Türkiye genelinde çalan zil sesi ile birlikte başlayan eğitim koşusu 15 günlüğüne sustu.
Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasına günler kala değişen Eğitim ve Öğretim sistemi 4+4+4 kargaşası ve çok sesliliği ile beraber yine günler önce yasalaşan okullarda kıyafet serbestliği ile kapılarını 15 günlüğüne kapattı. Türkiye genelinde 17 milyon ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisi Cuma günü karne alarak yarıyıl tatiline girdi. İkinci yarıyıl 11 Şubat'ta başlayacak. 2012-2013 eğitim ve öğretim yılı ise 14 Haziran'da sona erecek. 2013 - 2014 eğitim yılı ise 16 Eylül'de başlayacak.
2012 yılında eğitimde yaşanılan köklü değişikler neden ile bir süreliğine adaptasyon sorunu yaşayan öğrenciler yarıyıl tatili sonuna doğru yaşanılan değişime alıştıkları gözlemlendi. Milli Eğitim Bakanlığının yeni eğitim sistemi verilerine göre açıklanan ortalamalara en yakın il olarak gösterilen Kırklareli ise bu konunda diğer illerin önünde gözüküyor.
Türkiye ortalamasına en yakın il Kırklareli
Milli Eğitim Bakanlığının açıkladığı Ortaöğretim öğrenci oranları; mesleki orta öğretim %62 genel ortaöğretim ise %38 olarak belirlenmişti.
Türkiye'de İl Milli Eğitim Müdürlükleri kapsamında il il yapılan araştırmaya göre Milli Eğitim Bakanlığının hedeflediği Ortaöğretim rakamlarına en yakın il Kırklareli olarak dikkat çekiyor. Kırklareli'nde ortaöğretim olarak belirlenen rakamlar mesleki ortaöğretim %58 genel ortaöğretim ise % 42 olarak belirlendi.
18 ortalamasının altında kalan nadir illerden biri
Yine Milli Eğitim Bakanlığının verilerine göre Türkiye genelinde öğrenci ve öğretmen eşleşmelerinde ve öğrenci başına düşen öğretmen sayısı bakımında en önde gelen illerin ilk sırasında Kırklareli gelmekte. Kırklareli genelinde eğitim gören 53,330 öğrenci ve 3.017 öğretmeni ile Türkiye genelinde istenilen ortalama olan 18 ortalamasının altında kalarak özel okul görünümünde verdiği eğitimle Türkiye standartlarının üzerinde gözüküyor.
% 100 Okula gönderme oranı yine Kırklareli
Bir önemli konu ise okuma yazma oranının istenilen ve hedeflenen düzey ile aynı olması. Türkiye genelinde istenilen ve hedeflenen okuma-yazma oranı %99 diye bildirilirken 77 il bu ortalamanın altında kalmış durumda. Kırklareli ise yakaladığı % 99'luk okuma yazma oranı ile bu işaret edilen eğitim rakamını şimdiden yakalamış durumda. Bu standardın altında kalan 77 ilde okul çağına gelen ve gitmesi gereken çocukların okullarına gitmemelerinden dolayı kaynaklandığı bildirilirken Kırklareli ise %100 okula gönderme oranı ile adeta eğitim de altın çağını yaşıyor.
Personel durumu ve yeterlilik verilerine göre…
Türkiye istatistik kurumu verilerine göre Türkiye genelinde eğitimde personel eksikliği verileri incelediğinde; iller baz alınıp yapılan araştırma neticesinde personel açığı eğitim ve öğretimi etkilemeyen iller sıralamasında da Kırklareli ilk sıralarda ki yerini korumakta. Özellikle doğu illerindeki yetersizlik ve büyük şehirlerde ki karmaşa nedeni ile personel azlığı nedeni ile eğitimin ve öğretimin aksamadığı iller arasında yine Kırklareli bulunmakta.
Türkiye ortalamalarının üzerinde
347 okul 53,330 öğrenci ve 3,017 öğretmeni ile Kırklareli ili eğitim ve öğretimde diğer illere göre bir adım önde. Öyle ki okul başına düşen öğrenci sayısı 153,45 iken öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ise 17,6 ile standartların çok üzerinde gözüküyor. Kırklareli adına eğitimde ki kaliteyi anlamak için gösterilen bir veride okul başına düşen öğretmen sayısı; okul başına düşen öğretmen sayısı ise 9 olarak belirtilmekte.
Sancılı dönem geride kaldı
2000 yılından önce imam hatip okulları ile ilgili yaşanılan sıkıntılı dönemin bitmesinin ardından imam hatip okulları ile ilgili verilerde Kırklarelili eğitimcilerin Türkiye standartlarının üzerinde olduğunu göstermekte. İmam hatip okullarında okuyan 980 öğrenciye 60 öğretmen eğitim vermekte.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol