18 Temmuz 2014 günü Bademlik Mahallesinde Cengiz'in kahvede Kasap Yakup Gürel ve Ahmet Ziya Çetintaş'ın fabrikalarında makinistlik yapmış Selahattin Güçlü ile eski günleri konuştuk. SELAHATTİN GÜÇLÜ: "1937 Kırklareli Karahamza köyü doğumluyum. Karahamza'da Rüştülerin değirmende çalışırken makinistliği öğrendim. Fabrikanın bütün makinelerinin bakımından, çalışmasından sorumluyduk. Kırklareli'nde 1954 - 55 yıllarında Kasap Yakup Gürel'in un ve yağ fabrikasında makinistlik yaptım. Arkadaşım makinist Yakup Özkaya ile beraberdik. 1967 - 1968'de işi bıraktım. Tekrar Kasap Yakup Gürel'in fabrikada çalıştım. Daha sonra şoförlük yaptım. Beş altı ay sonra Almanya'nın HULM şehrinde çalışmaya gittim. On beş on altı yıl Almanya'da çalıştım. SSK'dan emekliyim. 1250 lira maaş alıyorum. Üç çocuğum var. Kırklareli'ndeki un yağ fabrikalarına köylüler gelirdi. Ayçiçek verip yağ alırlardı. Ekin buğday verip un ve kepek alırlardı. Kırklareli'nin yakın köylerinden at arabalarıyla, traktörleriyle gelirlerdi. Orhan Çetintaş'ın hanından kalan köylüler vardı. Çarşamba pazarına gelenler olurdu.
Almanya'da Magrus fabrikasında üç sene fabrika içinde şoförlük yaptım. Kezburer fabrikasında da sekiz sene çalıştım. Fabrikada kaynakçılık yaptım. Beş sene kadar da başka bir fabrikada kaynakçılık yaptım. Bu fabrikada gemilere mal üretirdi. İki senede çocuklarımı Almanya'ya getirdim. Çocuklar Almanya'da kalmadılar. Gurbette yaşamı çocuklarım benimsemedi. Bir evde yalnız kaldım.
Kırklareli Üsküp'ten, Gölcük'ten Almanya'ya gelen Türk arkadaşlarım vardı. Almanya'da Almanca kurslarına gittim. Alman arkadaşlardan Almanca'yı kendime yetecek kadar öğrendim. Türk Alman dostluğu vardı. Alman Başbakanı Türk dostuydu. Biz Türkler Alman fabrikalarında sekiz saat çalışırdık. Fazla mesai yaptığımız da olurdu. Alman sanayisine katkımız oldu. Alman sanayisi çok güçlüydü. Sağlam mal, kaliteli mal, üretimi yapılırdı. Saatte on iki Mark alırdık. 77 yaşındayım." Dedi.
"Dedeler nereden gelmişler?"
SELAHATTİN GÜÇLÜ: "Annemin annesi Karahamzalıdır. Babamın annesi Tekirdağlıdır. Atatürk memleketi düşmandan kurtarmıştır. Bize güzel bir vatan bırakmıştır." Dedi. Selahattin Güçlü abimiz benim adaşımdır. Sessiz, sakin, efendi bir insandır. Yanımıza milli eğitimden emekli Fehim Dalboy geldi. FEHİM DALBOY: "Babamın babası Yugoslavya'nın İştip kentinden Tekirdağ'ın Işıklar köyüne gelmiş. Birinci Dünya Savaşından sonra Tekirdağ'a gelmişler. Daha sonrada Kırklareli'nin Yayla Mahallesi'ne yerleşmişler. Sonrada Eriklice köyüne gitmişler…" dedi.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol