Küresel Rekabet Endeksi'ne göre eğitim alanında ilk sırada olan Edirne'de, öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 12.24 iken, bir öğrenci için 2 bin 908 TL harcama yapıldı. Kırklareli'nde ise öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 16,85 iken bir öğrenci için 2 bin 225 TL harcama yapıldı. Tekirdağ da ise bu durum öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 22,66 ve bir öğrenci için harcanan ise bin 795 TL olarak açılandı. Bu veriler ışında incelediğimiz zaman; Trakya da bulunan illerde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ile öğrenciye harcanan para arasında çok ters bir bağlantı olduğunu ve Nüfusun kalabalık olduğu yerlerde öğrenci başına daha az para harcandığını görüyoruz.
Öğrenci, öğretmen, harcanan para ele alınıp yapılan bu araştırmanın en alt sırasında ise Hakkâri bulunuyor; Hakkâri'de öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 28.79, harcama ise bin 770 lira.
Yukarıda belirttiğimiz nüfusun kalabalık olduğu yerlerde düşen öğrenciye harcanan para burada eğitime verilen önem sebebiyle bu kadar düşük çıkıyor karşımıza, öğretmen başına düşen öğrenci sayısının ise diğer illere göre fazla olmasının sebebi öğretmen azlığı.
Araştırma şirketinin tüm Türkiye'nin illerini inceleyip detaylı bir şekilde ele aldığı araştırmada Türkiye de her bölgede yaşayan topluluklar için eğitim konusunda bir karakter analizi yapmak o bölgenin eğitim konusun da nelere ihtiyacı olduğunu öğrenebiliriz.
İstanbul şehrini bir il olarak değil de bir metropol olarak inceleyen araştırma şirketi öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 27,11 iken, bir öğrenci için bin 101 TL harcama yapıldığını bildirdi. İstanbul bölge olarak ürün çeşidinin çok olduğu ve alternatif seçeneklerin her yerde bulana bileceği satıcının daha çok tek olarak değil toptan satışını gerçekleştirdiği kalabalık bir yer olması sebebiyle öğrenci başına harcanan para konusun da sonuncu.
İstanbul ilini çıkartıp yapılan araştırma verilerinin ışığında gördüğümüz Edirne, Tekirdağ, Kırklareli den çıkıp doğuya doğru gittiğimizde eğitim konusunda öğrencilerin çıkarları doğrultusun da olan tüm verilerin düştüğünü görüyoruz.
Güneydoğu hep sonda
En dikkat çeken verilerden biri de "Eğitim Endeksi". Kız-erkek okullaşma oranı, derslik başına düşen öğrenci sayısı, özel okullarda okuyan öğrencilerin oranı ve öğretmen başına düşen öğrenci sayısı şeklinde veriler yer aldı. Buna göre, Edirne, Burdur, Isparta, Muğla ve Çanakkale, eğitimdeki sıralamada ilk 5 sırayı kaptı. Listenin sonunda ise Hakkari, Şırnak, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Batman var.
Temel alanların dışında sosyal yaşam da, Küresel Rekabet Endeksi'nde yer aldı. Sinema koltuk ve film sayısı, tiyatro koltuk ve eser sayısı, sporcu sayısı, vakıf sayısı, spor kulübü sayısı, vakıf ve dernek sayıları hesaplandı.
Sosyal yaşamda da, ilk 5'i İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir ve Yalova oluşturdu. Sosyal yaşamı en az olduğu 5 il Ağrı, Şırnak, Hakkari, Muş ve Şanlıurfa.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol