Kırklareli'nin, Babaeski ve Lüleburgaz İlçeleri sınırları içerisinde kurulması planlanan SEDKO Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali (DGKÇS)'nde üretilecek enerjinin, 380 kV Hamitabat Trafo Merkezi (TM) ile Alibeyköy TM arasındaki elektrik iletim hattına (EİH) girdi-çıktı yapacak şekilde bağlanması amacıyla "380 kV 2X(3Bx1272) MCM SEDKO DGKÇS GİS TM (Hamitabat TM-Alibeyköy TM EİH)'na Girdi Çıktı Elektrik İletim Hattı (EİH)"nın yapılması kapsamında incelenen proje uygun bulunurken Kırklareli Valiliği İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü uygun bulunan proje için ÇED gerekli değil kararı verildiğini açıkladı. 13 Haziran 2014 tarihinde Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Kararı alınan ve 16,1 km'lik "380 kV 2X(3Bx1272) MCM SEDKO DGKÇS-BRŞ (VERBENA
DGKÇS-ALİBEYKÖY TM) Elektrik İletim Hattı Projesi" kapsamında yapılan revizyonu kapsıyor. Söz konusu revizyon ile ÇED Olumlu Belgesi alınan hattın nihai bağlantı noktasının değiştirilmesi planlanıyor. Planlanan yeni hat, ÇED Olumlu Belgesi alınan hatta paralel olarak ilerledikten sonra yaklaşık 11,2 km'lik ilave hat ile nihai bağlantı noktasına ulaşıyor. Bu bağlamda yapılan revizyon sadece 11,2 km'lik yeni bir enerji iletim hattı eklenmesini kapsıyor. Bu doğrultuda, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) ile Kırklareligaz Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. arasında 07 Ağustos 2013 tarihinde imzalanan ve 16,1 km'lik hatta (ÇED Olumlu Kararı alınan) ait olan bağlantı anlaşması hükümsüz sayıldı ve taraflar arasında 27 Ağustos 2014 tarihinde revize bağlantı anlaşması imzalandı.
Yapılması planlanan EİH'nin toplam uzunluğu 11,2 km olup, güzergâh boyunca 14 adet some noktası (S), 10 adet durdurucu direk (DD) ve 25 adet taşıyıcı direk (TD) kullanılacak.
Söz konusu proje ile 380 kV gerilim kademesinde kesintisiz ve kaliteli elektrik beslenmesi amaçlanıyor. Projenin gerçekleşmesi sonucu enerji ihtiyacı artan ve talebi karşılanamayan bölgelere yeterli oranda enerji imkânı sağlanmış olacak. Dolayısıyla projenin tesis edilmesi, hem bölge ekonomisini hem de Türkiye ekonomisini olumlu yönde etkileyecek.
Projenin arazi hazırlık ve inşaat çalışmaları kapsamında; alt montaj, üst montaj, tel çekimi ve kabul testleri gerçekleştirilecek.
Yapılması planlanan Enerji İletim Hattı (EİH) projesinde, arazi hazırlık ve inşaat çalışmalarının 18 ay, işletme ömrü ise 30 yıl sürmesi öngörülüyor.
Enerji İletim Hattı Projesine "ÇED gerekli değil" kararı
Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Babaeski ve Lüleburgaz İlçeleri sınırları içerisinde kurulması planlanan doğalgaz çevrim santralinde üretilecek enerjiyi Hamitabat Trafo Merkezi ve Alibeyköy Trafo Merkezine taşıyacak elektrik iletim hattı projesine ÇED gerekli değildir kararı verildiğini bildirildi
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol