Vize ilçesi sınırları içerisinde Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan 154 kV Evrencik RES Toplama Merkezi-Vize Havza Toplama Merkezi Elektrik Enerjisi İletim Hattı projesi ile ilgili 28 Ağustos 2015 tarihinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu Toplantısı gerçekleştirilecek.
Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan 154 kV Evrencik RES Toplama Merkezi-Vize Havza Toplama Merkezi Elektrik Enerjisi İletim Hattı projesi hakkında Bakanlığa sunulan başvuru dosyasında projenin teknik olmayan özeti şu şekilde açıklandı;
Kırklareli'nin, Vize İlçesi sınırları içerisinde işletilmesi planlanan Evrencik Rüzgar Enerji Santrali'nde üretilecek enerjinin, 154 kV'lık Evrencik Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) Trafo Merkezi (TM) ile tesis edilmesi planlanan 154 kV Vize Havza TM'ye bağlanması amacıyla "154 kV Evrencik RES TM-Vize Havza TM Elektrik Enerjisi İletim Hattı Projesi"nin yapılmasını içeriyor.
Yapılması planlanan EİH; Evrencik Rüzgar Enerjisinden Elektrik Üretim Ltd. Şti. tarafından tesis edilecek ve mülkiyeti ile birlikte Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ) Genel Müdürlüğü'ne devredilecek. Bu bağlamda TEİAŞ ile Evrencik Rüzgar Enerjisinden Elektrik Üretim Ltd. Şti. arasında 03.09.2013 tarihinde İletim Sistemi Bağlantı Anlaşması imzalandı.
Söz konusu EİH ile 154 kV gerilim kademesinde kesintisiz ve kaliteli elektrik beslenmesi amaçlanmış olup, projenin gerçekleşmesi sonucu enerji ihtiyacı artan ve talebi karşılanamayan bölgelere yeterli oranda enerji imkânı sağlanmış olunacak. Dolayısıyla projenin tesis edilmesi, hem bölge ekonomisini hem de Türkiye ekonomisini olumlu yönde etkileyecek.
Proje kapsamında tesis edilecek olan EİH güzergâhının sağından ve solundan 2,5 km olmak üzere 5 km genişliğindeki alan "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) İnceleme Alanı" olarak belirlendi. Bu alan içerisinde, projeden etkilenmesi muhtemel çevrenin mevcut özelliklerinin belirlenmesi, olabilecek etkilerinin tanımlanması ve gerekli önlemlerin geliştirilmesi amaçlandı.
Yapılması planlanan EİH'nin arazi hazırlık ve montaj aşamasının 20 ay ekonomik ömrünün ise ortalama 30 yıl civarında olacağı öngörülüyor.
Proje kapsamında yüksek gerilim hatlarına güvenli yaklaşımın sağlanabilmesi için 30.11.2000 tarih ve 24246 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan "Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği"nde tanımlanan yatay ve düşey mesafelere uyulacak. Enerji iletim hattı ile ilgili tüm uyarı levhaları asılacak ve yerel halk uyarılacak.
Proje sahasında 5403 sayılı "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı" kanunu kapsamındaki araziler için, çalışmalara başlanmadan önce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden gerekli izinler alınacak ve ilgili kanun ve yönetmeliklere uyulacak. EİH'nin orman alanlarına geçen kısımlarında ise kamulaştırma söz konusu değil. Bu alanlar ile ilgili olarak 6831 sayılı Orman Kanunun 17. Maddesi gereğince Orman Bölge Müdürlüğünden izin alınacak.
Projenin, çalışanlar için herhangi bir tehlike ve risk yaratmaması için gerekli yerlere tehlike ve ikaz panoları konulmak suretiyle, olası tehlike ve riskler en az seviyeye indirilecek. Proje kapsamında 4857 sayılı "İş Kanunu", 6331 sayılı "İşçi Sağlığı ve iş Güvenliği Kanunu" ve söz konusu kanunlara bağlı olarak çıkan tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen hususlara uyulacak. Buna ilaveten, "Çevre Kanunu" ve bu kanuna istinaden çıkartılmış bütün yönetmelik, genelge, tebliğlere ve diğer meri mevzuat hükümlerine uyulacak.
İrtifak hakkı tesis edilecek alanlar ve mülkiyet hakkı olarak kamulaştırılacak alanlar ile ilgili işlemler 2942 sayılı "Kamulaştırma Kanunu" ve tadilleri çerçevesinde yürütülecek.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol