Çocuk Nüfus Oranının En Düşük Olduğu İkinci İl Olduk!
Türkiye İstatistik Kurumu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla "İstatistiklerle Çocuk, 2024 Edirne İli Özel" başlıklı bir basın bülteni yayımladı. Veriler özellikle Edirne için çok kritik bir tabloyu gözler önüne serdi. 2024 yılında Türkiye genelinde çocuk nüfus oranı %25,5 iken, Edirne'de bu oran %17,3 olarak kaydedildi. Bu oranla Edirne, çocuk nüfus oranının en düşük olduğu ikinci il oldu.
Haber Merkezi
Türkiye İstatistik Kurumu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla "İstatistiklerle Çocuk, 2024 Edirne İli Özel" başlıklı bir basın bülteni yayımladı. Veriler özellikle Edirne için çok kritik bir tabloyu gözler önüne serdi. 2024 yılında Türkiye genelinde çocuk nüfus oranı %25,5 iken, Edirne'de bu oran %17,3 olarak kaydedildi. Bu oranla Edirne, çocuk nüfus oranının en düşük olduğu ikinci il oldu.
2024 yılı sonu itibarıyla Türkiye nüfusu 85 milyon 664 bin 944 kişi olurken, bu nüfusun 21 milyon 817 bin 61'ini çocuklar oluşturdu. Çocuk nüfusun %51,3'ünü erkek çocuklar, %48,7'sini ise kız çocuklar meydana getirdi. Birleşmiş Milletler tanımına göre 0-17 yaş grubunu kapsayan çocuk nüfus, 1970 yılında toplam nüfusun %48,5'ini oluştururken, bu oran 2024 yılında %25,5'e geriledi. Nüfus projeksiyonlarına göre, çocuk nüfus oranının düşüş eğilimini sürdürerek 2030 yılında %22,1, 2040 yılında %17,9, 2060 yılında %16,9, 2080 yılında %15,2 ve 2100 yılında %14,5 olması bekleniyor.
Türkiye'nin Çocuk Nüfus Oranı Avrupa Birliği Ülkelerinden Yüksek
Türkiye'nin çocuk nüfus oranı, Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleriyle karşılaştırıldığında daha yüksek olduğu görülüyor. AB üyesi 27 ülkenin ortalama çocuk nüfus oranı 2024 yılında %17,8 olarak gerçekleşti. AB ülkeleri arasında en yüksek çocuk nüfus oranına sahip olan ülkeler sırasıyla İrlanda (%23,0), Fransa (%20,8) ve İsveç (%20,6) oldu. En düşük çocuk nüfus oranına sahip ülkeler ise Malta (%14,7), İtalya (%15,1) ve Portekiz (%15,7) olarak sıralandı. Türkiye'nin çocuk nüfus oranı %25,5 ile AB üye ülkelerinin ortalamasının üzerinde yer aldı.
Edirne'de Çocuk Nüfusu
2024 yılında Türkiye genelinde çocuk nüfus oranı %25,5 iken, Edirne'de bu oran %17,3 olarak kaydedildi. Bu oranla Edirne, çocuk nüfus oranının en düşük olduğu ikinci il oldu.
İllere Göre Çocuk Nüfus Oranları
İllerin toplam nüfusları içindeki çocuk nüfus oranları incelendiğinde, 2024 yılında en yüksek çocuk nüfus oranına sahip il %43,8 ile Şanlıurfa oldu. Şanlıurfa'yı sırasıyla Şırnak (%39,8), Ağrı, Mardin ve Muş (%37,4) izledi. Çocuk nüfus oranının en düşük olduğu il ise %16,4 ile Tunceli oldu. Tunceli'yi %17,3 ile Edirne ve %18,0 ile Kırklareli takip etti. (ADALET GAZETESİ)
NE ARAMIŞTINIZ ?
ÇOK OKUNANLAR
-
“Etrafımızı saran nefret söylemlerine, savaş çığırtkanlıklarına ve çatışma iklimine asla teslim olmayacağız”
27 Mar 2026 -
Trakya Üniversitesi’nde “Profesyonel İmaj Ve Dijital İtibar: Lınkedın’de Öne Çıkma” Eğitimi Gerçekleşti
01 Nis 2026 -
Trakya Üniversitesi Zeynep-Mustafa Taş Uygulama Anaokulu’nda Skolyoz Taraması Gerçekleştirildi
12 Mar 2026 -
Kadınların Sözü Ve Gücü Dayanışmayla Büyüyor
11 Mar 2026 -
İletişim Başkanı Duran: “Ülkemiz “Güvenli Liman Türkiye” olarak anılıyorsa bu, insanlığı önceleyen duruşumuzun neticesidir”
04 Nis 2026 -
Trakya Üniversitesi’nde İstiklal Marşı’nın Kabulünün 105. Yılı Anıldı
11 Mar 2026
ÇOK YORUMLANANLAR
-
İletişim Başkanı Duran: “Türkiye, bölgemizde ve dünyadaki tüm krizlerde tarihin doğru tarafında yer aldı”
09 Nis 2026 -
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dini azınlık temsilcileri ile iftarda bir araya geldi
11 Mar 2026 -
Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Vatandaşla Buluşmaya Devam Ediyor
11 Mar 2026 -
Trakya Üniversitesi’nde İstiklal Marşı’nın Kabulünün 105. Yılı Anıldı
11 Mar 2026 -
Kadınların Sözü Ve Gücü Dayanışmayla Büyüyor
11 Mar 2026 -
“Bugün Türkiye, her zamankinden daha özgür ve demokrasisi daha güçlü bir ülkedir”
12 Mar 2026
Son Yorumlar
- \"KIRMIZI BUĞDAY AYRILMIYOR\": Teşekkürler Uşaktan selamlar doğrusunu öğrendim nihayet...
- Babaeski Kartalları’nda yeni yönetim belli oldu: Bu adamlar ne işe yapar yönetim de mütahit mi fabrika çalışanı mı...
- Yesilyurt Gazetesi sahibi Elmas Cankurt, oglunu evlendirdi: Heyy gidi rahmetli kadir gökçe belediye başkanıyken belediye salonundaki mütavazi düğünümüze davet e...


Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol