EDİRNE'NİN İLÇESİ HAVSA NOTLARI

09.10.2014 günü Havsa'dayım. "Tohumu yeşerten ilk insana sonsuz saygılarımla. Havsa Belediyesi 1940." Havsa'da avucunda buğday başakları bulunan bir insan elinin anıtı yapılmış. Havsa bir tarım ve hayvancılık şehridir. Belediye Başkanı çarşıda kaldırımları yeniden yaptı. Çarşıya bir estetik kattı. Alt yapı çalışmaları devam ediyordu. Sokullu Külliyesi Hamamı restore edildi. 4-7 Eylül 2014 tarihlerinde 14. Tarım Aletleri ve Hayvancılık Festivali yapıldı. Belediye Başkanı OĞUZ TEKİN'dir. Havsa Festivali'nde damızlık sığırlar arasında yarışmalar düzenlenmiş. Milli Egemenlik Parkı'nda geceleri konserler oldu. Sanatçı FERHAT GÖÇER konseri dolup taşmış. Pazarcı esnafı da festivale geliyor.
Havsa Adliyesi kapanmıştı. Memurlar çok üzgündü. Edirne'de çok güzel büyük bir adliye sarayı yapıldı. Davası olan Edirne'ye gidiyor. Havsa'da Avukat FERHAT ŞİŞMANOĞLU arkadaşla çay içer sohbet ederiz. Pınarhisarlı Avukat İsmail Hakkı Kurt ve Kırklareli avukatları arkadaşımdır. Hukukun önemi tarih boyunca tartışılmıştır. Uygarlık insanlığın yarattığı evrensel bir kavramdır.
Havsa Sokollu Külliyesi'ni 1577 yılında büyük mimarımız Mimar Sinan yapmış. Çarşı Çeşmesi de bakıma alınıp restore edildi.
Milli Egemenlik Parkı'nda 1361 yılında şehit düşen KURTBEY'in anıtı vardır. Sazlıdere Savaşı'nda şehit düşen Edirne'nin fethi için çarpışan KURTBEY'in ruhu şadolsun.
Milli Egemenlik Parkı'nda fıskiyeli havuz çevresindeki masalarda çay içilip sohbetler oluyor. Kumrular fıskiyeli havuzun kenarında. Çocuklar tahterevallide çığlık çığlık oynuyorlar.
Havsa tarihini yazan Hasan Erdoğan sevdiğim şairlerdendir. Vefatına çok üzülmüştüm.
Babaeski'den Havsa'ya gelirken Necatiye ve Kuleli Köyü girişinde bir kenarda çeltik ve mısır kurutuluyordu.
Havsa Kız Meslek Lisesi, Havsa Anadolu Lisesi başarılı okullardır. Trakya'da aileler eğitime büyük önem verir. Muhacir çocuklara babaları her zaman "Oğlum oku. Ben okuyamadım. Sen okumalısın" derlerdi.
Dersler çok zordu. Öğretmenlerin konu tekrarı yapmaları önemlidir. Ezberci eğitim zordur. Anne ve babanın tahsili yetersizdir. Baba ekmek kavgasından yorgun dönerdi. Kışın zor şartlarında yakıcı soğuk ayazında Süloğlu, Lalapaşa pazarlarına Kırklareli zahirecileri, pazarcılar mutlaka giderdi. Kırklareli'nden bazı Arasta esnafı da bu pazarlara giderdi. Rahmetli Gazhane Sokağı gençlerinden Özcan Aksulu'yu, babası Mehmet Aksulu'yu iki pazarda da görmüştüm. Rahmetli Terzi Haşim Turhan: "Süloğlu Pazarı’na Cuma günleri giderdik. Kırklareli'nden de pazarcı esnafı tutulan kamyonla pazarlara giderdi" demişti.
Edirne'de tava ciğeri festivali haberini yerel gazetede okudum. Ciğerci Aydın'ın müşterisinin çok olmasının nedeni, ciğerin yanında garnitürünün bol olmasıdır.
Esnaflık ince bir meslektir. Çıraklık, kalfalık, ustalık… Ahiler güçlü bir lonca esnaf teşkilatıydı. Esnaflar arasında dayanışma vardı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol