Kırklareli'nin eğitimde parladığı yıl olarak hafızalarda kalan 2012 - 2013 eğitim ve öğretim yılının bitmesi ile bir sonraki yıla daha büyük başarılar kazanabilmek ve Türkiye genelinde eğitim çıtasını yükselterek örnek il olma parolası ile hazırlanan Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğü İlköğretim haftası ile birlikte Kurumsal hedeflerini başarı sofrasına öğrencilerin çıkarları doğrultusunda serpiştirmeye başladı
Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ilde bulunan öğretmenlere, "Etkili İnsan, Etkili Öğretmen" başlıklı eğitim verildi. Kırklareli il Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde organize edilen kurum içi eğitim saat 10,30'da rehberlik öğretmenlerine, okul müdürlerine ve müdürlük bünyesinde bulunan şube müdürleri ile Lüleburgaz, Vize, Babaeski, Pınarhisar'da bulunan Milli eğitim Müdürlüklerine verilirken saat 15,00'da ki eğitim ise öğretmenlere verildi.
Kırklareli Üniversitesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen eğitimin küçük yaştan itibaren hayatımızın şekillenmesi, kararlar alınması ve uygulanması konusunda ciddi anlamda rolü olan öğretmenlerin sağlıklı nesiller yetiştirebilmeleri için nelere dikkat etmeleri gerektiğini paylaşmak bu konuda duyarlılık bilinci kazandırmak amacı verildiği bildirildi. İletişim Uzmanı ve Eğitimci Canten Kaya, öğretmenlere, öğrencilerin istediği öğretmen modeli, öğrenci üzerinde öğretmenin etki gücü ve bunun dönemlere göre değişimi, öğretmenin kendisini nasıl yenileyeceği konularında öğretmenlere bilgiler verdi.
İletişimin kurumlar arası, insanlar arası ve uluslar arası diyaloglarda en önemli şeyin iletişin olduğunun vurgulandığı "Etkili İnsan, Etkili Öğretmen" konulu seminer de Öğretmen ve müdürlerin eğitim sahnesinde nasıl daha verimli iletişimde bulunur sorusunun cevabı arandı. Anlattığı konuya biraz mizah katarak salonda bulunan yüzlerce eğitimci ile buluşan Kaya, Ünlü komedyenlerin sahne performanslarına yakın bir performansı ile 2 saate yakın bir süre sahnede kaldı.
"Başarı, olağan üstü insanlara saklanan bir hediye değildir. Herkes farklı sahalarda birbirinden farklı yeteneklerle dünyaya gelmiştir. Yapmamız gereken sahip olduğumuz güçlerimizin farkına varmak ve bunları daha da geliştirmektir. Yetenek havuzumuzu genişlettikçe ve bunları hayatın içinde en iyi şekilde kullanmaya başladıkça da başarı kendiliğinden gelecektir. Başarıyı yakalayan insanların bunu nasıl başardıklarını açık ve net bir şekilde gözler önüne sermiş olmasında yatmaktadır. Tüm bu insanları tanıdıkça sizde başarıyı yakalayabileceğinize dair bir inanç oluşacaktır. Gerçekten de inanç bir işi yapmamızın anahtarıdır. Ve insanı mutlaka başarıya ulaştırır." Diyerek başarıya giden yolda herkese değişik ve değerli özellikler yüklendiğini ve bu özellikleri kendilerine güvenerek yerine getiren insanların başarılı olduğunun altını çizen Kaya, bu süreçte insanlar arasında en önemli konunun ise İletişim olduğunu vurguladığı konuşmasında şunları söyledi; Dünyaya geldiğimiz andan itibaren çevreyle sürekli iletişim, etkileşim içine gireriz.
Kişiliğimizi iletişim alışkanlıklarımızla ve çabamızla ortaya koyarız. iletişim;
bilgilerin düşüncelerin ve duyguların sözlü ve sözsüz olara k bireyden bireye veya gruptan gruba aktarılma, iletilme sürecidir.
iletişimin sağlıklı olabilmesi için alıcı ve kaynağın birbirine güven duyması gerekir. Ayrıca
bireylerin benimseyip kullanmaları gereken bazı ilkeler vardır. Bu ilkeler şöyle sıralanabilir
- Her bireyin kendine özgü Özellikleri olduğuna ve bireyin değerli olduğuna inanması
- Karşısındaki bireyi koşulsuz kabul etmesi
- Her bireyi kendi problemini kendisini çözebilme gücüne inanması
- Kendisini olduğu gibi gösterebilmesi
- Duygu düşünce ve davranışlarının tutarlı olması
- Kendisini karşısındakinin yerine koyup onun sorunlarına onun gibi bakabilesi, onun hissettiklerini yaşayabilmesidir.
iki insan birbirinin farkına vardığı andan itibaren iletişim başlar. Söylediği söylemediği
yaptığı yapmadığı her şeyin anlamı vardır. Yüz ifadesinin beden duruşunun, sesin, bakışın anlamı vardır. iki insan birbirinin farkına varınca iletişim başlar. insan ilişkilerinde birey beş temel ilişki gereksinmesini karşılamak ister.
Bu gereksinmeler, önemsenme, kabul edilme, değerli görünme, yeterli görünme ve sevilmedir. iletişim süreci, kimin, neyi, kime, nasıl ve ne ile söylediğidir. iletişim sürecinin öğeleri kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve dönüttür.
İletişimi eğitim penceresinden değerlendiren Kaya iletişim durumlarının bazılarını şu şekilde örneklendirdi; "Öğrenci iletişiminin kalitesinden etkilendiğini göstermektedir. Öğrenciler genellikle sıcak ve samimi öğretmenleri tercih etmektedirler. Daha da önemlisi, olumlu öğretmen - öğrenci iletişimi akademik başarıyı arttıran öğrencinin okula karşı olumlu tepkileriyle çok yakından ilişkilidir. Sınıf ortamında etkili bir iletişimin Gerçekleşebilmesi öncelikle kaynak konumunda olan öğretmenin bir konuyu etkili bir biçimde öğretebilmesine ve öğrencileri ile sağlıklı bir iletişim kurmasına bağlıdır.
Etkili öğretmen ve öğrenci iletişiminin kurulmasında öğretmenin üç temel iletişim becerisine
sahip olması gerekir:
1. Açık ve saydam olma becerisi
2. Konuşma ve aktarma becerileri
3. Alma ve dinleme becerileri
Öğrenciler öğretmenlerinin rahat ve mutlu oldukları veya sıkıntılı ve mutsuz oldukları zamanları kolaylıkla fark ederler. Öğretmen sınıf karşısında gerçekten rahat değilse, yalnızca rahat gözükmeye çalınıyorsa veya içten samimi olmadığı halde içten görünmeye çabalıyorsa, öğrenciler bu durumu anlamakta gecikmezler. Öğrenciler, bu durumdaki öğretmenlerin dersinde olmaktan hoşnut olmazlar ve olumsuz tepki verirler.Her öğretmen kendini rahat hissedeceği Şekilde öğrencilere açıklık tanıyabilir. Öğretmenler öğrencilerle iletişim kurmada bazı temel noktalar dikkat ederek iletişimin daha etkili hale gelmesini sağlayabilirler."
Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ilde bulunan öğretmenlere, "Etkili İnsan, Etkili Öğretmen" başlıklı sunumunu mizansen bir şekilde gerçekleştiren İletişim Uzmanı ve Eğitimci Canten Kaya'ya teşekkür plaketini Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Korkmaz tarafından verildi.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol