Cumartesi günü yasanan elektrik kesintisi tüm Trakya ve Marmara'yi etkiledi. Sanayi kuruluslarinda üretim dururken isinmada elektrik ve dogalgaz kullanan vatandaslar saatlerce isinamadi. Kimi vatandas elektrik kesintisine asansörde yakalanirken kimisi de isyerinde yakalandi.
Bursa Dogalgaz Kombine Çevrim Santrali'nde Adapazari hattina ait gerilim trafosunun patlamasinin ardindan TEIAÅz Babaeski Grup Müdürlügü tesislerindeki 150 bin voltluk trafodaki arizalar nedeniyle Cumartesi günü ögleden sonra basta Kirklareli olmak üzere Trakya bölgesinde Tekirdag ve Edirne ile Marmara'da Istanbul, Sakarya ve Kocaeli'ye elektrik verilemedi.
Istanbul ve çevresinde saat 13.42'de kesilen elektrik, Bulgaristan'dan alinan elektrigin enterkonnekte sisteme baglanmasi ve Ambarli Termik Santrali'nden besleme yapilmasiyla 3 saat sonra kademeli olarak yeniden verilebildi. Türkiye'nin elektrik üretiminin yüzde 10'unu karsilayan Bursa Dogalgaz Kombine Çevrim Santrali'nde Adapazari hattina ait gerilim trafosunun patlamasi, enterkonnekte sistemin çökmesine neden oldu. Buna Babaeski Grup Müdürlügü tesislerindeki 150 bin voltluk trafo merkezindeki ariza da eklendi. Trakya bölgesindeki enterkonnekte sisteme Bulgaristan'dan enerji alinmasi ile saat 14.15'ten itibaren bölgeye elektrik verilmeye baslandi. Istanbul ve çevresi için de Istanbul Ambarli Termik Santrali'nden besleme yapilinca kesintinin yüzde 80'i giderildi. TEIAÅz Genel Müdürlügü, patlama ile saat 13.42'de baslayan arizanin 19.15'te tamamen giderildigini açikladi. Adapazari'ndan Babaeski'ye kadar olan elektrik sistemindeki ariza 5 saat 33 dakika sürdü. Üretim tüketimi karsilayamadi Elektrik Mühendisleri Odasi (EMO) Baskani Musa Çeçen, 6 ilde meydana gelen elektrik kesintisine iliskin olarak, kis kosullari nedeniyle klima ve diger elektrikli isiticilarla birlikte sistemdeki yük miktarinin arttigini, üretimin o anlik tüketimi karsilayamaz hale geldigini, bu durumun bazi bölgelerdeki iletim hatlarinda frekans kaymasina neden oldugunu, bu kaymaya bagli olarak santrallerin bazilarinin devreden çikarak, sistem çöküntüsü yasandigini söyledi. Çeçen, "Görünen o ki, sürdürülen enerji politikalari bizi önümüzdeki süreçte ciddi sekilde sikintiya sokacak konumda devam ediyor" diye konustu. Çeçen, Istanbul, Sakarya, Kocaeli, Tekirdag, Kirklareli ve Edirne'de meydana gelen elektrik kesintisinde etkili olan frekans kaymasini söyle anlatti: "Anlik talep ki bazi bölgelerde su anda kis kosullarinin sürdügünü dikkate aliyorsak, o an için üretilen enerji tüketilen enerjiyi karsilamakta güçlük çekerse, jeneratörlerde yüklenme sonucunda devir düsmesi ve bunun sonucunda da frekansin 50 herz'in altina düsmesi söz konusu. Üretimin o anlik tüketimi karsilayamamasi ve buna bagli olarak bazi bölgelerdeki özellikle iletim hatlarindan çekilen enerjinin hat kapasitelerini etkilemesi sonucu frekans kaymasi olur. Frekans kaymasi durumunda santrallerin bazilari devreden çikar. Iste bu süreçte, birbirini tetikleyen kesintiler olusmasina neden olur." 2011 yili sonu itibariyle 228.4 milyar kw saatlik bir tüketimin gerçeklestigini belirten Çeçen, "Talebin kis kosullariyla, özellikle klima ve diger elektrikli isiticilarla sistemdeki yük miktarinin artmasiyla beraber talebin karsilanmasi noktasinda yöresel olarak çikan sikintilar, sistemde bagli olduklari hatlarda frekansin düsmesi ve o bölgedeki beslenen sistemin devre disi kalmasi ve kesintilerin ortaya çikmasini tetikleyen unsurlar" diye konustu.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol