EDİRNE TRAKYA TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ ÇALIŞMALARI

30.09.2013 günü Edirne TRAKYA TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜNDE DR. ADNAN TÜLEK'e "Yeni Müdür oldunuz hayırlı olsun. Tohumdaki Islah çalışmalarınız nasıl gidiyor?" dedim. Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Adnan Tülek: "Çelitikte, Buğdayda Ayçiçekte ıslah çalışmalarımız devam ediyor. Kurumumuz tarafından geliştirilen tohumlarımız Türkiye'nin her tarafında kullanılıyor. Uluslararası Çeltik pazarında bizim ürettiğimiz çeşitler alıcı buluyor. Müdür Yardımcım Rasim Ünan ile de söyleşi yapabilirsiniz." dedi. Teşekkürler. Müdür Yardımcısı Rasim Ünan: "Çelktikte yaptığımız iş pratiğe yönelik çözüm odaklıdır. Bölgede %70 - %80 civarında bizim çeşitlerimiz ekiliyor. Osmancık 97 pirincinin Türkiye'deki ekim alanı %70'tir. Ayçiçekte yeni çeşitlerimizden ümitliyiz. Buğday'da bu sene dört yeni buğday çeşidimiz var. Türkiye'de bizim çeşitlerimizin ekim alanı %10'dur. Soya'da İLKSOY diye bir soya çeşidini geliştirdik. Tarımda en çok ekilen tarımsal ürün buğday'dır. %10 ekim alanı son derece muazzam bir rakamdır. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tohumun en iyisini seçerek üreticiyle buluşturuyoruz. F1 Hibrit yerli tohumu ürettik. Domateste, biberde olsun ve seradaki ürünlerde iyi durumdayız. On, onbeş yıl önce Hibrit piyasasını İsrail kontrol ediyordu. Yerli tohumlarımız yaygındır.
Tarımda bitkiye önerilen oranda kimyasal gübre kullanılmalıdır" dedi.
Selahattin Demiraco: "Meyvecilikte bir çalışmanız varmı?"
Rasim Ünan: "Meyvecilikte bir çalışmamız yok. Bahçe bitkileri olarak kabak çekirdeği ıslah projemiz var. (Çekirdekli kabak) Tarım Bakanlığının kırktan fazla enstitüsü var. Edirne Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünde en iyilerinden biridir" dedi. Teşekkürler. Çeltiğin çeltik makinesinden çıkarılışını izledim. Üstten çeltik makineye veriliyor. Aşağıdan tanesi ve sapı ayrılıyor. Ziraat Teknikeri Okyay Yatkın'a Dr. Halil Sürek "Çeltiğin babasıyım demişti. Kendisini göremedim." dedim. OKYAY YATKIN: "Dr Halil Sürek TİKA projesi kapsamında Türkiye-Makedonya çeltik üretimi konusunda bilgi ve teknoloji desteği vermeye gitti. Tarımda gelişen, üreten Türkiye hedeftir. İpsala'ya çeltik hasadına gideceğim. Bölge verim denemesini İpsala'da Hayrabolu'da farklı bölgelerde yapıyoruz.
Çeltik ekimi mayıs ayının ikinci haftasından sonra yapılıyor." dedi. Teşekkürler. Osmanlı padişahlarından Fatih Sultan Mehmet'in ata binmiş bir heykeli Ayşekadın'da DSİ'ye giderkendir. Fatih Sultan Mehmet'in doğum yeri ve tarihi Edirne 30 Mart 1432. Ölüm tarihi 3 Mayıs 1481 Gebze. İstanbul'u fetheden genç padişah Fatih Sultan Mehmet Doğu Roma'yı (Bizans'ı) yıkarak Osmanlı devletini Rumeli'nde ve Anadoluda yaptığı fetihlerle büyütmüştür.
Edirne Fatih Ortaokul Müdürü METİN BEYAZOĞLU'dur. Çok efendi bir insan. Okulun müzik öğretmeni Esra Korkmaz: "Kırklareli Atatürk lisesinde bizleri okutan bütün öğretmenlerimize selam söyleyiniz." dedi. Öğretmenlik insanlığa bilgisiyle, kişiliğiyle katkıda bulunan halk aydınlarıdır… Toplumda sevilen sayılan arkadaşlarımızdır…

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol