GIDA SEKTÖRÜNDE KALITE ÇOK ÖNEMLIDIR-KISA NOTLAR-

Eski kasaplardan Cevat Gürkas Agabeyle Kasaplararasi’ndaki dükkanlarinda sohbet ettik. “Kirklareli Sucugu Çok Kaliteli Olmalidir. Ayni Kasarimiz, Peynirimiz, Hardaliyemiz, Süpürgemiz gibi..

“Siz kasaptiniz? Bu Konuda Bir Sey Demek Istermisiniz?” diye o’na sordum.

ESKI KASAP CEVAT GÜRKAS AÄzABEY: “Dededen, babadan kasabiz. Sari camdan yapilmis bir küçük teknem vardi. Koyunun, sigirin özel yerlerinden kestigim etten kiyma yapardim. Küçük teknede kiymayi dinlendirdikten sonra baharatlardim. (Kimyon, köfte baharati, karabiber) Bol sarimsagini koyardim. Benim yaptigim sucuk kuruyunca çikolata gibi olurdu.

Köftecilere, arkadaslara verirken “1 kilo yetmez. Bana az ayirmissin diyenler olurdu. Dedeler Makedonya Kumanova’dan gelmisler. Koyun peynirimizi bir yil buzhanede beklettikten sonra satisa çikaririz. Katki maddesi kullanmayiz.”dedi. Herseyde kalite önemlidir. Insan sagligini önemsemeliyiz. Simdi kültür peynirleri yapiliyor.. Peynirci bir arkadas: 

“Inek peyniri bir yil buzhanede bekletilmez. Eger bekletilirse tadi aci olur. Keçi, koyun sütü karistirilip peynir yapilirsa buzhanede alti ay bekletilebilir” dedi. Bayat mamalardan dolayi ölen bebekler oluyor. Son kullanma tarihi bitmis mallari halka satmamaliyiz...  

Üçüncü dünya ülkelerinde insana önem vermeyen yönetimler, politikacilar var. Sark Ülkeleri Ne Zaman Kalkinacak? Afrika ve Asya’daki, Ortadogu’daki, Kafkaslar’daki Savaslar Ne Zaman Bitecek?

Ortadogu ve Kafkasya’daki petrol bölgelerindeki savas draminin yarattigi terör insanligi yaraliyor, tehtid ediyor... Sanki, savaslar sonsuza kadar sürecek..

Türkiye’deki etnik terörden dolayi annelerin feryatlari ne zaman bitecek?

Hepimiz insaniz. Sevgiden Ekmekten Yana Ortamlar Olusturulsun.

Ramazan Bayraminin birici gününde bacanagin taksisi ile Dolhan köyüne gittik. Emekli ögretmen Hilmi Tekirdagli ve Inece’li emekli ögretmen Halil Peker Dolhan köyünde ögretmenlik yapmislar. Dolhan muhtari Ahmet Yilmaz’in çayini içtik. “Muhtar Aga Çok Güzel Bir Atatürk Heykeli yaptirmissin. Seni kutlarim. Heykeli yapan heykeltras Emel Benzet Kirklareli Atatürk Lisesinde okurken ögrencim olmustu. Kirklareli ve Edirne’de çok güzel heykeller yapmis” dedim. Dolhan köyüne parketas dösenmis. Köylerde köydes projesiyle olumlu gelismeler oldu. Köylünün ürettigi ürünler para yapsin. Halkimiz mutlu yasasin. Piyasalar canli olsun. Ekonomik krizlerden pestil olduk..

Dolhan=Dulhan. Dolhan’da bir hanin sahibi dul bir bayanmis. Gelenler onun haninda konaklarmis. Köyün adi oradan geliyormus. Dolhanli Kahveci Hüseyin Cahit Erol: “1893 Bulgaristan Lofça kasabasi muhaciriyiz. Önce Çanakkale Biga Güres köyündeki akrabalarimizin yanina yerlesmisiz. Esasinda Büyük Mandiraya iskan etmisler. Bizimkiler daha sonra Dolhan köyüne yerlesmisler. Dedelerimiz Konya Akincilar köyünden Bulgaristana iskan edilmis” dedi. Kahvenin kitapliginda Zamanin Durdugu Yer Kirklareli kitabim vardi. Köylülerimiz çok sik sehre geliyor. Yakin köyler sehirli oldu. Çocuklarini Okutan Köylü Vatandaslara Selam Olsun...

Trakya Tarih Boyunca Rumeli’nin Önemli Bir Parçasidir... Kirklareli Asagipinar Höyügü’nde Isa’dan önce 6200 yilinda insanlar yasiyordu. Emekli ögretmen, bacanagim Hilmi Tekirdagli: “Birinci Balkan Savasinda Kirklareli Dere mahallesiden Alpullu Sinanli köyüne gitmisiz” dedi.

selahattindemiraco@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol