korkuyordu. Arap, Sünni, Sii, Türkmen, Ermeni, Kürd, karisik bir halk yasiyordu. Lüks oteller vardi. Orada hersey vardi" dedi. "Giresun'u, Kirklareli günlerinde anlatir misiniz?" "Demirtas mahallesinde oturuyorum. Kirklareli'nin, Kofçaz'in, Demirköyünsulari çok güzeldir. Kirklareli köylerinde insaatlarda çalistik. Eski isler yok. Kirklarelini seviyorum. Evliyim. Her yil Giresun'a giderim. Biraz findik toplarim. Yaylalarda piknik yapariz. Findik bol. Armut, elma, ceviz agaçlarida var. Çayda vardir. Gurbete çikanda var, çikamayanda... Müteahhid Yusuf Taskinin yegeni Sefer, Enver Toklucu Giresun ALICORALIDIR. Bulunacak, Eynesil, Görele, Tirebolu, Sebinkarahisar Giresundadir. Dünyanin her tarafinda Karadenizli bulunur. Topal Oaman Giresunludur. Atatürk'ün fedailigini yapmis" dedi. Yayla parkinda fiskiyeli havuz karsisinda çayimizi içtik. Sohbet ettik. Efendi bir insan. Herkes taniyor Kazim ustayi. Çok ev yapmis. Türk toplumu göç eden, yeni bir yasam kurmaktan korkmayan güçkü bir halktir. Gerçek budur. 1919 dogumlu Belediyeden emekli, eski taksici Enver Findik agabey, Arnavut Hasan Çavusla kahveler önünde sohbet ederken Enver Findik agabey Yaylanin Eski Bayram Günlerini anlatti
ENVER FINDIK AÄzABEY"Yayla parkinin oldugu yerde çocuklar için salincaklar kurulurdu. Sergiler, tezgahlar açilirdi. Ip cambazi telde gezerdi. 1940'li yillardi. Çambaz Uzan degnekle dengesini saglardi. Çocuklar için kirkpara çok degerliydi. 2,5 lira, 5 kurus, 25 kurus gibi paralar vardi" dedi. Arnavut Hasan "Yeni bagliya, Necmi Koyuncunun bag tarafina dolu yagmis"dedi. (20 Temmuz) Eski günleri konustuk.
Çarsida Bir Arkadas"Çiftçiler çarsiya inemiyorlar. Bugday para yapmiyor. IMF ne derse o oluyor"dedi. Esnaf bir arkadasim DUPNISA magarasina çocuklari ile gitti. "Sorunlar var mi?" diye sordum. Cevabi"1-Çukurpinar köyünde Dupnisa Magaralarina giden isaret yok. Köylüye sordum. Yolu gösterdiler.
2-Sarp Dereyle Magara arasindaki yol güzel degil.
3-Giris 1 milyon. Kalabalik vardi. Ilerde çevre temizliginde sorunlar olabilir. Sagda solda gazoz siseleri gördüm"dedi. Kirklareli Valiligi ve Kültür Turizm Müdürlügü gereken ilgiyi gösterirlerse sevinirim.
Ulusal Gazetede bir baslik"Baba sen anami dögene kadar benim kahramanimdin"Ah annem hergün beni dövmesen, aslinda bir melek olursun"siddeti gör ve durdur. Fener balatta Sivil Toplum Örgütünün bir sergisi açilmis. Böyle etkinlikler her yerde olabilir. Az dayak yemedi bizim kusak!
SEVGILER....
selahattindemiraco@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol