Ergeneye deşarja kısıtlama

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, yayımladığı genelge ile Ergene Nehri'ne yapılan deşarjlara kısıtlama getirildiğini duyurdu. Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne Valiliklerine gönderilen Bakan Güllüce imzalı genelgede, mevcut deşarj oranları ile Ergene Nehri'nin temizlenmesinin mümkün olmadığı bu nedenle belirlenen yeni KOİ standartlarının 6 Mayıs 2016 tarihine kadar sağlanması gerektiği belirtildi

Ergene Nehri'ne boşaltılan atık suların miktarı o kadar fazla ki mevcut düzenlemeler ile deşarj edilen tüm sular arıtılsa dahi nehir suyunun temizlenmesi kendi debisi ile mümkün değil. Bu nedenle çok kirli su sınıfındaki 4. derece kirlilik seviyesinde yer alan nehir suyunun temizlenmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni düzenlemeler getirdi.
Yapılan düzenlemeler Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Gülüce imzalı Genelge ile Ergene Nehri'nin topraklarından geçtiği Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ Valiliklerine gönderildi. Yeni genelge ile 1 Kasım 2011 tarihli ve 2011/10 sayılı Ergene Nehrinde Deşarj Standartlarında Kısıtlama Genelgesi yürürlükten kalkmış oldu.
2011 yılında başlandı
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, imzalı genelgede Havzada su kirliliğinin önlenmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlendiği "Ergene Havzası Çevre Master Planı", "Ergene Havzası Koruma Eylem Planı" ve "Ergene Havzası Atıksu Ana Yönetim Planı" projelerinin ışığında "Ergene Havzası Eylem Planı"nın hazırlandığı, söz konusu planın 6 Mayıs 2011 tarihinde Bölgede yapılan tanıtım toplantısıyla yürürlüğe konulduğunu anımsatıldı.
Nehrin sadece yüzde 25'i kendi debisi
Ergene Nehri'nin yıllık ortalama debisinin yaklaşık yüzde 25'inin kendi tabii debisi olduğu, geri kalan yüzde 75 oranındaki debinin ise sanayi ve evsel kaynaklı atıksu boşaltımlarından oluştuğu belirtilen genelgede, özellikle Çorlu Deresi ve Ergene Nehri'nin su kalitesinin fiziksel ve kimyasal kirlilik parametreleri açısından çok kirli su sınıfı olan IV. sınıf su kalitesinde olduğu vurgulandı.
Ergene Nehri'nden halihazırda akan su miktarının yalnız dörtte birinin kendi debisi olması nedeniyle, havzadaki tüm tesislerin atık sularının mevcut mevzuatta yer alan deşarj standartlarına uygun olarak arıtsalar dahi, Ergene Nehri tabii debisinin, standartlara uygun boşaltımlardan gelen kirlilik yükünü kaldıramayacağına işaret edilen Genelgede, dolayısıyla kirliliğinin önlenmesi ve su kalitesinin hedeflenen II. sınıf su kalitesine yükselmesinin mümkün olamayacağı açıklandı.
Yeni KOI oranları açıklandı
Mevcut durum nedeniyle hedeflenen su kalitesine ulaşılabilinmesi için açıklanan yeni deşarj değerlerinde Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOI) parametresinde yarıya yakın düşüş istendi.
İşletmelerin üretim türlerine göre belirlenen yeni değerlere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün web sitesinden ulaşılabiliniyor.  
Diğer taraftan, Ergene Havzasındaki sanayi bölgelerinin "Islah OSB" statüsüne alınması konusundaki çalışmaların tamamlandığı belirtilen Genelgede, sanayi bölgelerinin OSB tüzel kişiliğine kavuştuğu açıklandı. Söz konusu Islah OSB'ler için 2014 yılının ilk çeyreğinde merkezi atıksu arıtma tesislerinin (AAT) inşaat çalışmalarına başlandığı; AAT inşaatlarının tamamlanarak 2016 yılı ilk çeyreğinde işletmeye alınması öngörüldüğü kaydedildi.
Bu kapsamda, Ergene Havzasına deşarj yapan sanayi tesisleri ile evsel atıksu arıtma tesisleri için de yeni KOİ deşarj standartları belirlendi. Ergene- Havzası Koruma Eylem Planı kapsamındaki söz konusu yeni KOİ standartlarının ise 6 Mayıs 2016 tarihine kadar sağlanması gerektiğine işaret edildi.
Yeni genelge ile 1 Kasım 2011 tarihli ve 2011/10 sayılı Ergene Nehrinde Deşarj Standartlarında Kısıtlama Genelgesi yürürlükten kaldırılmış oldu.    

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol