Fen Lisesi'ne tenis kortu

Kirklareli Fen Lisesi, okul bahçesine tenis kortu yapmak için hazirliklara basladi. Ögrencilerin bos zamanlarini spor yaparak degerlendirmeleri için çalismalarini sürdüren Fen Lisesi yönetimi, bu tesis ile birlikte çok yönlü bir okul haline de gelecek. Direk yerleri hazirlandiktan sonra kortun kullanima açilacagi kaydedilirken, Fen Lisesi Beden Egitimi Ögretmeni M. Asiye Fidali, “Tenis için raketler ve fileler alindi. Artik hersey hazir. Direk yerlerinin hazirlanmasindan sonra açik alanda tenis oynanmaya baslanacak. Bu alanda her türlü spor aktivitesi yapilabilecektir. Böylelikle ögrencilerimiz zihin ve beden yönden daha saglikli gelisecek” dedi.

Tenisin Türkiye'de Kisa Tarihçesi

Bu sporun ne zaman ve kim vasitasi ile ülkemize girdigi tam olarak bilinmemekle birlikte, ülkemizde görev yapan Avrupali elçilik görevlilerince ülkemize geldigi ve sonra ülkemizde ragbet görerek yayildigi varsayilmaktadir. Tenis federasyonumuz, Cumhuriyetin ilanindan hemen sonra 1923 yilinda kurulmus ve ilk baskanligini Server Bey yapmistir. 1926 yilinda ilk müsabaka organizasyonu gerçeklestirilmistir. Yapilan bu ilk sampiyonada teklerde Suat SUBAY, çiftlerde Suat SUBAY - Sedat EROÄzLU ikilisi birinci olmustur.

Ilk kez uluslararasi katildigimiz müsabaka ise Atina'daki Balkan Sampiyonasidir. Bu müsabakalarda Sedat Eroglu - Vahran Sirinyan çifti ülkemize ilk uluslararasi birincilik derecesini getirmistir. Nazmi BARI 1951-1965 yillari arasinda uzun bir süre tek erkeklerde birinciligi elinde tutmus ve kirilmasi güç bir rekora imza atmistir. Bu sayede dünya Türk tenisçileri ile tanismistir. Nazmi Bari ülkemize birçok uluslararasi basari kazandirmis nadir tenisçilerdendir. Türkiye ilk olarak takim müsabakalarinin yapildigi DAVIS kupasina ise, 1959 yilinda katilmistir.

Tenisin ülkemizdeki son durumuna bakildiginda, hem tesis hem de bu sporu amatör veya profesyonel seviyede yapanlarin istenilen düzeyde ve sayida olmadigi görülmektedir.

Tenis Oyunu Temel Kurallari

Tenis; kadin, erkek, çocuk, yasli, özürlü herkese hitap edebilen, hem açik hem de kapali alanlarda oynanabilen nadir spor dallarindan biridir. Herkesin kendi fiziksel yapisi ve yetenekleri dahilinde oynayabilecegi, hiz, çeviklik, koordinasyon, dayaniklilik gerektiren ve kazandiran bir spor dalidir. Tenis, tekler ve çiftler olarak gruplandirilir. Teklerde karsilikli birer oyuncu, çiftlerde esli karsilikli ikiser oyuncu olmak sarti ile oynanir. Oyun sahasi 23.77 m boyu, tekler için 8.23 m, çiftler için 10.97 m eninde dikdörtgen seklinde; çim, beton, asfalt, hali, sentetik, antuka, toprak gibi zeminlerden olusan bir alandir. Saha 91.4 cm yüksekliginde ve 6.40 m uzunlugunda bir fileyle ortadan ikiye ayrilmistir.Temel oyun kurallari hem erkekler hem de bayanlar için aynidir.

Oyunun temel mantigi, topu raket kullanarak, çizgilerle sinirlanmis alan içine bir defa sekerek veya hiç yere degmeden rakip sahanin çizgilerle belirlenmis alana rakibinin karsilayamayacagi sekilde atabilmektir. Servise kiminle baslanacagi para atisi veya raket çevirme yöntemiyle belirlenir. Oyun, ilk servis atma hakkini kazanan oyuncunun, kendi yari sahasi dip çizgisi (baseline) arkasinin sagindan, rakip sahanin çaprazindaki sag servis alanina servis atmasi ile baslar. Servis karsilayan topun yere bir kez çarpip sektikten sonra karsi alana topu vurabilir. Basarisiz servis atislarina "hata" (Fault) denir. Her puan için iki servis atma hakki vardir. Servis atisi fileye çarpip, servis sahasi içine düsmüsse buna "let" denir. Fakat bu hata (fault) degildir; servis tekrar edilir. Servisin let durumunda bir sinirlama yoktur. Ikinci servis atisinda da hata yapilirsa, ikinci hata (Double Fault) olur ve sayiyi rakip oyuncu alir. Servis atisi sirasinda topa vurana kadar, oyun alani çizgileri ihlal edilirse, buna ayak hatasi (Foot Fault) denir. Ayak hatasi yapildiginda, bu bir hata olarak kabul edilir ve ikinci servis hakki kullanilmak zorunda kalinir. Hatanin tekrari durumunda sayi rakip oyuncunun olur.

 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol