Tarihi Kentler Birliği, 2000 yılında 52 tarihi kent belediyesi tarafından, yerel düzeyde kentsel, kültürel ve doğal mirasın korunması, muhafazası ve iş birliği ile yürütülecek ortak çabaların teşvik edilmesi amacıyla kurulmuştur. Birlik, 2001 Avrupa Tarihi Kentler Birliği'nin (The European Association of Historic Towns and Regions) aktif üyesi olmuştur. Bugün, her ölçekteki tarihi yerleşimlerde 362 üyesi ile, yerel yönetimlerin hızla büyüyen bir ağıdır.
Tarihi Kentler Birliği Seminerler dizisi, birlik üyelerini, kentleriyle ilgili üstlendikleri sorumluluklar ve gerçekleştirdikleri uygulamalar konusunda donanımlı kılmayı amaçlayan ve belediyelerin yöneticileri ile bu alanda çalışan teknik kadrolarını hedef alan bir eğitim etkinliğidir.
Tarihi Kentler Birliği'nin 2014 yılı üçüncü semineri Edirne Belediyesi'nin ev sahipliğinde 21-22 Kasım 2014 tarihleri arasında "Kültürün Sınır Tanımayan Gücü: Ortak Miras İçin Her Ölçekte İş Birliği ve Sürekliliği" başlığı altında düzenlenecektir.
Söz konusu seminere, Tarihi Kentler Birliği üyesi belediyeler ile proje ve toplantıya katkı sağlayabilecek akademisyen ve araştırmacılar, üniversite, özel-kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra komşu ülkelerden de gelen belediye başkanları katılacaktır. Mirasın korunmasındaki son gelişmelere dair seminer sunumlarının ardından, yerel uzmanların da katılımıyla Edirne'nin tarihi kültürel değerleri gezisi gerçekleştirilecektir.
Katılımınızı diler, bilgilerinize rica ederim.
Recep GÜRKAN
Edirne Belediye Başkanı
Selahattin Demiraco Dipnot: Edirne Margi Hotel'de Mimar HEDİYE PAK: "Aksaray'dan bu toplantıya katılmak için geldim. Mimarım, kendi ofisim var. Aksaray'da Selçuklu kültürü vardır. II. Kılıçarslan Anadolu Selçuklu hükümdarı olup Aksaray'da yaşamıştır. II. Kılıçarslan Aksaray'da sayısız bayındırlık eseri kazandırır. Aksaray'ı askeri üs olarak kullanır.
II. Kılıçarslan büyük bir beyaz (Ak)saray yaptırır. Önüne iki aslan heykeli koyar. Aksaray Darüs Zafer adını alır. Suç işleyenleri sultan şehirde barındırmaz. Boyunlarını vurdurur. Aksaray'da Salih insanlar yaşar. (Suç işlemeyenler yaşar.) Şehr-i Süleha adını alır.
İstanbul'daki Aksaray semtine Fatih Sultan Mehmet Aksaray'ın seçkin ulema ve bilginlerini iskan eder.
İstanbul'daki Aksaray, Ortaköy, Laleli, Kurtuluş semtlerinde Aksaray'dan getirilen Müslüman halk yaşar. Aksaray ilinde sayısız evliya, ulema vardı. Somuncu Baba, Tapduk Emre gibi… Şu anda Aksaray Belediyesi Somuncu Baba'nın filmini yaptırıyor.
Aksaray bir aralık Tatar istilasına uğruyor. (Timurlenk Ankara Savaşı'nda Yıldırım Bayezıd'ı 1402 Ankara Savaşı'nda mağlup etti. Esir olan Yıldırım Bayezıd yüzüğündeki zehiri içerek intihar etti.)
Aksaray önce Konya'ya bağlı bir ilçeydi. Cumhuriyet döneminde il oluyor. Daha sonra Niğde'ye ilçe olarak bağlanıyor. 1989 yılında Aksaray il oluyor." dedi. Teşekkürler. 25 KASIM BENİM DOĞUM GÜNÜMDÜR. EDİRNE'NİN DE YUNAN İŞGALİNDEN KURTULUŞ GÜNÜDÜR…
EDİRNE TARİHİ, KÜLTÜRÜYLE GEÇMİŞTEN GELEN ÇOK SEVDİĞİM BİR ŞEHİRDİR… Osmanlı'ya Başkentlik Yapmıştır. Çok zengin bir tarihi kültürü vardır. Mimar Sinan'ın en güzel eseri Selimiye Camisi'dir…
TÜM ÖĞRETMENLERİN ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜ GÖNÜLDEN KUTLARIM…
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol