Kırklareli Eski Ziraat Odası Başkanı NECMİ KOYUNCU ile Yayla'nın tarihi dokusunu konuştuk. NECMİ KOYUNCU:"Yunanistan'ın Drama şehrinden mübadele yıllarında Yayla Mh.'ne iskan edildik. Drama Pomak Türkleri'ndeniz. Yedi kardeşiz. Bulgaristan'daki Pomak Türkleri de Türkiye'ye geldiler. Türk asıllıyız. Ben on yaşındayken 1944 yılında babam vefat etti. 81 yaşındayım. Sağlığım çok şükür iyi. Tarlam bağım var. Çiftçilik yapıyorum. Karakayalar mevkiinde koyunculuk yaptım. Soyadım oradan gelir. Bizimkiler memleketten koyunlarıyla gelmişler. Kızım İlknur Koyuncu yağlı tohumlardan emekli oldu. Oğlum Orhan Koyuncu 1962 doğumlu. Dereköy gümrük kapısında çalışıyor."
"Yayla Kırklareli'nin yerel tarihinde önemli bir yer."
NECMİ KOYUNCU: "Eski konaklar restore ediliyor. Kırklareli Belediyesi Yayla Parkı'nı yeniden düzenleyerek güzelleştirdi. Yayla Mahallesi'nde Papazın Evi, Celepoğlu Konağı restore edilerek lokanta oldu.
Tevfik Fikret okulunun karşısındaki Çifte Gazinolar Sokak'ta iki ev restore edildi. Onlardan birisi de lokal gibi bir yer olacak. Yayla'da Abdullah Kılıç'a ait evi belediye satın aldı. Orası müze yapılacakmış. Yayla Caddesi'nde kaldırımlar, Küçük Yayla Meydanı yeniden düzenlendi." dedi. Yayla’da Koşuyolu Caddesi’nde Zeki'nin kahvesindeyiz. Yerel kültürümüzün yerel tarihimizin önemli isimlerine selam olsun. Kırklareli'nin eski günleri anılarımızda yaşıyor...
NECMİ KOYUNCU "1963-2003 yıllarında Yayla Mahallesi muhtarıydım. 40 yıl muhtarlık yaptım. Kırk yıl Yayla halkına hizmet ettim.." dedi. Eski Kırklareli Atatürk Lisesi binası Yayla'da olup ilkokul olarak kullanılırken yangın çıktı. Dört duvarı kaldı. Yeniden restore edilecek. Yayla Caddesi'nde Atatürk'ün konuştuğu Türk Ocağı binası restore edildi. Çatısı çökmüştü. Eski Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş zamanında Kırklareli Valiliği'ne bir dilekçe verip Türk ocağının çatısı çöktü. Türk Ocağı tarihi bir bina kurtarılsın diyerek ilgilenmiştim. Yayla ile ilgili bir yazımda şiirle beraber durumu anlatmıştım.”
Kırklareli Atatürk Lisesi eski aşçısı MUZAFFER KUMSALLI: "Bizimkiler de Balkan göçmenidir.
Kahvemize hoş geldiniz. Oğlum Oğuz Kumsallı Kırklarelispor'un genç takımından yetişmiş yetenekli bir gençtir. Sakatlanınca futbolu bıraktı." dedi.
TRT SPOR'da DIDIER DROGBA: "Türkiye'yi unutamadım." derken, onun müthiş futbolunu anımsadım.
Çakır Muammer Koçtürk'ün eski kahvede ERDİNÇ ARKADAŞ: "Çamlığa giderken iki katlı kilisenin büyük meşe kolonları üzerinde tahtalar vardı. Sonra tahrip edildi. Fırıncı Ahmet Ertürk Kırklar Camisi yapımına para kazandırmak için Keşan'dan deve getirmişti. Develeri bu eski kiliseye koymuştu. Kilise restore edildi." dedi. Kilise restore edilmiş. Kapısı kapalıydı. Kırklareli'nde Osmanlı Devleti zamanında Rumlar, Bulgarlar, Yahudiler, Türkler yaşıyordu. Mübadeleyle Trakya, Anadolu Rumları Yunanistan'a gittiler. Syriza Lideri ÇİPRAS Babaeski'nin bir köyünden Yunanistan'a gidenlerdenmiş.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol