Ergene temizlenecek mi?

Trakya’nın en can alıcı sorunlarının başında Ergene Nehri’ndeki kirliliğin olduğunu vurgulayan Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Erdin Bircan: “Uzunköprü ilçemiz de bu sorunu en can yakıcı şekilde hisseden yerlerdendir. Trakya; toprağı, tarımı, doğası korunacak, gelecek kuşaklara bırakılacaksa buna Ergene’den başlanacaktır.
Ergene’yi temizlemeden Trakya için yapılacak her şey anlamsız kalır. Hepiniz biliyorsunuz ben daha milletvekili seçilmeden bu işe baş koydum. Her yerde konunun takibini yapıyorum. Milletvekili yemini ettiğim gün Ergene için araştırma önergesi verdim. Meclisteki ilk araştırma önergesidir.” şeklinde ifadede bulundu.
Trakya’nın can alıcı sorunu Ergene Nehri’nin kirliliğiyle ilgili, Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Erdin Bircan basın açıklamasında bulundu. Milletvekili Bircan, Mecidiye’de önemli yol aldık, Ergene’de de durmayacağız dedi.
“Ergene, sadece Trakya için değil, Türkiye için önemli…”
Ergene Nehri’nin sadece Trakya için değil, tüm Türkiye için çok önemli olduğunun altını çizen CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan: “ Ergene Havzası dediğimiz ve 1 milyon 600 binden fazla insanımızın yaşadığı bu topraklarda Türkiye ayçiçeği üretiminin %61’i, pirinç üretiminin %54’ü, buğday üretiminin % 12’si yapılmaktadır. Türkiye ölçeğinde küçük sayılabilecek bir toprak, Türk tarımının can damarlarıdır. Bunun için buraya yapılan yatırımlar bir lütuf değil, ülkemiz için de hayati önemdedir. Bu kadar büyük bir üretimin, bereketin kaynağı olan 283 km’lik bir nehir neden bu duruma düşmüştür? Niçin bu durum ertelenmemiştir?” dedi.
“Yeter ki isteyin..!”
Ergene’den zehir aktığını, 4’üncü derece kirli sudan bile daha kirli olduğunu söyleyen CHP’li vekil Erdin Bircan: “Normalde 0,1-0,2 miligram olması gerek arsenik oranı 20,8 miligrama çıkmıştır. Nehir çevresinde yaşayan insanlarımız ağır metallere ve buna bağlı hastalıklara maruz kalmaktadır. Nehrin debisi deşarj edilen sular nedeniyle normalin altı katına çıkmıştır. Özellikle 90’lı yıllardan itibaren İstanbul’daki başta tekstil sanayisi olmak üzere sanayinin Çorlu Çerkezköy bölgelerine doğru taşınmasıyla sanayi atıkları ve artan evsel atıklarla Ergene öldü. Hepiniz benden iyi biliyorsunuz bırakın içinde canlı yaşamasını, özel kıyafetli dalgıçların bile
giremediği etrafında sivrisineklerin bile yaşayamadığı bir yer; artık nehir diyemeyeceğimiz zehir haline geldi. 2 binden fazla sanayi tesisinin atığı Ergene’ye akmaktadır. Bu kirlilik sorunuyla ilgili TBMM’de 22. Dönemde bir araştırma komisyonu kurulmuş, 2003 yılında rapor yayınlanmış, aradan geçmiş 14 yıl ama nehir yerine zehir akmaya devam ediyor. İstenirse nehirler temizlenir. Dünyada bunun örnekleri çok sayıda var. Avrupa’ya baktığımızda Almanya’da Elbe, Fransa’da Seine gibi çok kirlenmiş nehirlerin bile temizlendiğini daha önce canlıların yaşamadığı sularda doğal hayatın tekrar zengin bir şekilde başladığını gördük. Yeter ki isteyin.” şeklinde konuştu.
“Görev Bakanlıkların”
Bu görevin ağırlıklı olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın, bir kısmının da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın alanı olduğunu ifade eden Vekil Erdin Bircan, gecikmiş de olsa Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın bir temizleme çalışması yürüttüğünü belirtti.
“Mecidiye’de önemli yol aldık, Ergene’de de durmayacağız..!”
Meclis konuşmaları ve diğer görüşmelerinde sürekli olarak Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na hatırlatmalarda bulunduğunu ifade eden Vekil Bircan, şu sözleri dile getirdi: “Sayın Bakan benimle Ergene’yi, Keşan Mecidiye’deki taş ocakları sorununu özdeşleştirmiş gibi. Mecidiye’de önemli bir yol aldık. Ergene’de de durmayacağız. Sayın Bakana sürekli hatırlatmakta yarar var, çünkü 2014 yılında Ergene’de yüzeceğini söylemişti sonra unuttu. Geçtiğimiz hafta Sayın Bakan Çorlu’ya, Ergene’deki kirliliği çözeceğini iddia ettikleri atıksu ve derin deşarj projelerini incelemeye gitti, biz de kendilerinin daveti üzerine yapılan çalışmaları inceledik. Bakanlık, OSB’lerdeki arıtmalar ve derin deşarj sonrası Ergene’de kirlilik sorunun çözüleceğinde çok iddialı. Söyledikleri şu; arıtmalardan sonra sadece renk ve tuzluluk kalıyor, rengi ve tuzu arıtmanın maliyeti çok yüksek, zaten nehre normalinin çok üzerinde su girişi oluyor, bu tuzlu ve renkli suyu Marmara denizine derin deşarj ile verirsek Marmara Denizi’ne de sorun yaratmadan Ergene’deki kirlilik sorununu çözeriz. Bakanlık arıtma tesislerinin yanında tünel ve kanal yaparak tuz ve renk dışında arıtılmış olduğunu söylediği suyu Marmara Denizi’ne derin deşarj ile verecek.”.
31 Aralık 2019’da tamamı arıtılacak
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun; nehrin, 31 Temmuz 2018’de yüzde 40’ının, 31 Aralık 2019’da tamamının temizleneceği, 2021’de ise nehirde canlı hayatının yeniden başlayacağı sözünü verdiğini söyleyen Vekil Bircan: “Konunun uzmanlarının bir kısmı bu projeye şüphe ile bakıyor. Biz başarılı olmasını umarak, o tarihlerde iktidar olamayacak olsalar da, bu sefer söz verdikleri tarihte yüzmeye Ergene’ye şimdiden davet ediyoruz. Bir de belediyelerin arıtma sistemleri konusuna değinmek istiyorum. Bu bütçelerle, küçücük belediyelerin bu sistemleri yapması mümkün değil. Bunları yaptırmak hükümetin görevidir. Bakanlığa da belediyelerimiz bu paraları uzun vadeli olarak ödemektedir. Paralarını buralarda yaşayanlar vermektedir. CHP’li belediyelere laf diyeceklerine işleri yarım bırakan, kaçan, yanlış yapan yandaş müteahhitlerine baksınlar. Ergene’deki kirliliğin üçte biri evsel atık üçte ikisi sanayii kaynaklıdır.” dedi.
İşbilen: “Tahlil de yaptırdık, temiz bir Ergene istiyoruz.”
Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, belediye olarak Ergene’de tahlil yaptırdıklarını, kendilerinin de bu davanın arkasında olduklarını belirtti. Ergene’nin temizlenmesinin, Trakya’nın temizlenmesi olduğunun altını çizen Başkan Enis İşbilen: “Bu pisliği biz yapmıyoruz. Ergene’deki kirliliğin 4’te 1’i evsel atık, 4’te 2’si kimyasal, kanserojen maddeler, kalan 4’te 1’i ise Ergene’nin kendi suyu. Arıtma tesisi yaptılar, bir de o tesisleri kontrol etsinler.” şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol