"Eserlerimizi hak ettikleri gibi korumak boynumuzun borcudur"

Edirne Vakiflar Bölge Müdürlügü, sorumluluk alani içerisinde olan Kirklareli Merkez'deki üç cami ile eski eserlerin onarimina hiz verdi.

Köse Mihalzade Hizir Bey tarafindan 1383-1384 yilinda yaptirilan ve Kirklareli'nin vitrinindeki en gözde Osmanli eseri olan Hizir Bey Cami restorasyon çalismalarina baslandi. Geçtigimiz Mayis ayi içerisinde yüklenici firmaya yer teslimi yapilmasini takiben, çalismalarina baslanan Hizirbey Cami 2008 Yili Restorasyon Uygulama isinin 26.11.2008 tarihinde tamamlanmasi planlaniyor.

Edirne Vakiflar Bölge Müdürü Hüseyin Özer, restorasyona iliskin yaptigi açiklamada, "Kirklareli'deki en önemli eserimiz olan Hizirbey Camii'ni hak ettigi sekilde onarmak ve bakimini yapmak bizim boynumuzun borcu.

Bu çerçevede Vakiflar Bölge Müdürlügü olarak 488.000YTL ödenek ayirdik" dedi.

Hizirbey Camii restorasyon çalismalari hakkinda bilgi veren Edirne Vakiflar Bölge Müdürü Hüseyin Özer: "Caminin dis cephesi temizlenecek, drenaj sistemi yapilacak, son cemaat mahalli düzenlenecek, tüm pencere dogramalari sökülerek aslina uygun olarak yeniden yapilacak, bahçenin ve bahçe duvarinin düzenlemesi yapilacak. Ayrica, WC, abdesthane, gasilhane ve depo yapilmasini da planliyoruz. Tüm bu çalismalar süresince de cami, bir kisminda da olsa ibadete açik kalmaya devam edecek"dedi.

Hüseyin Özer, Karacaibrahim Bey Cami onariminin da son hizla devam ettigini belirterek önümüzdeki kisa kadar bu caminin de yenilenmis ve tüm bakimi yapilmis bir halde ibadete ve ziyarete açilacagini belirtti.

Vakiflar Bölge Müdürü Özer, Beyazid Pasa Cami'nin restorasyona ise yüklenici firmaya yer teslimini takiben önümüzdeki günlerde baslayacagini, 6 ayda bitirilmesi planlanan iste de caminin iç ve dis bakiminin, minare onariminin ve bahçe düzenlemesinin yapilacagini kaydetti.

Ata yadigari olan vakif eserlerine gereken özeni göstererek onlarin yüzlerini güldüreceklerini ifade eden Vakiflar Bölge Müdürü Özer söyle konustu: "Yapilan onarim çalismalari sirasinda gerek cami cemaatlerine, gerek cami ziyaretçilerine ve gerekse onarim süresince camilerimizin civarindan geçecek vatandaslarimiza da kendilerine verecegimiz rahatsizliktan dolayi gösterecekleri anlayisa simdiden tesekkür ediyorum"

 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol