GEÇMİŞ GÜNLERE BİR BAKIŞ

Eski ramazan günleri saygının sevginin baba otoritesinin hissedildiği günlerde Tarım toplumunun geleneksel bir sosyal yapısı vardı. Yaz günlerinden köylü harman döverdi. Sap ve saman buğdaydan ayrılırdı. Zahirecilerin harman yerinden buğday aldığı olurdu. Çuvallara yüklenen buğdaylar kantarda tartılırdı. Köylünün köy ekmeği, ayranı, tereyağı, köy peyniri, ekşimiği çok lezzetlidir. Her köy evinin bahçesinde ekşi mayalı tepsi ekmeğini pişirecek bir fırını vardı. Zahireciler un, kepek, ayçiçeği yağının köylüye uygun fiyatla satarlardı. 1960-70'li yıllar böyleydi. Edirne'nin bütün köylerinde hububat satın alan Kırklarelili zahireciler arasında İrfan -Adem-Cemal Demiracolar..Osman-Elmas Yamaner kardeşler. Rıfat Pey, İbrahim Pey, Salih Pey (patron Salih)
Hamit-Yaşar Yamaner kardeşler… Köylerden buğday, ayçiçeği, arpa, yulaf, çavdar toplayıp satın alan zahire Tüccarlarıydı. Daha sonraları Turhan Altıntel'de yakın köylerden buğday satın almaya başlamıştır. İneceden çok buğday toplamıştır. İnece ye benzinlikte açmıştır. Kırklareli Ticaret Borsa Başkanı yıllardır. Turhan Altınteldir.. Ali Rıza Altıntel YSE müdürüydü. Emekli olunca siyasete atılmıştır.
Politikaya yıllarını veren yerel siyasetçilerimiz vardır. Balıkçı Hasan Eşrefoğlu geçmişin siyasi olaylarını ballandırarak anlatmayı çok sever. 85 Yaşında olup Selanik ışıklar köyünden göç etmiş mübadele göçmenlerindendir. "Işıklar köyünün asıl adı Âşıklar olabilir" demişti. Şair Hasan Eşrefoğlu ağbi esprili sohbetlerini çok severim. Kırklareli'nde merkez sağ ve merkez sol siyaseti çok güçlüydü. Bülent Ecevit'in ortanın solu hareketi Karaoğlan rüzgârıyla etkili olmuştur. Başkan Adnan Menderes' in Demokrat Partiyi kurmasıyla beraber 1946-1950 demokratları iktidar yıllarında halkın daha refah bir halde yaşaması için çalışmışlardır. İsmet Paşa yakın tarihi devlet adamlarından biridir. I.II. İnönü savaşlarını başarılı komutanıdır. Atatürk tarafından Mudanya Ateşkes Anlaşmasında baş Murahhas olarak görevlendirilmiştir. Mudanya anlaşmasıyla Meriç Nehrine kadar olan topraklar Türkiye 'nin olmuştur.15 gün içinde Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli'nden Yunan kuvvetleri çekip gidecektir. Onbeş bin Türk askeri doğu Trakya topraklarına geçip bu toprakları alacaktır. Kırklareli 10 Kasım 1922 günü Türk askeri birliği tarafından kurtarılmıştır. Yunan askeri birliği yani Rumlar Trakya'yı boşaltmıştır."Zafer zafer benimdirdiyenleridir"diyen Mustafa Kemal kurtuluş savaşımızın kazanılmasında büyük rol oynamıştır. Savaşlardan sonra yoksul ve cehalet içindeki halkımızın mutluluğu için çeşitli refahlar yenilikler yapmıştır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol