20 yildir kirlenen Ergene Nehri için ilk sivil tepkiyi Ergene Platformu ortaya çikardi. Bu sayede durumun ciddiyeti kavraninca hükümet Ergene Kurtarma Plani hazirladigini açikladi. Devlet nezdinde muhatap kabul edilen bir ciddiyete ulasan platformun ardindan, ortaya Ergene Inisiyatifi ve Trakya Halk Komitesi diye iki ayri topluluk daha çikti ve bunlarin içerigi vatandasta merak uyandirdi. Bu gruplarin yani sira Çorlu'da da 'Ergene Yesil Çevre Aritma Tesisi Isletme Kooperatifi' diye bir kurulus tarafindan, bölgedeki sanayicilerin de katildigi bir toplanti yapildi. Tekirdag'da da Vali Zübeyir Kemelek önderliginde eylem planina yönelik istisare toplantisi gerçeklestirildi. Sözün özü Ergene için adeta bir seferberlik basladi.
Yillardir Trakya'nin kanayan yarasi haline gelen Ergene Nehri için hayata geçen faaliyetler gün geçtikçe çogaliyor. Çevre için mücadelesini sürdüren aktivistlerin, duyarli akademisyenleri de yanlarina katarak gerçeklestirdikleri çalismalar zaman ilerledikçe devlet nezdinde de meyvasini vermeye basladi.
Ergene için atilan ilk ciddi adim Ergene Platformu'nun olusturulmasi oldu. Küçük bir grup olarak çalismaya baslayan toplulugun sayisi gün geçtikçe çogaldi, daha ciddi hale geldi.
Bünyesine bilim adamlari, hukukçular ve birçok kanaat önderinin de katildigi Ergene Platformu, kitlesel bir imaja ulasmayi basardi ve ses getiren eylemlere imza atti. Ilk kalabalik eylemini Uzunköprü'de yapan platform, daha sonra "10 Nisan'da 10 Bin Insan" sloganiyla, Lüleburgaz'a bagli Karamusul Köyü'nde bir eylem yapti ve binlerce insan buraya akin etti. Yapilan bu çalismalar ulusal basinin da mercegine girdi ve birçok televizyon kanali, gazete Ergene ile ilgili haberler hazirladi, köse yazarlari sütunlarinda bu konuya yer verdi.
Ergene Platformu'nun ciddi çalismalari neticesinde hükümette harekete geçerek Ergene Eylem Plani'ni hazirladi, bu plan Orman ve Su Isleri Bakani Veysel Eroglu tarafindan Lüleburgaz'da halka detayli olarak anlatildi. Ergene Platformu'nun ulastigi konum, devlet nezdinde de taninan ve muhatap alinan bir nitelige büründü.
Ancak Ergene Platformu'nun adeta canhiras çalismalari hedefine ulasmaya baslayinca farkli topluluklar da boy göstermeye basladi ve bu durum halkin kafasinda bazi karisikliklar yaratti. Bunlardan birisi Ergene Inisiyatifi. Platformdan bagimsiz olarak hareket eden bu topluluk, Trakya'nin çesitli yerlerinde eylemler, etkinlikler ve konserler düzenledi. Çalismalari bilindigi kadariyla Istanbul merkezli yürüten Ergene Inisiyatifi, yine de kamuoyunda Ergene Platformu kadar bilinirligi henüz elde edemedi.
Hükümetin, Ergene için hazirladigi master planinin ilk adimlarini atmaya basladigi süreçte Orman ve Su Isleri Bakani Veysel Eroglu da geçtigimiz günlerde CNN Türk'e bir açiklama daha yaparak konunun hassasiyetine dikkatleri çekti.
Çalismalar hiz kazaninca Ergene için ortaya yeni topluluklar daha çikmaya basladi. Bunlardan birisi de Trakya Halk Komitesi oldu. Haftasonu Kirklareli merkezde basin açiklamasi yapan bir grup komite temsilcisinin, bildiride Ergene'nin kirlenmesiyle ilgili olarak oldukça sert mesajlar vermesi gözlerden kaçmadi. Komite'nin de bilinirliligi hatiri sayilir bir asamada degil.
Ergene Platformu'nun baslattigi ve birinci hedefine ulasan çalismalarin devaminda, Ergene Inisiyatifi ve Trakya Halk Komitesi adli iki ayri toplulugun ortaya çikmasi, Trakya halkinin kafasinda soru isaretleri olusturuyor. Özellikle sonradan ortaya çikan topluluklar kamuoyunda merak konusu oldu. Ergene Platformu'ndan bagimsiz olarak çalisan bu gruplar, tarzlariyla da kafalarda soru isareti yaratiyor.
Sanayiciler kooperatifte toplaniyor
Sivil çalismalarin yani sira, Ergene için farkli noktalardan girisimler yapilmaya devam ediyor. "Ergene Yesil Çevre Aritma Tesisi Isletme Kooperatifi" Ergene Eylem Plani takvimince yürütmesi gereken görevlerle ilgili üyelerine yönelik bilgilendirme toplantisini geçtigimiz gün Çorlu'da gerçeklestirdi. Tekirdag Vali Yardimcisi Mustafa Masatli, Çorlu Kaymakami Ali Dursun, Il Çevre ve Åzehircilik Müdürü Mehmet Ceyhan, Bilim Sanayi ve Teknoloji Il Müdürü Abdullah Aksoy, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Ismail Güleroglu, Velimese Belediye Baskani Rasim Yüksel ve çok sayida sanayicinin katildigi toplantida, ilk konusan Kooperatif Baskani Åzakir Sönmez oldu. Sanayicilere çagrida bulunan Sönmez; "Islah OSB'nin olusmasi sanayiciye birçok alanda avantaj saglayacak. Biran önce bu olusumun içinde yer alinmasi gerekli. Bugün itibariyle kooperatifimize 90 firmamiz basvurmus ve üyelikleri kabul edilmis durumdadir. Bölgemizdeki firmalarin da biran önce basvurularini tamamlamalari menfaatlerine olacaktir.
Biz kooperatif olarak ayda bir Ankara'ya toplantiya katilmaktayiz. Haftalik gelismeleri de rapor halinde iletmekteyiz. Bakanligimiz bu sürecin takipçisi durumunda. Åzu an itibariyle Nisan ayina kisa bir zaman kaldi ve hala karar veremeyen sanayicilerimiz var. Isin ehemmiyeti için sanayicilerimizden bu konuda hassasiyet gösterip katilimlarini bekliyoruz" diye konustu.
Toplantinin devaminda yapilacak aritma tesisleri ile bölgede halen 4. Sinif su kalitesi olarak tanimlanan Ergene nehir suyunun 2. Sinif su kalitesine ulastirilmasinin hedeflendigi kaydedildi.
Tekirdag'da istisare toplantisi yapildi
Tekirdag Valisi Zübeyir Kemelek baskanliginda Ergene Havzasi Eylem Plani çerçevesinde Çerkezköy OSB Toplanti Salonu'nda Istisare Toplantisi gerçeklestirildi.
Kemelek toplantida; "Renk parametresi kapsaminda Ergene'ye suyun uygun görünümünü kazandirmayi ve huzur verici bir ortamin saglanmasini amaçliyoruz" dedi.
Projenin OSB bünyesinde mi yoksa birden çok organizenin katilimiyla mi yapilmasinin daha uygun olduguna karar verilmesi gerektigini söyleyen Kemelek, maliyetin en aza indirgenmesi için kuruslarin dahi hesaplanmasi gerektigini aktardi.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol