Gezici Çanakkale Müzesi Kırklareli'nde

Kırklareli İstasyon Caddesi'nin alt kısmında Kırklareli Tren Garının önünde Gezici Çanakkale Müzesi Açıldı. Bir tır ile tüm ülkeyi dolaşarak Çanakkale bilincini aşılamayı amaçlayan müzenin Kırklareli ziyaretinin açılışı Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, Kırklareli İl Sağlık Müdürü İbrahim Korkmaz, Basın-Yayın ve Enformasyon Edirne İl Müdürü Fikret Dişliğioğlu'nun yanı sıra pek çok katılımcı ile gerçekleştirildi.
Kırklareli'ne gelen gezici müze yaklaşık bir hafta süre ile il sınırlarında kalacak. 9 Temmuz Çarşamba gününe kadar Tren Garı'nın yanındaki yerinde kalacak olan müze bu tarihten sonra da kalan günlerini Lüleburgaz'da tamamlayacak.
Ülkenin birçok yerini gezecek olan müze unutulmaya yüz tutmuş Çanakkale Ruhu'nu canlandırmayı amaçlıyor. Daha çok kişiye ve daha çok bölgeye ulaşmayı amaçlayan müze mobil şekilde olması için bir tır yardımıyla çekilebilecek şekilde dizayn edilmiş.

Bir noktada yeterli bir süre kaldıktan sonra başka bir noktaya hareket eden müze bu şekilde daha çok kişiye ulaşmayı amaçlıyor. Müzeyi gezmek ise herhangi bir ücrete tabi değil. İsteyen herkes müzeyi ziyarete gelip hiçbir ücret ödemeden gidebiliyor.
Müzenin ziyaret edeceği yerler ise Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından belirleniyor. Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından Çanakkale Savaşı'nın 100. yılı sebebiyle başlatılan organizasyon ile Gezici müze tüm ülkeyi dolaşacak.
Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü adına ev sahipliğini ise Basın-Yayın Enformasyon Edirne İl Müdürü Fikret Dişlioğlu yaptı.
Basın-Yayın Enformasyon Edirne İl Müdürü Fikret Dişlioğlu program hakkında basına ufak bir demeçte bulundu. Dişlioğlu: "Genel müdürlüğümüzün özellikle Çanakkale Savaşı'nın 100, yıl dönümü hatırlatmak amacıyla başlatmış olduğu proje kapsamında Başbakan Yardımcımız Sayın Bülent Arınç'ın da açılışını gerçekleştirdiği gezici müzemiz Türkiye'nin 81 vilayetini dolaşmaya başladı. Çeşitli illere ulaştıktan sonra gezici müzemiz bugün itibari ile Kırklareli ilimize geldi ve bir hafta süresince de ilimizde kalacak. Buradaki çalışmayı biz iki aşamalı düşünüyoruz. Çarşamba gününe kadar burada kaldıktan sonra Perşembeden Pazar gününe kadar da Lüleburgaz ilçemizde ziyarete açık olacak. Burada temel amaç Çanakkale Savaşları'nın 100. yıl dönümünü bu şekilde insanlara hatırlatmak, Çanakkale Ruhu'nu hatırlatmak ve bu ruhu daha fazla insana ulaştırmak. Tabi sonra Genel Müdürlüğümüzün projelendirdiği çalışma kapsamında "Şehitler Diyarı'ndan Anadolu'ya" sloganıyla gezici müze tır projemiz hayata geçirildi ve ülkemizi dolaşmaya başladı. Müzemizde 4 binin üzerinde eser mevcut. Buradaki eserlerin tamamı da Çanakkale Savaşı'nda elde edilen materyallerden oluşuyor. Süngüsünden tabancasına, sağlık malzemelerinden termos ve mataralara, bakraçlara kadar ürünlere rastlamak mümkün. Burada müzede dikkat edilmesi gereken ayrıntılardan birisi de şu; gerek düşman kuvvetleri, gerek bizim askerlerimizden kalan materyallere baktığımızda buradaki teknoloji farkını, güç farkını da askında rahatlıkla görebilirsiniz. Dolayısıyla Çanakkale Savaşı'nda askerlerimizin nasıl bir güçle mücadele ettiğini de aslında sadece buradaki materyallerden yola çıkarak anlamak mümkün. Kahraman askerlerimiz çok büyük bir güce karşı inanılmaz bir savaş verdiler mücadele ettiler. Bu ruhu bize emanet ettiler. Biz de bunu zaten gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz bu proje sayesinde. Bu organizasyonu iki aşamalı yapmamızdaki temel amaç şuydu; daha fazla insana ulaşmak" şeklinde konuşarak müzenin amacını ve içeriğini belirtti.
Müzenin sahibi Ahmet Uslu ise: "İmkanı olmayanlara, vakti olmayanlara Çanakkale'yi anlatmak üzere yollara düştük. Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile beraber Çanakkale'yi, Çanakkale Ruhu'nu Seyit Onbaşı'yı, Yahya Çavuş'u ve Çanakkale'den Doğan Güneş Mustafa Kemal'i anlatmak üzere yollardayız. 5 Aralık 2013'de Batman'dan start verdik. Güneydoğu Anadolu, Ege ve Trakya'dayız. Trakya'nın son durağı Kırklareli'ndeyiz. Üç gün müddet ile Kırklareli'ndeyiz. Sabah 11.00 gece bir saat sınırlaması olmaksızın Çanakkale'yi anlatmak için Kırklareli'ne geldik. Bu tırın amacı ülkede eksikliği hissedilen Çanakkale Ruhu'nu canlandırmaktır. "Cumhuriyet'in Önsözü Çanakkale"de neler olmuş, nasıl bir düşmanla savaşmışız, askerimizin ruh hali nasıl işte bu tırda biz bunu anlatmayı amaçlıyoruz. Müzemizde dört bin parça eser vardır ve hepsi Çanakkale Savaşı sırasında kullanılmış orijinal malzemelerdir. Bu tırı gezmek ücretsizdir ve arkadaşalarımız gelen ziyaretçilere tır içinde mihmandarlık yapmaktadırlar" şekilnde bir açıklama yaparak gezici müze ile ilgili bilgi verdi.
Gezici Çanakkale Müzesi 9 Temmuz Çarşamba gününe kadar Tren Garı yanında Kırklarelililerle daha sonra da 10 Temmuz Perşembe günü ile 14 Temmuz Pazartesi gününe kadar Lüleburgazlılarla ücretsiz olarak buluşacak.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol