26 Mart 2014 Günü Edirne Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünün çalışmalarını Yüksek Ziraat Mühendisi CENGİZ KURT'A sormamı kurum müdürü Dr. ADNAN TÜLEK söyledi. CENGİZ KURT: "Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Çayır Mera ve Yem bitkileri şubesi olarak bölgemizin, ülkemizin Yem bitkileri mera ıslah çalışmaları konularında hizmet vermekteyiz. Edirne'nin tüm meralarını inceleyerek 44 köy merasından bitki örnekleri ve bitki tohumlarını toplayarak enstitümüzde değerlendirdik. İlimiz meralarında bulunan bitkilerin teşhisini yaparak ilimizde ve Trakya'da bilinmeyen ve tespit edilmeyen bitkileri kayıt altına aldık. İki ciltten oluşan Bitki Teşhis kitabını Trakya Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim görevlisi Doçent Dr. MEHMET AYBEK'LE ortaklaşa bir kitap oluşturduk. Bu kitap aynı zamanda bütün meslektaşlarımızın ve bitkilere meraklı kişi ve insanların rahatlıkla kullanabileceği kaynak kitaptır. Türkçe, İngilizce, Latince içerikli bir kitap hazırlandı.
Fotoğraflar orijinaldir. Şube olarak Çayır Mera Projeleri yanı sıra yem bitkileri konusunda ıslah çalışmaları yapılmaktadır. Dört adet fi ve bir adet yem bezelyesi çeşidi tescil ettirilecektir.
Bu alanda yem bitkileri tohumluk açığını kapatacağının düşüncesindeyiz. Hayvancılığın en büyük girdilerinden olan yem bitkileri ülkemizin yöremizin en büyük sorunudur. Şube olarak tohumluk çeşit açığını karşılamaya çalışıyoruz. Tohum yetiştirme Tekniği Uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Sami SÜZERLE'DE konuş" dedi. Teşekkürler. Örnek bilimsel çalışmaların yapılmasına çok sevindim. ZİRAAT YÜKSEK MÜHENDİSİ SAMİ SÜZER: "Kırklareli merkezde, Pınarhisar'da, Lüleburgaz'da, Vize'de, Ahmetbey'de, Babaeski'de çiftçilere konferanslar verdim. Kanoladaki (Rapitsa) zararı asitler ıslah edildi. Şimdi kanola Amerika ve Kanada’da sağlık bakanlıkları tarafından Omega 3 yağ asidi bakımından zengin olduğu tespit edildi. En faydalı yağlar arasında sayılmaktadır. Kanola bitkisini yetiştirme ve ıslahı konusunda uzmanım. Tarla tarımında bir dekarda en yüksek verim ve kaliteli ürün alınması için toprak hazırlığından hasadına kadar tüm teknikleri enstitüde araştırıyoruz. En uygun teknikleri çiftçimize konferanslarla, dergilerle anlatıyoruz. Çiftçilerin tarımını yaptıkları ayçiçeği, buğday, arpa, kanola gibi bitkilerde toprak hazırlığı, gübreleme, ekim zamanı, bitki sıklığı, yabancı ot mücadelesi gibi birçok araştırma projesine liderlik yapmış olup bu çalışmaların başarıyla sonuçlanmıştır. Bu çalışmalarımı kongrelerde bildirim olarak sunmaktayım. Bazı dergilerde bu konularda yazılar yazmaktayım" dedi. Teşekkürler.
Ziraat Mühendisi GÖKSEL EVCİYLE Yağlık ayçiçeği tohumunun ıslahı konusunda son çalışmaları konuştuk. Ziraat Mühendisi GÖKSEL EVCİ: "Yağlık ayçiçeğinde ve çerezlik ayçiçeğinde ıslah çalışmaları yapıyoruz. Amacımız yüksek tane verimi alabilmektir. İkinci amaç yüksek yağ verimi almaktır. Diğer amaç geliştirilen çeşitlerde verem otuna ve köse hastalığına dayanıklılığı sağlamaktır.
Çalışılan diğer bir konu ot ilaçlarına dayanıklı çeşitler geliştirmektir. Bu amaçlar doğrultusunda çeşitler üretilip tescil ettirilmektedir. Kuraklığa Dayanıklı Ayçiçeği Çeşitleri Geliştirme Projemiz var" dedi. Teşekkürler. Arkadaşları kutluyorum. Eskiden Kırklareli Zahirecileri Edirne ve Kırklareli köylerinden hububat alımı yapardı. Eski Süloğlu pazarı çok renkli geçerdi. Lalapaşa pazarının kurulmasında Kırklareli zahirecileri, arasta esnafı, eski terziler katkı yapmışlardır. Türk tohumundan üretilen organik tarım ürünleri sağlıklıydı. Ekmek mis gibi kokardı. Tere yağ çimen kokardı. Organik Tarıma dönük çalışmalar hızlandırılmalıdır. Sağlığımız önemlidir.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol