Ingiliz dis politikasi ebedi dostluk üzerine degil, ebedi menfaat üzerine dayalidir derler. Amerika ise dostluklarini faydacilik esasina baglamistir. Menfaat ve Faydacilik bir noktada örtüsmektedir. Bizim dost arayisimizin temelinde Denge Gözetmek vardir. Karsilikli çikarlari dengelemek esastir. Örnegin, Atatürk'ün zamaninda Türkiye çevre ülkelerle dostluklarini sorunlari çözdükten sonra gündeme getirmistir. Sadabat ve Balkan Paktlari (anlasmalari) öyle imzalanmistir.
Türkiye çok partili hayata geçtikten sonra ülkenin yönetimine gelen siyasetin B Takimi'nin uluslar arasi iliskilerde ülkenin çikarlarini titizlikle kollayip gözettikleri söylenemez. Amerika ile yapilan anlasmalarda bu husus dikkati çekmektedir. Bir sey almaktan çok, bir sey verdigimiz tartisma konusudur. Mesela Amerika Lozan Anlasmasini, yani Türkiye'nin toprak bütünlügünü tanimadan dostluk kurmusuzdur. Ayni sey bugün Ermenistan ile kurulmaktadir.
1913 yilinda Amerikan Cumhurbaskani Vilson yayimladigi uluslar arasi temel ilkeler kapsaminda Türkiye'nin dogusunu Ermenilere münasip görmüstür. Mesala bugün Ermenistan Türkiye'nin milli sinirlarini, yani toprak bütünlügünü tanimamaktadir. Agri Dagi'ni bayraginda Ermenistan'in sembolü yapmistir. Türkiye'yi Soykirim (Cinayet Islemekle) suçlamaktadir. Türki Cumhuriyet Azerbaycan'in bir kisim topraklarini isgal etmistir. Azerbaycan bizim soyumuzdan bir devlettir. Araplarla degil, biz Azerbaycan ve Ortaasya devletleri ile kardesiz. Araplar bizim hiçbir seyimiz degildir. Ancak ne var ki bir takim tarih cahili insanlar Araplari kardes olarak tanimaktadirlar, Hatta daha da ileri giderek, onlarin Asil, Soylu bir Ulus olduklarini kabul ederek, kendilerini asagilamakta, ikinci sinif bir halk oldugumuzu kabul etmektedirler. Tarihte yok böyle bir sey. Araplar'a Üstün Irk oldugunu söyleyen çikmamistir. Ermenilere gelince:
Ermeniler, Osmanli Devletinin sadik kullari idi. Hatta imtiyazli bir kesimi olusturuyorlardi. Osmanli'nin diger tebasina göre farkli haklara sahiptiler. Fatih, Istanbul'u aldiktan sonra 250 bin Ermeni'yi buralara yerlestirmistir. Osmanli'nin mülkü üstünde refah içersinde yasamislardir. Ne zamanki Osmanli Devleti zayiflamistir, büyük devletler artik Osmanli'yi haritadan silmeyi düsünmüslerdir Ermeniler o zaman Osmanli'yi, Rusya'nin destegi ile, arkadan vurmaya, Anadolu'da katliam yapmaya baslamislardir. Sonra da bu karsilikli çatismayi, asayis sorununu Osmanli devleti (Türkler) Soykirim yapti biçimine dönüstürmüslerdir. Türkiye Cumhurbaskani iste böyle, aramizda itilâflar olan bir ülkeyi ziyaret etmistir.
Sayin Cumhurbaskani simdiye kadar Ermenistan'a dayattigimiz ve çözümünü istedigimiz sorunlar çözülmeden niye gitmistir? Amerika ve Avrupa Birligi mi bu ziyareti istemistir? Türkiye'nin istemedigi bellidir. Bunu birgün tarih nasil yazacaktir, bilemem. Ama mutlaka yazacak ve birseyler diyecektir.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol