Gar binasının hali içler acısı!

Kırklareli'nin tarihi miraslarının ön plana çıktığı fakat bir türlü gerekli ilginin gösterilmediği şu günlerde ilimiz İstasyon Binası da içinde bulunduğu harap haliyle dikkat çekiyor. Yapı itibariyle
dikkatleri üzerine toplayan ve mimari açıdan farklı yenilikleri gözler önüne seren İstasyon Binası, İstasyon Caddesi'nin ardından
Kırklareli'nde hava almak için dışarı çıkan vatandaşı karşılıyor. Fakat hem içinde bulunduğu harap hali, hem de bakımsızlık, ilgisizlik ve bazı vatandaşların düşüncesiz tavırları nedeniyle iyice kötü bir görünüme bürünmüş durumda...

İlimizin büyük tarihlerinden olan Kırklareli İstasyon Binası, şu an içinde bulunduğu harap, yıkık ve bakımsız haliyle Kırklareli'ne yakışmayan bir görüntü sergiliyor.
Gerekli bakımlarının yapılmaması, bazı vatandaşların düşüncesiz hareketleri nedeniyle yıpranan bina, ailelerin, öğrencilerin yani Kırklarelililerin hemen her gün önünden geçtiği, gördüğü haliyle içler acısı görüntüsünü ortaya serdi. Son günlerde daha da kötüye giden durum ile üzerine yazılan argo ve küfürlü kelimeler ise o alanda gezen vatandaşların tepkisini üzerine çekti.
Böyle bir yapının ilgiye ve bakıma ihtiyacı olduğunu söyleyen vatandaşlar, binanın Kırklareli'nin geçmişini yansıttığını ve tarihe tanıklık eden önemli bir yapı olduğunu söyledi.
Zaman zaman çeşitli etkinliklere, sergilere ve benzeri çalışmalara da ev sahipliği yapan binanın durumunun, ilerleyen günlerde nasıl bir hal alacağı da merak konusu oldu.
Kırklareli İstasyon Binası
hakkında…
Döneminin özelliklerini yansıtan, dikdörtgen planlı, uzun kenarı demiryolu hattına paralel olarak inşa edilen yapı, bodrum, zemin ve birinci kat olmak üzere üç kattan oluşmaktadır.
Gar simetrik bir planlama anlayışıyla inşa edilmiştir. Giriş holü dışarıya doğru taşırılarak ana kütleden ayrılmış böylece cepheye hareket kazandırılırken giriş holünün yolcular tarafından daha rahat algılanması da sağlanmıştır. Yapı ana kütlesinin üzeri beşik çatı ile örtülmüş, çatının dar kenarları tepe mahyasına yakın bir hizada kırılarak yarım kırma çatı düzeni oluşturulmuştur. Ana kütlenin üzerini örten bu çatıya dik bir şekilde saplanan giriş holünün beşik çatısı ile yarım kırma-haçvari çatı şekli elde edilmiştir.
Bu çatı şekliyle giriş holü daha fazla belirginleştirilmiştir. Giriş holünün üst kısmındaki üçgen alınlıklar ve saçak silmeleri, pencerelerin ve kapıların etrafındaki silmeler, balkon kapılarının ve yan cephelerdeki dar pencerelerin üst kısımları hizasındaki yatay kornişler ile Neo-klasik üslup vurgulanmıştır.
Zemin kattaki pencere ve kapı açıklıkları ile I. kat balkon kapılarının tepe noktalarında işlenen kilit taşı görünümlü bezemeler ile bu açıklıklara basık kemer etkisi verilmek istenmiştir.
Taşıyıcısı ahşap olan çatı, asma-oturtma sistemlerin birlikte kullanıldığı makaslara taşıtılmaktadır. Çatı arasının havalandırılması ve aydınlatılması için her iki yan cephede birer pencere açılmıştır.
Bina tuğla malzemeden kâgir yığma olarak inşa edilmiş, bodrum kat tavan döşemesi volta döşeme olarak, zemin ve birinci kat tavan döşemeleri de ahşap kirişlerle oluşturulmuştur. Yapının bölücü duvarları da ahşap konstrüksiyon ile inşa edilmiş, ahşap eleman kullanılan duvar ve tavan kısımlarında bağdadi sıva uygulanmıştır.
T.C. Devlet Demir Yolları sorumluluğunda ve Kırklareli Üniversitesi'ne tahsis olan bina, günümüzde harap haldedir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol