GÜZEL SANATLAR TOPLUMUN RUHUDUR

Güzel sanatlar toplumun ruhudur. Emekli Resim Ögretmeni Hasmet Cihan birkaç kez benim portremin karikatürünü yapmisti.
"Resim sanati hakkinda düsünceleriniz nelerdir arkadasim?"
HAÅzMET CIHAN: "Resim sanati güzel sanatlarin bir koludur. Plastik bir sanattir. (Plastik: Istenen biçime sekle sokulan sanat) Ressamin malzemeleri resim sehpasi (sovele), tuval, firça, boya gibi. Resim kabaca dogada kimsenin göremedigi güzellikleri, farkliliklari degisik malzemeler yoluyla ifade edilmesidir. Resim tüm sanatlar gibi iyi, dogru ve güzelin yeniden sürekli gelisen ifadesiyle kesfidir. Her resim, her tablo sonuçtur. Tamamlanmis, bitmis bir eser insanlik tarihinde sonlanmamistir. Her eser yarimdir. Çünkü estetigin, en güzelin sonu yoktur. Sanat, resim insanligin gelismesinde önemli olan bir çizgidir. Resim karanliklari kiran ve insanligi aydinliga götüren bir süreçtir. Insanlik var oldukça resim olacaktir. Biz hep agaçlari, dereleri, baglari, ovalari, hayvanlari sevecegiz.
Uçan kuslari resimleyecegiz. Onu ölümsüzlestirmek için. Çünkü resim sonsuzlugu, sonsuzlugun estetigini yakalayacaktir. Resim sanatini icra eden kisiye ressam denir" dedi. Bu güzel söylesiyi Pinarhisar Ögretmenevi'nde 07.04.2011 günü yaptik. Anasiniflarinda ögrencilere resimler yaptirirlar. Åzarkilar ögretirler. Çocuklardaki yaratici güç ortaya çikarilir. Lakin sinav maratonu ilerki yillarda yogunlasirken, spor, güzel sanatlar biraz ihmal edilir. Insanligin yüregindeki güzellikler güzel sanatlarla, sporla, felsefeyle, edebiyat ve toplum bilimleriyle gelisebilir. Tarih bilimi de önemlidir. Yeteneklerine göre verilecek egitim ve ögretim çocugun gelisiminde en önemli bir yere sahip olabilir. Anne babanin çocuguna masal anlatmasi, oyunlar oynamasi çok önemlidir.
Italya ve Fransa'daki Rönesans hareketleriyle güzel sanatlar alaninda pek çok sanatçi yetisti.
Leonardo da Vinci, Rafael gibi Leonardo da Vinci'nin Mona Lisa tablosundaki giz dolu tebessüm hala konusuluyor.
Osmanli Devleti'ndeki minyatür sanati harikadir. Cumhuriyet yönetimiyle okullarda güzel sanatlara büyük önem verildi. Ispanyol Picasso'nun muhtesem soyut resimleri (Kübizm) müthis paralarla alici buluyor. Ispanya'daki iç savastan sonra Picasso Fransa'ya yerlesti. Paris sanatçilarin, yazarlarin, yenilikçilerin merkezi oldu. Fransiz romancilar, felsefeciler dünyayi etkiledi. Fransiz ihtilaliyle yeni fikirler insanlik alemiyle bulustu. Cumhuriyet, demokrasi, insan haklari, yeni fikirler tartisildi. Derebeylik, kralliklar son bulmaya basladi. Åzimdi de Arap diktatörlüklerinin koltuklari sallaniyor. Iletisimin yüksek oldugu zamanimizda rüzgârlar hizli esiyor. Türk toplumu Avrupa'nin degisim rüzgârlarini daha önce fark edip Cumhuriyet yönetimini kabul etmistir. Demokrat toplum tartisarak, okuyarak, insani severek yerlesebilir. Güzel sanatlardaki yeni akimlar Avrupa'da dogup dünyaya yayilmistir. Çarlik Rusya'sinda yetisen romancilar, yazarlar da dünya çapinda etki yapmislardir. Tolstoy, Dostoyevski, Maksim Gorki, Puskin, Anton Cehov gibi….
Türkiye'de Cumhuriyet dönemi ressamlari, romancilari, yazarlari, sairleri saglam bir temel atarak güzel sanatlarda, edebiyatta gereken yerimizi almamizi saglamislardir.
Kirklareli'de Binbasi AHMET ÖÄzRETEN Atölyesi'nde yetisen Kirklarelili ressamlarin resim sergilerini ilgiyle izledim. Balkan Ressamlari Karagöz Festival Günleri'nde Kirklareli'ye geldiklerinde resim sergileri açtilar..
Resimde çok basarili eserleriyle renk kattilar.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol