EVLIYA ÇELEBI EDIRNE'YI NE GÜZEL ANLATIR

“EDIRNE Alaman diyarinin ve Kizil Elma’nin kapisidir, kilididir. Budini ve Belgrat ve Edirne gibi gaziler duragi muazzam sehirler elde iken insallahi bari daha bir çok yerlerin fethi müyesser olur.

Edirne kalesi, toprakli yedi adet bayirlar arasinda genis, ferahfaza vadide vaki olmustur. Evvela eski saray yerine Çullubayir derler. Ikincisi Murat bayiri, üçüncüsü Yassibayir, dördüncüsü Hasirlik bayiri, besincisi Kaderi tekkesi yaninda Kurd bayiri, altincisi Aysekadin Karbünde Sirkeci sultan bayiri, yedinci Kabak bayiri adiyla anilir. Bunlarin arasinda Edirne derya gibi dalgalanip, agaçliklar ve gülüstan içre çalkalanip etrafi çepeçevre bes fersah muazzam sehirdir. Edirne kalesi dört köse olmakla her kösesinde birer metin kulesi vardir. Evvela Agaçpazari kösesinde Simali nazir kapi kule içinde cebhane oldugundan tepesi tahta ile örtülüdür. Cenup tarafindan Meriç nehri kenarinda Manyas Kulesi metin bir hisardir. Bir kösesinde Tevkifhane kulesidir ki yine Meriç nehri sahiline yakin kibleye nazir bir bürçtür. Kaatik, eskiya bu kulede mevkuf olmustur. Dördüncü kösesinde Sarkanazir, Üç serefli Cami kurbünde ekmekçiler kösesinde mekodanya kulesi vardir. Bu cümlesinden saglam, büyük ve yüksektir.

Eskiden kalenin etrafinda çepeçevre hendek varmis. Halen eseri görülmektedir.

Surunda alti kapisi vardir. Balikpazari kapisi, Igneciler kapisi, Zindan kapisi, Manyas kapisi, Mihal kapisi, Top kapisi, Simale açilir. Bu kapilar her ikiser kat ve demirledir. Amma çepçevre kale bir kattir. Edirne Kalesi’nin çevresi alti bin adimdir. Kale içinde ondört mahalledir. Kale içinde bag ve bahçe yoktur. Bu sehri üç adet büyük nehir sarip etrafinda akarlar. Sokaklari iri taslarla tarzi kadim kaldirim dösenmistir.

Sultan Selim Camii, bu cami Koca Mimar Sinan Aganin eli emegidir. Bir genis tepe üzerinde tiraside tas ile bina olunmus dört köse rana bir camidir. Büyük kubbe altinda cümle cümle sekiz adet kemerlerdir ki güya herbiri birer kavsi kuzahtir. Mübarek gecelerde on iki bin kandil çiragan edilerek cami sam sam sakir. Bu essiz camiin dört kösesinde dört adet ibret nüma minareleri vardir. Kubbe bu minarelerin ta ortasindadir. Dördüde üçer serefelidir. (Edirne Camileri ve tarihi dokusu harikadir.) Ali Pasa çarsisi Koca Mimar Sinan Aganin binasidir. Balik pazari nam kapi dibinden ta igneciler kapisi dibine kadar büyük bir caddenin iki tarafina koca üstat öyle bir çarsi tarih etmistir ki vasfi mümkün degil. Iki basinda kale kapilari gibi kapilari var. Burada her gece yüz adet bekçi bekler. Bu çarsinin Istanbul’da Bursa’da misli yoktur.

BOSTANLARI: Cümle üç bin adet mahsulatli bostanlari vardir. Cümle otuzüçbin adet baglari vardir. Fakat üzümü makbul degildir. Kisi serttir de onun için.

BAYEZID HAN BIMARHANESI: Bayezid Han Camiinin tasra haremi kebiri saginda bir irem bagi içre bir darüssifa vardir. Hastalar vadelilere musiki fasli verilir. Hakka ki ilmi musiki de neva, rast, dugah, segah, çargah, suzinak makamlari onlara mahsustur. (Haftada üç kez musiki fasli            verilir.)                                       

Istanbul, Edirne, Sofya, Belgrad, Budin, Bosnasaray, Selanik.

Sanasin bagi cennettir

Edirne Bursa Istanbul

Güzellerle müzeyyendir

Edirne Bursa Istanbul

Birinin Tunca Suyunda

Istanbul Kumkapusunda

 Deniz melekleri oynar...

KAYNAK: EVLIYA ÇELEBI SEYAHATNAMESI

Hazirlayan: Resat Ekrem Koçu üçüncü cilt.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol