“Endüstriyel çiftlikler Kırklareli’nin kanayan yarası”

Kırklareli İl Genel Meclisi Kasım ayı 14. birleşimini dün gerçekleştirdi. Bütçe görüşmelerini tüm hızıyla sürdüren Meclisin gündeminde dün ilimizde kurulan ve atıklarıyla çevreye büyük zarar veren hayvan çiftlikleri vardı. Bu konuda acilen adım atılması gerektiğini vurgulayan Meclis, söz konusu çiftlikleri “Kırklareli’nin kanayan yarası” olarak vurguladı…

İl Genel Meclisi Kasım ayı 14.birleşimini 21 Kasım Perşembe günü (dün) gerçekleştirdi. Aydın Karakoç Başkanlığında, saat 11.00’de toplanan Meclis, gündemi açmanda önce, gündem dışı bir sunum yapmak isteyen AK Parti Meclis üyesi Hüseyin Tuzcu’ya söz verdi. Tuzcu, Lüleburgaz ilçemize bağlı Ovacık köyünde geçtiğimiz akşam incelemelerde bulunduğunu ve gördüğü manzara karşısında adeta hayrete düştüğünü ifade etti. 

Bölgede üretim yapan bir hayvan çiftliğinin atıklarını; yollara, tarlalara ve derelere deşarj ettiğini, köy sakinlerinin uzun bir süredir söz konusu işletmeden şikâyetçi olduğunu, çevreye büyük oranda zarar veren bu atıklar nedeniyle tren yolunun dahi zarar gördüğünü, ileride bu tren yolunun, Çorlu’da yaşanan facia gibi bir olaya yol açabileceğini, balık ölümlerinden, köy halkının üretimini baltalayan pek çok olumsuzluklara sebep olan bu duruma bir an önce müdahale edilmesi gerektiğini söyledi.
CHP Meclis üyesi Nilüfer Erol da konu ile ilgili olarak bir raporu Meclis ile paylaştı. Hüseyin Tuzcu’nun gözlemlerini doğrulayan bu raporda, Ovacık köyündeki söz konusu işletme ile ilgili yaşanan sıkıntılar dile getirildi. Erol, işletmenin atıklarını gece vakti boşalttığını da vurguladı.
CHP Meclis üyesi Yeşim Girgin de duyarlılığı sebebiyle meclis üyelerine teşekkür ederken, başka bir konuya dikkat çekerek; İl Genel Meclis üyeleri olarak izinsiz, komisyon görevlendirmesi olmadan “elimizi kolumuzu sallayarak” hiçbir yere girilip, inceleme yapılamayacağını, bu konuda yasal ve hukuki sürecin takip edilerek hareket edilmesi gerektiğini hatırlattı.
CHP Grup Başkanı Abdullah Mutluer ise yaptığı açıklamada, 1/25.000 ölçekli imar planlarında bu tür çiftlikler için başvuru koşulunun 500 baş hayvan olduğunu söyleyerek, kapasite artırımına giden işletmelerin fazlalaştığını belirtti. Dolayısıyla, 500 baş hayvanı geçen işletmelere izin verilmemesi gerektiğini ifade eden Mutluer, İl Genel Meclisi olarak bu koşul doğrultusunda hareket edilmesinin yararlı sonuçlar doğuracağını söyledi.
AK Parti Grup Başkanı Nihat Sağlam ise, bu çiftliklerin Kırklareli’nin kanayan yarası olduğunu, Meclis olarak Kırklareli Valisi Osman Bilgin ile görüşüp, konuyu iletebileceklerini tavsiye etti.
Meclis Başkanı Aydın Karakoç da, katı atıktan ziyade, sıvı atıkların zararının daha yüksek olduğunu, sulu atıkların bilim adamları tarafından yüksek oranda kimyasal içerdiklerini teyit ettiklerini, bu atıkların tarlalara, derelere akıtılması halinde çok büyük zararlar verdiğine dikkat çekti.
Meclis yapılan bu görüşmelerin ardından, konuyu önümüzdeki süreçte görüşmek üzere Meclis gündemine alınmasına karar verdi.
Daha sonra olağan gündeme geçildi. Kasım ayı 13. birleşime ait tutanak özetinin okunmasının ardından, 5302 sayılı İl Özel İdaresi kanunu gereği hazırlanan 2020 Yılı Yatırım Programı taslağının ilgili komisyonlar tarafından hazırlanan raporlar görüşüldü. Bu gündem maddesi kapsamında; Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu ve Altyapı Hizmetleri Komisyonu bütçe taslağı içeren raporlarını Meclise sundular. Raporlar oy birliği ile kabul edildi.
İl Genel Meclisi Kasım ayı 15. birleşimini bugün saat 11.00’de gerçekleştirecek.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol