FUAR VE KONGRE MERKEZİ YİNE REDDEDİLDİ

Kırklareli İl Genel Meclisi, Mayıs ayının 2’nci toplantısını 3 Mayıs 2017 Çarşamba günü yaptı. Saat 11.00’da Safet Üresin Başkanlığında başlayan toplantıda gündem yine Kırklareli Fuar ve Kongre Merkezi Projesi idi. Bir önceki toplantıya ait tutak özetlerinin kabul edilmesinin ardından gündemin ikinci maddesi ile üçüncü maddesi yer değiştirilirken ikinci madde de İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürü kadrosunun iptal edilerek bundan sonra Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü emrinde yapılan tüm iş ve işlemlerin İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü tarafından yapılması yönündeki Genel Sekreter Vekili Bilal Kuşoğlu imzalı teklif ele alındı. Teklife ilişkin gerekçe raporunda ise her iki birimin birbirine benzer işler yaptığı bu nedenle Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü kadrosuna gerek olmadığı ifade edildi.
Konuya ilişkin söz alan AK Parti Grup Başkanı Nihat Sağlam konunun incelenmek üzere İçişleri ve Çeşitli İşler Komisyonu’na havalesini önerdi.
CHP Grup Başkanı Bora Terzi ise Komisyon çalışmasına gerek olmadığını teklifin idareden geldiği gibi kabulünü önerdi. Meclis Başkanı Safet Üresin’de Bora Terzi’ye katılmadığını “Ben olduğunu düşünüyorum” diyerek belirtti.
MHP Grup Başkanı Sadık Aykanat’ta raporun İdareden geldiği şekli ile kabul edilmesini istedi. Meclis içinde “madem iptal edilecekti neden açıldı?” soruları yükselirken konu hakkında grupların kendi aralarında görüşmesi için 5 dakika birleşime ara verildi.
Aranın ardından söz alan CHP Grup Başkanı Bora Terzi, ilk birleşimde verdiği teklifi geri çektiğini ve teklifin İçişleri ve Çeşitli İşler Komisyonuna havalesinin uygun olacağını söyledi. Diğer grup başkanlarının da katıldığı öneri üzerine teklif incelenmek üzere komisyona yapılan oylama ile havale edildi.
3’ncü kez red geldi
Gündemin 3’ncü maddesinde ise daha önce İl Genel Meclisi’nce kabul edilen ancak daha sonra yapılan fizibilite raporunda maliyetin ilk belirlenen miktarın çok daha fazla üzerinde çıktığı bu nedenle bu şekilde yapılmaya başlanması durumunda bütçenin sıkıntıya düşerek köylere hizmetin aksayacağı gerekçesi ile CHP’li üyelerce 2 kez reddedilen Kırklareli Fuar ve Kongre Merkezi projesi ele alındı. Kararın yeniden değerlendirilmesine ilişkin teklif ile ilgili olarak daha önce köy muhtarlarının katıldığı toplantıya bu kez oda başkanları ve temsilcileri katıldı.
Ertuğrul Ziya Çetintaş
Oylama öncesi toplantıya katılan oda başkan ve temsilcilerinin görüşleri soruldu. İlk olarak proje paydaşlarından olan Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası adına Başkan Ertuğrul Ziya Çetintaş söz aldı.
Çetintaş, “Biz meslek odaları olarak daha önce de bu konuda odalar olarak bir açıklama yaptık. Bu proje uzun vadede Kırklareli için ekonomik, sosyal ve kültürel olarak faydalı bir proje olduğunu, varsa finansal açıdan başka çözümler bunlarında değerlendirilerek bu projenin geçmesinin faydalı olacağını düşünüyoruz. Genel olarak meslek odaları olarak fikrimiz bu projenin uzun vadede ile katkı sağlayacak bir proje olduğudur. Bu şans geri çevrilirse böyle bir şans çok daha geç gelecektir.”
Ali Fuat Şeker
Ardından söz alan Kırklareli Esnaf Sanatkarlar ve Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker ise “Bizler daha önce meslek odaları bu projenin ilimize çok güzel gelişimler sağlayacağını dile getirdik. Bu görüş ve önerilerimizi ilgili Komisyona da bildirdik. Ancak iki kez red kararı çıktı. Takdir sizindir. Kendi düşünceleriniz kendi fikirleriniz köylere yapılan yatırımlarda eksiklik yaşanacaktır yönünde olabilir ama uzun vadeli düşündüğümüz için bu yatırımın Kırklareli’ne gerekliliğini vurgulamak istiyoruz. Finansal olarak bu konuya sizler vakıfsınız bizler konuya bu açıdan vakıf olmamamıza rağmen meslek odaları olarak görüşümüz bu yatırımın yapılması yönündedir” diye konuştu.
Ali Korur
Kırklareli’nin turizmcilerinden Korur Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ali Korur’da tesadüfen girdiği turizm sektöründe havacılık sektöründe faaliyet göstermeye başladığını, Rehberlik Kursunu Türkiye’de bitiren ilklerden biri olarak yıllarca rehberlik sektöründe çalıştığını anlattı. “O zamanlar Antalya bile yoktu” diyen Korur, zamanında Fütfi Kırdar Spor Salonu’nun Kongre Merkezi ve Fuar Alanına çevrilmesine yönelik proje önlerine geldiğinde o zamanda pek çok karşı çıkanın olduğunu ancak 1996 yılında ilk Habitat’ın burada yapıldığını anımsatarak önemli bir başarıya imza attıklarını aktardı. Kongre merkezlerinin kentlere çok faydalı olduğunu gördüğünü belirten Korur, “Alt yapı oteldir, yoldur. Bir miktar otelimiz var ama 1000 kişilik bir merkezin yapılmaması Kırklareli’ni önemli bir imkandan mahrum bırakır” şeklinde konuştu.
Erdoğan Semerci
Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Erdoğan Semerci’de “Yapılacak olan proje Kırklareli’ne uzun vadede ivme kazandıracak bir projedir. Bu konuda değerli arkadaşlarımın iyi bir karar vereceğine inanıyoruz. Bütün sivil toplum örgütleri ve turizmci arkadaşlar olarak bu konunun arkasındayız. Meclis üyelerinden Kırklareli’ne uzun vadede yarar sağlayacak bu projeye destek vermelerini bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Yeşim Girgin
Oda Başkan ve Temsilcilerinin konuşmalarının ardından Meclis Üyeleri söz aldı. İlk olarak konuşan Yeşim Girgin şunları söyledi;
“Bir İl Genel Meclis Üyesi olarak Meclis adına bu konuşmayı yapma gereği duyuyorum. İlk önce seçilmiş olan muhtarlarımıza bu kadar söz hakkı verilmediği için kınıyorum. Gazetelerde isimlerimizin “hayırcı” denilerek resimlerle deşifre edilmemizi de kınıyorum. Burası seçilmişlerin gelmiş olduğu bir meclistir. Evet te diyebilir hayır da diyebilir. Bu meclisin inisiyatifinde olan bir durumdur. Ayrıca bizler yatırıma hiçbir zaman karşı olan bir meclis değiliz. Sadece ve sadece sunulan ile isteneni aynı şartlarda olmadığını görüyoruz. Bu konunun daha fazla gündemi meşgul etmesini istemiyoruz. Oylamaya sunulmasını teklif ediyoruz.”
Bora Terzi
Ardından konuşan CHP Grup Başkanı Bora Terzi, bu konuyu 4’ncü kez ele aldıklarını anımsatarak; “İlk önce biz Kırklareli Fuar ve Kongre Merkezi’nin yapılmasına oy birliği ile karar verdik. Bunda bir yanlışlık yok. Sorun bize söylenen maliyetin çok üzerinde bir maliyet çıkması ve bu maliyetin İl Özel İdare Bütçesinden karşılanmasının hizmetlerde aksamaya neden olacak olması. İşte biz iki defa da bu nedenle bu projenin yapılması için bu kadar ödenek aktarılmasının uygun olmadığına karar verdik. Biz projenin yapılmaması yönünde oy kullanmadık. Bunu basına tekrar aktarmak istiyorum. (Seyhan Delioğlu ‘yandaş basın bunu yazsın’ diyor). Basın hürdür, özgürdür ama insanları topluma hedef gösterecek şekilde haber yapılmasını doğru bulmuyorum. “Kırklareli bir fırsatı daha kaçırdı”, “Hayırcılar CHP’li Meclis üyeleri”, “Fuar ve Kongre Merkezi’nin 8 milyon hibe ve fizibilite için harcanan 295 lira çöpe gitti” ellerim titriyor bunları söylerken. Resimlerimiz gazeteye konup insanlar hedef gösteriliyor. İnsanlar hedef gösterilemez bunu yapan basın kuruluşunu buradan kınıyorum. Açıklama yaparken bir kısım basın söylediklerimizi yazmadı. Şimdi ne değişti de bu tekrar önümüze geliyor. Bunu sonsuza dek mi tartışacağız burada? Bizim 179 tane köyümüz, 2 bin kilometre yol ağımız var. Muhtarlarımız su pompalarının ücretlerini karşılayamıyor. Ortada bunlar varken biz ne yapmaya çalışıyoruz. Bunları biz çözmez isek kim çözecek. O zaman biz bütün parayı bu projeye ayıralım. Biz Projeye karşı değiliz. Oy birliği ile yapılması için oy verdik. Ama CHP’li üyeler bu kadar yüksek bir bedelin hizmetlerde aksamaya neden olacağı gerekçesi ile bu projeye aktarılmasını uygun görmedi” diye konuştu.
Nihat Sağlam
Daha sonra konuşan AK Parti Grup Başkanı Nihat Sağlam da; “20 milyon 432 bin Lira doğru bir rakam. Tahmini rayiç bedeli projenin bu. 2015 yılında hükümetten bir 7 milyon bir 4,5 milyon para geldi. Biz İl Genel Meclisi olarak bunu bütçelendirdik ve bir güzel köylerimize harcadık. Her yıl 3 milyon, 4 milyon, 5 milyon ek bütçe yapıyoruz. Takdir edersiniz ki hepimiz buralıyız. Köylerimizin birçoğunun alt yapısı bitmek üzere ve çoğu da parkı taşını yapmış durumda. Biz İl Genel Meclis üyeleriyiz. Cazibe Merkezini İl Genel Meclis üyeleri yaptı. Vali Yaman Spor Tesislerini İl Genel Meclis üyeleri yaptı. Bölünmüş yol Üsküpdere’den Organizeye, Kırklareli’ye, Büyükkarıştıran’dan Lüleburgaz’a İl Genel Meclis Üyeleri öncülük yaptı. Bunlar bizimde görevlerimiz arasında. Oy alırken Merkez’den de alıyorsun. Ben her yıl hükümetten ilimize ciddi paraların geldiğini düşünüyorum. Bunada geleceğini düşünüyorum. İl Özel İdaresi hiçbir şey yapmazsa ek bütçe ile bunun altından kalkar. Kırklareli için bir şey yapın hep birlikte bunun onurunu yaşayalım.
Sadık Aykanat
MHP Grup Başkanı Sadık Aykanat’ta “İşin başından beri Kırklareli’nin kalkınması için çalışıyoruz. Eğer Kırlareli’nin kaderini değiştireceksek bunu yapmamız lazım. Daha Kırklareli’ni bilmeyen Kırıkkale ile karıştıran insanlar var. İmkanımız olursa Kırklareli Türkiye ve dünya piyasasına çıkarsa bundan daha iyi bir şey var mı? Bora kardeşim gazetelerde yazı yazmışlar üzüldüm diyor. Doğru söylüyor ama Vize de başka bir gazetede de başka bir manşet var. İki CHP’li İl Genel Meclis arkadaşım manşette; ‘Biz köylülerin hakkını koruduk. AK Partili ve MHP’li İl Genel Meclis üyeleri “evet” dedi köylere yatırıma karşı oldular.” Herkes önüne şapkasını koysun. 2007 de duble yola başlayan ilk bizdik. Başbakan bir konuşmasında Kırklareli’ne teşekkür etti. O zamanda CHP “hayır” dedi. Biz o yolu zamanında yapabilseydik Hyundai fabrikası Kırklareli’ne gelecek ti? Doğru mu. Yapamadığımız için Kocaeline gitti. Bazı şeyleri yaparken akıllı düşünmek lazım. Kongre Merkezini yaparsak dünya piyasasına adımızı daha iyi duyurursak köylere daha iyi hizmet verebileceğimizi düşünüyorum. Biz bu işe başlarsak yukardan milletvekilleri de uğraşır buraya daha fazla bir şeyler gelir” dedi.
Evet de o zaman
Sadık Aykanat’ın ardından Bora Terzi, tekrar söz alarak “Bazı arkadaşlarımız inatla anlamıyor. CHP bu projeye karşı değil” derken AK Parti sıralarından “evet de o zaman” sesleri yükseldi. Meclis üyelerinin hep bir ağızdan konuşması ile Mecliste tartışmanın dozu artarken CHP Grubundan Çetin Şinikoğlu, “Burada herkes bunun yapılmasında hemfikir anlaşamadığımız nokta finansmanı. Ucu açık bırakılarak gerekli ödenek bulunmak şartı ile yapılması şeklinde bir karar alsak” önerisinde bulundu.
Kaçan balık büyük olacak
Tartışmalarından gündem maddesini oya sunacağına açıklayan Meclis Başkanı Safet Üresin, “Bir Meclis Başkanı olarak bunu söylememem lazım ama kaçan balık büyük olacak. Haberiniz olsun” diyerek Meclis üyelerinin iyi düşünmesini istedi. Yapılacak oylama önceki Bora Terzi teklifin daha önce oyladıkları şekilde oylanmasını isterken Nihat Sağlam teklifin komisyona havale edilmesini önerdi. Önce yapılan oylama ile teklifin komisyona gönderilmesi yönünde yapılan oylamada AK Parti, MHP ve bağımsız Safet Üresin’in oyları ile 11 “evet” oyunda kaldı. Teklifin CHP Grup Başkanı Bora Terzi’nin kayıtlara geçmesini istediği şekilde; “Kaynakların etkin, verimli ve öncelikli ihtiyaçlara göre kullanılması gerektiği düşüncesi ile öngörülen bütçeden daha yüksek bir maliyet ile gerçekleşeceği anlaşılan Kırklareli Fuar ve Kongre Merkezi Projesi için proje maliyeti olan 20.432.272,77.TL.’nin 14.682.272,77.TL.’sinin revize edilen maliyet üzerinden üç mali yıla bölünerek Kırklareli İl Özel İdaresi bütçesinden karşılanması yönündeki teklifin uygun olmadığı kanaatindeyiz. Teklifin reddedilmesini istiyoruz” teklifi 11’e karşı 13 oyla kabul edildi.
Böylece İl Genel Meclisi’ne toplamda 4 kez gelen ve 2 kez reddedilen Kırlareli Fuar ve Kongre Merkezi projesi 3’ncü kez reddedilmiş oldu...

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol