Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği liderliğinde, Turkcell işbirliği ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulu
etkinlikleri kapsamında Türkiye’nin teknoloji sektöründe kadın
istihdamını artırmak, kadınları yazılım konusunda eğiterek,
mobil uygulamalar geliştirmelerine destek olmak, teknoloji üreten ülke olmak ve yerli insan kaynağıyla fark yaratan nesiller yetiştirmek vizyonuyla hayata geçirilen “Geleceği Yazan Kadınlar” projesinde Kırklareli, 2019 yılında eğitim verilecek şehirler arasında yer aldı.
Proje kapsamında Turkcell'in teknik danışmanlığında proje üretimi gerçekleştirilecek ve TOBB mentorları vasıtası ile fikirlerin hayata geçirilmesi, uygulanması ve ticarileştirilmesi yönünde destek verilecek.
Projenin sadece bugün için değil gelecek için de çok önemli olduğunu vurgulayan Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası, “Ülke ekonomisi için mobil teknoloji alanında uzmanlaşmış, yazılım bilen daha çok kadın girişimci çıkarmamız inancı ile borsamız koordinatörlüğünde faaliyetlerini sürdüren İl Kadın Girişimciler Kurulu'nun talebiyle yer aldığımız ‘Geleceği Yazan Kadınlar’ projesine Kırklareli İl genelinden katılım sağlanabilecektir. “ ifadelerini kullandı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği liderliğinde, Turkcell işbirliği ile düzenlenecek olan projenin hedef grubu; lise mezunu, üniversite öğrencisi veya mezunu olan, mobil teknoloji endüstrisinde çalışmak veya mobil teknolojileri kullanarak iş fikrini hayata geçirmek isteyen 18 yaş üzerindeki kadınlar olarak ifade edildi. Programa başvurmak isteyen 18 yaş üstündeki kadınların en az lise mezunu olması, android eğitimine başvurmak için Android 101 modülünü tamamlayarak başarı belgesi alması gerekiyor. Değerlendirme aşamasında Android 201 başarı belgesini almış olanlar önceliklendirilecek ve programa katılmaya hak kazananlar 4 Şubat tarihinde Geleceği Yazanlar Platformu’ndan ve Bip uygulamasından duyurulacak. Bu nedenle katılımcıların başvurudan hemen sonra Bip uygulamasını telefonlarına indirmeleri önem arz ediyor. Katılımcılar sınıf içi eğitimlere kendi bilgisayarları ile katılacaklar. Katılımcılar proje ile ilgili daha detaylı bilgilere https://gelecegiyazanlar.turkcell.com.tr adresinden ulaşabilirler.
21 ilde eğitim verilecek
Başvurular 21 Ocak’a kadar sürecek ve katılımcılar 4 Şubat’ta duyurulacak. Sınıf içi ve online eğitimler 16 Şubat-24 Mart tarihleri arasında verilecek. Danışmanlık ve 1,5 aylık proje geliştirme süreci 6 Nisan-20 Mayıs tarihleri arasında, İl birincilerinin belirleneceği finalist seçimleri ise 15 Haziran’da yapılacak. Yarı final 29 Haziran’da, İstanbul finali ise 6 Ağustos’ta gerçekleştirilecek. Kırklareli ile birlikte Hatay, Antalya, Mersin, Muğla, İzmir, Samsun, Kütahya, Erzurum, Gaziantep, Diyarbakır, Mardin, Kayseri, Eskişehir, Ankara, Konya, Trabzon, Bursa, Sakarya, İstanbul ve Tekirdağ’da yüz yüze eğitimler verilecek.
Eğitimler hem online hem de sınıf içi olarak verilecek
Geleceği Yazan Kadınlar projesi kapsamında başlangıç seviyesinden ileri seviyeye kadar Android uygulama geliştirme eğitimleri hem online hem de projenin düzenlendiği illerde sınıf içi olarak verilecek. Yaklaşık 2 ay sürecek eğitim sürecinde 5 hafta sonu, toplamda ise 10 günlük sınıf içi eğitim düzenlenecek. Katılımcılar online android eğitimlerini bireysel olarak Geleceği Yazanlar Platformu üzerinden alacak. Ayrıca MIT tarafından hazırlanmış “Girişimcilik 101: Müşterinizi tanıyın” online eğitimi katılımcıların erişimine açık olacak. Eğitimler sonrasındaki proje geliştirme sürecinde de katılımcılara hem teknik hem de iş danışmanlığı sağlanacak.
Sınıf içi eğitimlere katılan ve online eğitimleri tamamlayarak başarı belgesini alan katılımcılar 1.5 aylık proje geliştirme aşamasına geçeceklerdir. Bu aşamada katılımcılar proje fikirlerini ister bireysel isterlerse maksimum 3 kişilik ekip oluşturarak hayata geçirebilirler. Bu süreçte katılımcıların proje geliştirirken ihtiyaç duyduğu teknik destek eğitmenleri tarafından online olarak sağlanacaktır. Bunun yanı sıra proje geliştirme sürecinin sonuna doğru eğitmenler yüz yüze 2 günlük teknik danışmanlık verecektir. Katılımcılara teknik danışmanlığının yanı sıra projelerini doğru iş modeliyle hayata geçirebilmeleri için başarılı iş insanları ve akademisyenler tarafından 3 günlük yüz yüze iş danışmanlığı verilecek.
Projelerini geliştiren katılımcılar 3 aşamadan oluşan yarışma sürecine katılacak. Projeler, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ve TOBB Kadın Girişimciler Kurul Başkanı Evrim Aras’ın da içinde bulunduğu büyük jüriye İstanbul’da düzenlenecek finalde sunulacak, başarılı olan finalistler ödül ve çeşitli fırsatlara sahip olacaklar.
Hünkâr Hacı Bektaş Veli: "Kadınlarınızı okutunuz kadınları okumayan millet yükselemez."