ERIKLER YURDU KÖYÜNE MERHABA MERHABA

Kirklareli'ne bu kadar yakin bir köyümüze merhaba demekle basladim bu günkü yazima .Neden mi dersiniz. Kahvelerin erken saatte kapandigi yorgunluktan aksam evine giden ve çalismayi çok seven insanlar var orada.Çok fazla o köye gitmedigim halde gülümseyen yüzleri duydugum ve birkaç kiside de bilhassa gördügüm misafirperverligin durumu beni çok mütehassis etti.
Degirmencik köyünde de tarlalari var. Geçende dere kenarinda çapa yapan birkaç genç kiz gördüm. Anneleri ile bostan kaziyorlardi.Liseye gidiyorlarmis. Kimligini hazmedip ne oldugunu unutmayan genç kizlarimiza hayranim. Toprakta çalisan gençlerimize hayranim.
ERIKLER YURDUNU ÇEVRELEYEN KÖYLERIMIZ Basta kendi köyüm olan Degirmencik, Karabayir, Kavakdere, Çesmekolu, Kumrular ve Sofuhalil köyleri. Enteresan olan bir sey varsa. Tüm gidis gelisleri KIrklareli'ne. Haftada bir kere Babaeski Ilçesine gidiliyor. Jandarma olarak Babaeskiye bagli ama ögrenciler Merkez köy olarak bizim köyün okuluna geliyorlar.
Çok çaliskan kisileri barindiran bu köyümüzle onur duyuyorum. Evleri daha bakimli.
Bir zamanlar kimsesiz çocuklarin bakildigi bir bölge olarak aniliyor. Ne dertsiniz Degirmencik köyünde de atli askerler yetistiriliyormus .Bu iki köy arasinda enteresan bir bag gibi.Acaba tarihi incelesek bir sürü harplerin olustugu bu bölgede fazlasiyla öksüz çocuklar da mi olur.Yaslilarim hatirladiginiz her bilgi bir tarihtir .Anlatilan her kelime altin degerinde
Karpuz, bugday,ayçiçegi yeristirmede üstlerine yok .Biraz da bahçecilik var .Hayvancilik konusunda da çok iyiler.
EN KÖTÜ TARAFLARI NE BILIYORMUSUNUZ? ONLAR DA BABADAN KALMA BAÄzLARI KÖKLEMISLER.
Ama Muhtarimiz yeni bag tesisler kuracagiz diyorlar. Dilerim basarabilirler. Arabamla bir gün baktim babadan kalma bagini budamaya çalisan bir çiftçimiz . Hemen arabadan inip ona budama sekillerini gösterdim .Kolay gelsin. Baba malina sahip çikmak çok güzel.
Ben size karpuzun ne kadar özel bir ürünmümüz oldugunu söyleyebilirim .Adana ovasinda karpuz bittigi zaman piyasaya çikar Trakya Karpuzu.Erikler yurdu karpuzu iste bu zamanda devreye girer ve manavlarin raflarini süslemeye baslar. Öncelikle Erikleryurdu , Kavakdere ve Degirmencik köyü karpuzu sofranizla bulusur. Su anda bakiyorum bostanini korumak için sap ve dallardan yapma kulübeler kurulmus bile. Bereketli ürünler Iyi pazarlar sizlerin olsun. Zahmetli bir üretim sürecinden sonra buralara geliyorsunuz.
KARPUZ YETISTIRILMESI
Karpuz Kirklarelin'de ya hibrit tohum ya da normal tohumdan yapilmakta.ESKIDEN KALMA ince kabuklu veya koyu yesil renkli kalin karpuzlar tarihe karisti.Halbuki kalin kabuklu karpuz kabugundan çok güzel tatlilar yapilip misafire ikram edilebilir. Geçmis yazilarimda bunun tarifini vermistim .
Ne yazik satilamiyan karpuzlar hayvanlara yem olarak veriliyor. Inanamazsiniz ama köpekler de karpuz yameyi seviyor. Karpuz pekmezi de yapilmiyor zahmetli diye. Karpuz çekirdegi bile sevilmiyor.Halbuki çocukken karpuz çekirdegi yerdik.Karpuz suyu da içilmiyor.
Kullanimlari bir tarafa birakip Sayin M. Vasfi Parkmanin tavsiyelerini dinleyelim . Sayin Parkmanin kimligi için Kirklar haber (15/07/2005 tarihli) gazetemizin birinci sayfasni okuyalim. Bakin ne diyor.
PATLICAN NIKOTIN IHTIVA EDEN BIR ÜRÜNDÜR. ÇOCUKLUKTAN ITIBAREN YENEN PATLICANIN NIKOTINE BAÄzIMLILIK YAPTIÄzINI DOLAYISIYLA DA ILERIKI YASLARDA SIGARA IÇMEYI KÖRÜKLÜYOR. HATTA BILIM ADAMLARINA BU KONUNUN ARASTIRILMASINI TAVSIYE EDIYOR. kIRKIN ÜZERINDE PATLICAN YEMEKLERI YAPAN TÜRK TOPLUMU IÇIN SIGARA ÜRETICILERINE IYI BIR PAZAR DIYOR. ÖNCE SEKER DURUMUNUZU KONTROL ETTIRIP BIR AY KADAR KARPUZ YENMESININ VÜCUTTA YAPTIÄzI TAHRIBATI ÖNLIYEBILECEÄzINI BELIRTIYOR
DOLAYISIYLA KARPUZ NIKOTINI TEMIZLER DERKEN INSAN VUCUDUNU TEMIZLEYECEÄzINI SÖYLEYEN ESKI INSANLARIMIZ DOÄzRU SÖYLUYORLAR.
DIKKAT SIGARA TIRYAKILERI SEKERINIZI KONTROL ETTIKTEN SONRA KARPUZU AFIYETLE YIYEBILIRIZ.
KARPUZ KANI SULANDIRMAK SURETIYLE DAMARLARI RAHATLATIR,BÖBREKLERI RAHATLATMAK SURETIYLE VÜCUTTAKI KALINTILARI TEMIZLER. KANLA ÇALISAN ORGANLARIN NEKADAR RAHATLADIKLARINI TAHMIN EDERSINIZ.GENIZDEKI PIHTILASMALARI DA ORTADAN KALDIRIYORMUS.
Inanin her ögrendigim seyi karpuz üreticileri ve siz okuyucularimla paylasmak onur.
Bu arada karpuzun nassil yetistirildigini sordugumuz büyüklerimiz söyle anlatiyor.
Karpuz fideleri tarlaya ekildikten sonra iyi bir sulama gerçeklestirilirse bitkiler uzun süre sulamaya ihtiyaç duymadan gelisme gösterirler. Fideler küçükken fazla sulama yapilirsa gelismeyi olumsuz yönde etkiler. Karpuzun olusum dönemine kadar mümkün oldugu kadar az sulama yapmak gerekir. Karpuz irilesmeye basladiktan sonra normal sulamalar yapilmalidir.
Bu devreden itibaren 15 günde bir sulama yapilmalidir. Diger bölgelerden gelen karpuzlarin bir kismi seralarda bir kismida sicak bölgelerde yetistigi için satislari erken gerçeklesiyor. Zamaninda yetisen karpuzlar son derece lezzetli oluyor. Serada yetisen karpuzlardan tat almak mümkün degil. Vatandas karpuz alirken bir kaç önemli noktaya dikkat etmeli.
Mesela tatli ve sulu, olgun bir karpuz seçmek için su noktaya dikkat etmeliler. Kabugunun rengi parlak degil, mat olmali ve tirnaginizla hafifçe kazidiginizda yesil kisim kolayca çikmalidir. Sekli simetrik olmalidir. Topraga oturan kisminin rengi açik sari olmali, beyaz veya yesil olmamalidir. Olgun karpuz oda sicakliginda tutulmalidir. Ancak çok uzun bir süre degil. Buzdolabinda 1 hafta süreyle saklanabilir.
Eger kesmece karpuz alacaksaniz içinin renginin parlak kirmizi, çekirdeklerinin de koyu kahverengi veya siyah renkte olmasina dikkat edin. Çekirdeksiz karpuz aliyorsaniz dikkat edin. Çünkü çok fazla beyaz çekirdek karpuzun olgunlasmadan toplandigini gösterir. Bizim yetistirdigimiz karpuzlar disaridan gelen karpuzlardan daha lezzetli olacak. Kirklareli halkinin begenisine bir kaç gün içinde sunacagiz.
Halkimiz bir karsilastirma yaparak bizim karpuzumuzun daha iyi oldugunu göreceklerdir.
Su anda Istanbulda karpuzla terapi mertkezi kuruldu ama onu bir baska sohbetimizde anlatayim. basinizi yeterince agrittim.
KARPUZLU BIR SOFRADA AILENIZLE SIZLERE MUTLULUKLAR DILERIM.
AFIYET OLSUN
ÖNADIM GAZETESI FAX NO0288-2141344 E- MAIL haticekunt@kuntlar.com haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol