Filibeli Tevfik Efendi

Hayırlı Cumalar sevgili okuyucular. Bu hafta komşu topraklarımızda dünyaya gelen bir Allah Dostu Evliyadan ve bu mübarek zatın bizlere çok önemli nasihatlerinden bahsedip bir soruya cevap vereceğiz inşaAllah.
Tevfik Efendi, Osmanlı âlimlerindendir. 1796'da Bulgaristan'da Filibe'de doğdu. İlk tahsilinden sonra İstanbul'a geldi. Burada medrese tahsilini yapıp, Bolu-Mudurnu'da ders vermeye başladı. 1929'da, 133 yaşında orada vefat etti. Bir dersinde buyurdu ki: Hazreti Ebû Bekr'in ve Hazreti Ömer'in (radıyallahü anhüma) üstünlüklerini ve Cennetlik olduklarını bildiren nice hadîs-i şerîfler vardır. Eshâb-ı Kirâmın (radıyallahü anhüm), Muhacirlerin, Bedir, Uhud, Bî'at-ür-rıdvân ve diğer gazâlarda bulunanların üstünlüklerini bildiren yüzlerce hadîs-i şerîf, bu iki halîfeyi de, medh ve sena etmektedir.
Bu ümmetin en üstününün Ebû Bekr ve ondan sonra Ömer olduğunu, Eshâb-ı kirâm (radıyallahü anhüm) ve Tâbiîn-i izam söz birliği ile bildirmişlerdir. Hazreti Ebû Bekr halîfe seçildikten sonra, Eshâb-ı kirâmdan hiçbiri buna karşı bir şey söylemedi. Hazreti Ebû Bekr, kendisinden sonra Hazreti Ömer'in halîfe olmasını vasiyet ettiği zaman, Eshâb-ı kirâmdan hiçbiri buna karşı bir şey söylemedi. Abdürrahmân bin Avf, Hazreti Osman'ı halîfe seçerken, Şeyhayn'ın (radıyallahü anhüma) yolunda bulunmasını şart koştu. Hazır olanların hiçbiri buna karşı bir şey söylemedi.
Hazreti Ali, halîfe iken çeşitli yerlerde, Şeyhayn'ın kendinden üstün olduklarını çok söylerdi. Bu sözüne karşı şüpheye düşenleri azarlardı. Buhârî'de diyor ki: Enes bin Mâlik; "Ebû Bekr (radıyallahü anh), Resûlullahın en yakınıdır. Birçok yerde Resûlullahın ikincisi olmuştur. Başımıza onun gelmesi lâzımdır. Kalkınız ona bî'at ediniz!" dedi. Yine Buhârî'de Enes bin Mâlik diyor ki: "Bir kimse, Peygamber efendimize (sallallahü aleyhi ve sellem)  kıyâmet alâmetlerini sordu. "Kıyâmet için ne hazırladın?" buyurdu. "Hiçbir şey yapmadım. Yalnız Allahü teâlâyı ve O'nun Resûlünü çok seviyorum" dedi. "Kıyâmette, sevdiklerinin yanında olursun!" buyurdu. Resûlullahın bu sözünü işitince çok sevindim. Ben de, Peygamber efendimizi (sallallahü aleyhi ve sellem), Ebû Bekr'i ve Ömer'i çok seviyorum. Onlar gibi olamadı isem de, bu sevgimin, beni onların yanında bulundurmasını istiyorum dedim."
Sual: (Kumarın haram kılınma sebebi, insanı namazdan alıkoyması ve insanları birbirine düşman etmesidir. Bunun için de, kumar sınıfına girse de, her çeşit piyango haram değil, mekruhtur) diyenler oluyor. Namaza mâni olmazsa, kimseyi düşman etmezse kumar helâl mi oluyor?
CEVAP
Piyango kumardır. Kumar ise kesin olarak haramdır. İki âyet-i kerime meali:
(Ey inananlar, hamr [alkollü içki], kumar, putlar ve fal okları şüphesiz şeytan işi pisliklerdir, bunlardan kaçının ki saadete eresiniz.) [Maide 90]
(Şeytan, hamr ile ve kumarla aranıza düşmanlık ve kin sokmak ister. Sizi, Allah'ı zikirden ve namazdan alıkoymak ister. Siz [zararları bilinirken] bunlardan hâlâ sakınmaz mısınız?) [Maide 91]
İkinci âyet-i kerimede, içki ve kumarın zararlarından sadece ikisi bildiriliyor. (Şeytan, bunlarla aranıza düşmanlık ve kin sokmak, Allah'ı zikirden ve namazdan alıkoymak ister)deniyor. Öyle diyenlerin fasit kıyaslarına göre, namazdan alıkoymazsa, kimseyi birbirine düşman etmezse, içki de helâl olur. Hâlbuki bir kimse evinde bir yudum şarap içse, yani içtiği içki namaza mâni olmasa ve kimseye zararı dokunmasa da, yine haramdır, büyük günahtır. İki hadis-i şerif:
(Çoğu sarhoş eden şeyin, azını da içmek haramdır.) [Nesaî, Tirmizî]
(Bir zaman gelecek, içkinin adı değiştirilecek ve helâl sayılacaktır.) [İ. Ahmed]
Günümüzde çeşitli içkilere helâl diyenler olduğu gibi, kumar olan piyangoya da helâl diyenler çıkabiliyor. Alkollü olan her içki ve piyangonun her çeşidi haramdır.
Resulullah "sallallahü aleyhi ve sellem" içkiyi, kumarı ve çalgıyı yasakladı. (Ebu Davud)
Peki, kumar nedir, ne yapılırsa kumar olur?
İbni Âbidin hazretleri buyuruyor ki: Kumar sözü, kamrkelimesinden gelmektedir. Kumarcılardan her birinin malının artmak ve azalmak ihtimali vardır. Birinin malının yalnız artması, ötekinin yalnız azalması ihtimali varsa, kumar olmaz. (S. Ebediyye)
Birkaç kimse, aralarında para, mal toplayarak piyango çekip, isabet etmeyenlerin, isabet edenlere mal, para vermelerini sözleşmeleri kumardır. (Mecelle 2169)
Kumarın haram olması için namaza mâni olmak, düşmanlığa sebep olmak gibi bir şart yoktur. Düşmanlığa sebep olsa da, olmasa da, piyango kumardır, her kumar haramdır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol