Evrencik RES, beklemeye devam

Kırklareli İl Genel Meclisi’ndeki çekişme sürüyor. Daha önce Fuar ve Kongre Merkezi Projesi’nin CHP’li üyelerce reddedilmesinin ardından bu kez de Vize Evrencik RES Projesi görüş sorulan tüm kuruluşların olumlu yönde görüş bildirmesine rağmen yine CHP’li üyelerce henüz reddedilmese beklemeye mahkum ediliyor. Her iki projede de AK Parti ve MHP’li üyelerin olumlu yönde görüş bildirmesine rağmen “hayır” diyenlerin hep CHP’lilerden oluşması dikkat çekiyor. 7 Nisan 2017 Cuma günü yapılan İl Genel Meclisi’nin Nisan ayı son toplantısında 120 megawat elektrik enerjisi üretmesi planlanan Vize Evrenci RES (Rüzgar Enerji Santrali) Projesi CHP’li üyelerden “şimdilik hayır” oyu aldı. Gündemin 12’nci maddesi olarak görüşülen konuya ilişkin önceki gün yapılan Meclis Toplantısı’nda Meclis üyelerini ifadeleri nedeniyle kızdıran açıklamalarda bulunan projeyi gerçekleştirecek RES Anadolia isimli şirketin 2. Temsilcisi Uğur Işık bilgilendirmede bulunmuştu. Dün görüşülen konuyla alakalı İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporunu ise Komisyon Başkanı Mehmet Gülay Erkol okudu.
Erkol’un okuduğu İmar ve Bayındırlık Komisyon Raporu’nda şu ifadeler yer aldı;
“Kırklareli İli, Vize İlçesi, Evrencik ve Sofular Köyü, civarında Evrencik Rüzgar Enerjisinden Elektrik üretim Limited Şirketi'nin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından 09.02.2012 tarihli ve EÜ/3683-2/2234 numaralı üretim lisansı verilen sahada "Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Üretim Tesis Alanı" amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı yapılması teklifi hususunda inceleme yapılması konusu İl Genel Meclisi tarafından komisyonumuza havale edilmiştir. Komisyonumuz İl özel İdaresinin ilgili birim yetkilileri ile birlikte söz konusu alana ilişkin kurum görüşleri de gözden geçirerek aşağıdaki bilgilere ulaşmıştır. 1/25.000 ölçekli Kırklareli İli Çevre Düzeni Planı'nın Yenilenebilir Enerji Kaynakları başlıklı 3.3.5.1. maddesinde; "Hidrolik, rüzgâr, güneş, jeotermal, dalga, akıntı enerjisi ve gelgit gibi fosil olmayan enerji kaynaklarıdır. 1/25.000 plan revizyonuna gerek olmaksızın, ilgili kurumların uygun görüşlerinin alınması şartı ve çevre etkileşimleri göz önünde bulundurularak alt ölçekli imar planları ile yenilenebilir enerji kaynakları (rüzgar, güneş, su vb.) üretim tesisleri yapılabilir” denilmektedir.
Plana esas olmak üzere Vize Orman İşletme Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Kırklareli BOTAŞ İşletme Müdürlüğü, İl özel İdaresi - Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü, Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü, D.S.l. 11. Bölge Müdürlüğü, TREDAŞ İşletme Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Çorlu İnşaat Emlak Bölge Başkanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun uygun görüşleri alınmıştır. Söz konusu sahanın ormanlık arazilerden oluştuğu saha çalışmasında komisyonumuzca görülmüş olup, Vize Orman İşletme Müdürlüğü'nün 14.03.2017 tarih ve 526313 sayılı yazısı ekinde yer alan 10.03.2017 tarihli inceleme raporunda planlama yapılan sahaya orman için gerekli izinlerin verildiği ve 6831 sayılı Orman Kanunu bakımından imar planlarının yapılmasında sakınca olmadığı, açıklanmıştır. Komisyonumuzca sahada yapılan incelemede de türbinlerin kurulmak istendiği ormanlık alanın nitelikli bir orman arazisi olmadığı, baltalık orman olduğu görülmüştür.
İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün 06.06.2016 tarih ve 513 sayılı yazısı ekinde bulunan 02.06.2016 tarihli İnceleme raporunda da imar planlarının hazırlanmasında bir sakıncanın bulunmadığı belirtilmiştir.
Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı - Çevresel Etki değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü'nün 25.11.2014 tarih ve 29186 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 14. Maddesi gereğince Evrencik Rüzgar Enerji Projesi (120 MWm/MWe) projesi hakkında 20.05.2016 tarih ve 4175 numaralı Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararını verdiği, anlaşılmıştır.
Rüzgar Türbinlerinin yapacağı gürültü ile ilgili olarak hazırlanan krokilerden Evrencik ve Sofular Köylerinin Avrupa Standartları (45-50 dB seviyesinde) ve Türkiye Standartları (50-55 dB seviyesinde) olduğu görülmüştür.
Proje lisans sınırı içerisinden Milli Savunma Bakanlığı tarafından türbin kurulmasına izin verilmeyen bölge ve Orman Genel Müdürlüğü tarafından ÇED sürecinde reddedilen türbinlerin bulunduğu bölge çıkarıldığında onaya sunulan 25 adet türbinden oluşan sahada türbin noktası yer seçimlerinin rüzgar verimliliğinin en uygun olduğu yerlerde konumlandığı görülmüştür.
Ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı - Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'nün / 01.02.2017 tarih ve 3602 sayılı yazısında rüzgar türbinlerinin olası fiziksel etkilerinden zarar görülmemesi için orman alanlarında bulunan tekil bir yerleşim birimine 300 metre uzaklıkta bulundurulmasının uygun olacağı 300 metre mesafede yer alacak tekil bir yerleşim birimi için gürültü değerinin insan ve yaban hayatı sağlığı açısından herhangi bir olumsuz etki oluşturmayacağı, ayrıca ülkemiz topografik yapışırım bir sonucu olarak rüzgar kaynaklarının çizgisel bir dağılım gösterdiği göz önüne alındığında çizgisel olarak konuşlandırılan rüzgar türbinlerinin görüntü kirliliği oluşturmasının mümkün olmayacağı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından belirtilmiştir.
Meclisimizin onayına sunulan imar planı paftalarında yapılan incelemede plan kapsamında 25 adet rüzgar türbininin bulunduğu, bu türbinlerin köy yerleşik alanına (yani 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 27. Maddesi kapsamında konut yapılabilecek alana) en yalan olanı (T9) 379 metre mesafede ve en yalan tekil bir yerleşim yerine (haneye) 535 metre mesafede yer aldığı görülmüştür. Bu mesafelerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından belirlenen ve olumsuz etki yaratmayacağı belirtilen 300 metreden daha uzakta olduğu anlaşılmıştır. Yukarıda açıklanan hususlar doğrultusunda onaya sunulan imar planlarının mevzuat açısından herhangi bir sakıncanın olmadığı komisyonumuzca anlaşılmıştır. İş bu rapor adı geçen taşınmazda "Enerji Üretim Alanı" amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve "Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Üretim Tesis Alam" amaçlı 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı'nın onaylanması hususu komisyonumuzun uygun görüşüyle Meclis'in bilgisine ve takdirlerine arz olunur.” Erkol raporu okumasının ardından 7 kişilik komisyondaki CHP’li Okay Şeran, Seyhan Delioğlu ve Vedat Dal’ın raporu şerh koyarak imzaladığını açıkladı. Trakya Üniversitesi’nden bir bilirkişiden görüş alındıktan sonra raporun kabul edilmesi şartıyla konulan şerh Meclisi de komisyonu da ikiye böldü. Geriye kalan komisyon üyeleri Mehmet Gülay Erkol, Adnan Öz, Ertuğrul Koç ve Ceyhun Alkan raporu olumlu yönde imzalamışlardı. Rapora şerhli imza atılması bu üyeleri de kızdırırken Ceyhun Alkan, dün öğleden sonra komisyon üyeleri olarak bir araya geldiklerinde rapora itirazın olup olmadığını sorduğunu, kimsenin bir şey söylemediğini şimdi ise üç üyenin şerh koyduğunu söyledi.
CHP Grup Başkan Vekili Cavit Çağlayan konuyla ilgili söz alarak; “Üç arkadaş uzman bir bilirkişi de rapor versin” demiş. Bazı soru işaretleri var. Türbinlerin en yakın yerleşim yerine uzaklığı en az 300 deniyor ama belki de burada 400 yapılması belki 500 yapılması gerekiyor. Bunu bilmiyoruz. Bunları bilirkişi çözebilir” dedi.
AK Parti Grup Başkanı Nihat Sağlam da söz alarak; “Elektriksiz olmuyor. Enerji açığı var. Şirket yetkilisi Kırklareli’nin enerji ihtiyacının yarısını kendi başına karşılayacak diyor. Bunun göz ardı edemeyiz. Burada bir komisyon raporu var. Bundan önce de böyle tesislere onay verdik. Buraya gelene kadar da değişik bakanlıklardan, müdürlüklerden 13 tane olur almışlar. Tabi ki arkadaşların şerhi olabilir ama rapor varsa oylanması gerekiyor” diye konuştu.
MHP Grup Başkanı Sadık Aykanat ise, “Biz RES’e karşı değiliz diyoruz ki insan sağlığına zarar vermesin yerleşim alanından uzakta olsun. Yalnız 1,5 aydır biz burada bağırıyoruz CHP’nin Vize’den iki tane İl Genel Meclis üyesi var düne kadar evet vermek için yarıştılar” ifadelerini kullandı. Kendisine söz hakkı doğması üzerine Okay Şeran da, “Sadık bey yine tribünlere oynadı. Dünden beri evet diyormuşuz. Son güne kadar tartışma halindeydik” şeklinde konuştu.
Ceyhun Alkan da, “Düne kadar sizinle hemfikirdik. Aynı görüşteydik. Size sorduk niye bize samimi bir şekilde fikrinizi söylemediniz. Şimdi bunu size hiç yakıştıramadım” dedi.
Okay Şeran, “Belki son anda yeni bilgilere ulaştık” diye konuşunca Ceyhun Alkan, “Yeni bir bilgiye ulaştıysanız niye bizimle paylaşmıyorsunuz?” diye sordu. Raporla ilgili söz alan Gürcan Kırım’da daha önce Silivri’de bir RES’i incelemeye gittiklerini orada gittiklerinde türbinlerin altında otlayan inekler gördüklerini, durup sesi dinlemeye çalıştıklarında da hiç ses çıkmadığını fark ettiklerini buna istinaden Kırklareli’de yapılan bir RES projesine (Küçükyayla) onay verdiklerini fakat onay verirken inceledikleri türbinin 1 megawat gücünde olduğunu bilmediklerini Kırklareli’de yapılan türbinlerin ise 3 megawat gücünde olduğunu ve ses çıkardığını pişmanlıkla gördüklerini ifade etti. Kırım, bu bir hatadır, Küçükyayla Köyünden çok özür diliyorum. Bu nedenle bilirkişinin olması önemli. Orada yaşayan halka zarar verecekse olmasın” ifadelerini kullandı. Çetin Şinikoğlu, “Bölgenin üç temsilcisi de aynı görüşte. Grup Başkan Vekilimizde bilirkişi raporu istiyor. Bence buradan da bir görüş alınsın.” Nihat Sağlam, “Bize gelene kadar 13 kuruma sorulmuş. Eminim ki bu kurumlarda mühendisleri bilirkişiler vardır. Bunları görmezden geliyoruz bir tane Üniversiteden soralım diyoruz. Biz görevimizin dışına çıkıyoruz.” Tartışmaların ardından her iki görüşte oya sunuldu. İlk olarak projenin lehinde görüş bildiren 4 komisyon üyesinin olur yöndeki kararı oylandı. Bu yönde 9 oy çıkarken şerh koyan 3 üyenin istediği gibi bilirkişi den görüş alınması yönünde bir karar alınmasına ilişkin ikinci görüş 13 oy aldı. Meclis Başkanı Safet Üresin de çekimser oy kullandı. Toplantıya CHP Grup Başkanı Bora Terzi mazereti nedeniyle katılmadı. Bu arada bilirkişi ücreti yine İl Özel İdare tarafından karşılanacak. Meclis Mayıs ayı toplantısını 2 Mayıs saat 11.00’da yapacak.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol