29 Mart Perşembe günü Kırklareli Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce “Genç Çiftçi Projesi”nin 3’üncü ayağı tanıtıldı. Saat 11.00’da başlayan toplantıda konuşan Kırklareli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ümit Ortan; “Artık 3’cüsünü uygulayacağımız kırsalda kalkınmanın en önemli öğelerinden birisi olan Genç Çiftçi Projesi’nin tanıtım toplantısında birlikteyiz. Biliyorsunuz her yıl bu toplantıları gerçekleştiriyoruz. Sizler de bilgi sahibisiniz ama yine de bilgileri taze ve doğru bir şekilde sizlere aktarmak için bugün burada toplandık. Bugün arkadaşlarımız bir sunum gerçekleştirecek, ardından da sizlerle birlikte soru cevap kısmında toplantımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
Toplantıya katılanlar arasında; İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ümit Ortan, Müdür Yardımcısı Süleyman Diril, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci, Damızlık Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bülent Oral ile çiftçiler yer aldı.
Yılda en az 2 defa denetleme yapılıyor
Toplantı başlamasıyla birlikte ilk olarak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ümit Ortan, toplantının önemini anlattı. Ortan, “Genç Çiftçi Projesi kapsamında 2016 yılında il genelinde kesinleşen başvuru sayısı 2. adettir. 2016 yılında uygulanan proje sayısı 145 adettir. 145 adet projenin dağılımı 94 adet büyükbaş projesi (564 adet), 20 adet küçükbaş projesi (800 adet), 13 adet arıcılık projesi (20 adet kovan), 4 adet kanatlı projesi, 1 adet ipek böceği yetiştiriciliği projesi, 9 adet örtü altı tesisi, 1 adet tıbbi aromatik bitki projesi, 1 adet bağsı üzümsü projesi ve 2 adet kapama meyve bahçesi projesi uygulanmıştır.2016 yılı Projelerimizden 1 adet büyükbaş projesi geri alınmıştır. 2 adet proje ise geri alım aşamasındadır.2 adet projeden 1 tanesi küçükbaş 1 tanesi büyükbaş projesidir. Projelerimiz yılda en az 2 defa il ilçe yürütme birimlerimiz tarafından denetlenmektedir” şeklinde konuştu.
2017’de 646 kesinleşen proje başvurusu
Ortan 2017 yılında “Genç Çiftçi Projesi”ne 646 başvuru yapıldığını belirterek, geçen yıl ki gibi bu yılda başvurunun yoğun olacağını söyledi. Ortan, “2017 yılı genç çiftçi projesine 646 kesinleşen proje başvurusu vardır. 2017 yılında 153 adet proje uygulanmıştır. 153 projenin dağılımı ise 92 büyükbaş projesi (552 adet), 29 küçükbaş projesi (1073 adet), 18 arıcılık projesi (720 adet kovan), 8 adet örtü altı tesisi, 3 adet mantar tesisi ve 3 adet kanatlı tesisi projesi uygulanmıştır.” dedi.
“298 adet proje uygulanmıştır”
Geçen yıl ki projenin denetimlerinin halen sürdüğünün altını çizen Ortan, “2016 ve 2017 yılında 298 adet proje uygulanmıştır. Toplamda 1116 adet büyükbaş havvan 1873 adet küçükbaş hayvan, 1240 adet anlı kovan proje sahiplerine kazandırılmıştır. 17 adet örtü altı tesisi,1 adet tıbbi aromatik bitki projesi, 1 adet bağsı üzümsü projesi, 2 adet kapama meyve bahçesi projesi, 7 adet kanatlı projesi, 1 adet ipek böceği yetiştiriciliği ve 3 adet mantar tesisi projesi denetimlerine devam edilmektedir” diye konuştu.
“Genç Çiftçi Projesi” hakkında merak edilen önemli ve teknik bilgileri Ziraat Yüksek Mühendisi Ferhan Özer anlattı. Özer, “Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, arı yetiştiriciliği ve bal üretimi, serbest sistem yumurta tavuğu yetiştiriciliği ve tesis yapımı, bitkisel üretime yönelik destekleme projeleri kapsamında ise kapama meyve bahçesi tesisi, fide, fidan, iç ve dış mekan süs bitkisi yetiştiriciliği, kontrollü örtü altı yetiştiriciliği, çok yıllık yem bitkisi yetiştiriciliği, kültür mantarı üretimi ve tesis yapımı, yöresel ürünler ile tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik destekleme projeleri kapsamında çok yıllık tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesi, coğrafi işaretli, organik veya iyi tarım uygulamalı bitkisel ve hayvansal üretim konularını kapsıyor” ifadelerini kullandı.
Başvurular 2 Nisan - 30 Nisan
2018 arasında yapılacak
“Genç Çiftçi Projesi” başvurularının 2 Nisan - 30 Nisan 2018 arasında yapılacağını aktaran Ziraat Yüksek Mühendisi Ferhan Özer şu bilgileri Genç Çiftçi Projesi adaylarına verdi, “Hibe desteğinden faydalanacak çiftçilerde, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, Bu Tebliğin yayımlandığı tarih itibarıyla 18 yaşını doldurmuş, 41 yaşından gün almamış olmak, okur-yazar olmak, başvuru tarihi itibarıyla, 31 Mayıs 2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamında sigortalı sayılanlar ile isteğe bağlı sigortalılık hükümleri kapsamında tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanlar ve Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen Toplum Yararına Çalışma Programlarından yararlananlar hariç, ücretli çalışan olmamak, başvuru tarihi itibarıyla örgün eğitime devam ediyor olmamak. Başvuru tarihi itibari ile askerlik görevi ve cezai hükümlülüğü devam eden veya denetimli serbestliği olan kişi olmamak, Katma Değer Vergisi (KDV), gerçek ve basit usulde vergi mükellefi olmamak. Hayvansal üretime yönelik, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği konulu proje başvuruları için bu tebliğin yayımlandığı tarih itibarıyla 15 adet büyükbaş veya 50 adet küçükbaştan fazla hayvan sahibi olmamak. Arı yetiştiriciliği ve bal üretimi konulu proje başvuruları için bu tebliğin yayımlandığı tarih itibarıyla 50 adetten fazla arılı kovan sahibi olmamak.”
“Genç Çiftçi Projesi” 3.Tanıtım Toplantısı yapıldı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 3 yıldır devam ettiği ve Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün yürütüğü “Genç Çiftçi Projesi’nin tanıtım toplantısı 29 Mart Perşembe günü saat 11.00’da Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda yapıldı. Bu yıl 3’cüsü gerçekleşecek olan “Genç Çiftçi Projesi” tanıtım toplantısında, önceki yıllarda verilen hibeler ve sürecin işleyişi hakkında bilgiler verildi.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol