Ergene Havzasi Çevre Düzeni Plani’nin çikis birimi olan Trakya Kalkinma Birligi (TRAKAB), son günlerde yasanan bazi durumlar yüzünden çalkantili bir süreçten geçtigi yönünde yorumlara hedef oluyor.
Edirne Valiligi’nde gerçeklesen degisiklik sebebiyle geçtigimiz hafta olaganüstü genel kurula giden birligin toplantisina, Kirklareli ve Tekirdag’in Il Genel Meclis TRAKAB üyeleri katilirken, Edirne’nin üyelerinden katilim olmamasi dikkat çekti. Bununla birlikte bazi üyeler, Trakya Kalkinma Ajansi’nin kurulmasiyla birlikte TRAKAB’in islevini yitirdigi yönünde görüs belirttiler.
Kirklareli Valisi Aydogdu, toplantida yoktu
TRAKAB’in iki encümen üyesinden biri olan Kirklareli Valisi Cengiz Aydogdu’nun istirak etmedigi bu olaganüstü toplantida, valiliklerde gerçeklesen degisiklikler sebebiyle bosalan birlik baskanliginin yasal süresini tamamlamasi için yeni baskan seçildi. Seçimde tek aday olarak gösterilen Edirne’nin yeni Valisi Gökhan Sözer, oy birligi ile TRAKAB’in da yeni baskani oldu. Edirne Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçeklesen toplantinin baskanligini Tekirdag Valisi Zübeyir Kemelek yapti.
TRAKAB’in yeni baskani Edirne Valisi Gökhan Sözer, TRAKAB’in bugüne kadar çesitli faaliyetleri sürdürdügünü hatirlatarak, “Edirne eski Valisi sayin Mustafa Büyük’ün tayini dolayisiyla bu olaganüstü kongrede biraraya geldik” dedi. Edirne Valisi’nin seçilmesinden ötürü mevcut baskan vekilleri ve encümen üyelerinin görevlerinin devam ettigi bildirilirken, bir dahaki olagan genel kurulun yeni baskan ve organlarinin seçimi için 2011 yilinin Nisan ayinda gerçeklesecegi kaydedildi.
Zorunlu paylar belediyelere agir geliyor
Olaganüstü toplantinin dilek ve temenniler kisminda söz alan Ipsala Belediye Baskani Mehmet Karagöz, Trakya Kalkinma Ajansi ile ilgili endisesini dile getirdi ve sözü söyle açti:
“TRAKAB’in yani sira simdi de kalkinma ajanslari var. Son günlerde Trakya Kalkinma Ajansi’ndan üst üste gelen yazilar, bizleri endiselendirmeye basladi. Bir buçuk ayda 3 tane birlik paylarinin ödenmesi gerekiyor. Ödenmemesi durumunda iller bankasindaki paylarin kesilecegi yönünde uyari yazilari aliyoruz. 2 birligin amaci da, sanirim bölgedeki yöresel yatirimlarin planlanmasi, yatirimlarin sirasiyla gerçeklesmesi. Bu konuda fikir birligine varmak mümkün müdür?”
TRAKAB ve Kalkinma Ajansi’na zorunlu olarak ödenen paylarin belediyelere agir geldigi yorumunu yapan Karagöz’ün ardindan Edirne Valisi Gökhan Sözer yaptigi konusma ile durumu çok farkli bir boyuta tasidi. Vali Sözer, “TRAKAB’i kaldirabilir miyiz, kaldirmamiz gerekir mi, kaldirilmali midir?” seklinde olusan konuyu tartismaya açtigini açikladi.
Kendi görüsüne göre TRAKAB’in daha genis kapsamli hale gelmesi gerektigini vurgulayan Gökhan Sözer, “TRAKAB’i, Trakya’daki üç vilayetin üye olmayan kurum ve kuruluslarini da içine alan bir hale mi getirelim? Birligi kapatalim mi? Yoksa su anki haliyle görevine devam mi etsin? Bunu tartisalim” seklinde konustu.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol