Dupnisa şimdi daha güzel

Trakya’nın turizme açılmış tek mağarası olan ve yarasa popülasyonu ile dikkat çektiği kadar büyüklüğü ve içinin güzelliği ile de kendine hayran bırakan Dupnisa Mağarası’nın çevresinde yapılan düzenlemeler turizm altyapısına artı hane olarak yazılıyor. Turizme kazandırılmış olması nedeniyle ziyaret sezonunda yerli ve yabancı pek çok turisti ağırlayan Mağara, önemli eksiklerinden olan temel ihtiyaçların karşılanmasına yönelik tesisleri ve satış noktaları ile artık daha fazla turiste hizmet verebilecek noktaya ulaşacak. 

Kırklareli Valiliği’nin Trakya Kalkınma Ajansı ortaklığında finanse edilen Dupnisa Mağarası çevre düzenlemesi çalışmalarında sona gelindi.2003 yılından bu yana turizme açık olan Dupnisa Mağarası’nın turizme yönelik altyapısına artı katacak son düzenleler kısa sürede tamamlanmış olacak. Kırklareli Valiliği İl Özel İdaresi ve Trakya Kalkınma Ajansı tarafından ortaklaşa finanse edilen çevre düzenlemesi çalışmaları kapsamında prefabrik WC, prefabrik jeneratör binası, 1 adet fayton ve 1 adet vagon görünümlü 3'er bölmeden meydana gelen büfe, seyir terası, kayrak taş ile döşeli yürüyüş yolları, organik ürünlerin sergilenerek satışa sunulacağı pazar yerleri yakın zamanda ziyaretçilerin hizmetine sunulacak.Projenin tamamlanma ile birlikte Mağarayı ziyarete gelenler böylece daha nitelikli hizmete kavuşma fırsatı da bulacak.
Dupnisa Mağarası
Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı SarpdereKöyü’nün sınırları içerisindeki Dupnisa Mağarası, Köyün 5-6 kilometre güneybatısında yer alır. Mağaraya kuzeyden Kırklareli-Dereköy-Sarpdere, Kırklareli-Üsküp-Çukurpınar-Sarpdere veya güneyden de Vize-Poyralı-Demirköy-Balaban-Sarpdere yollarıyla gidilebilir. Birbirine bağlı iki kat ve gelişim özellikleri farklı üç mağaradan oluşan Dupnisa Mağara sisteminin toplam uzunluğu 2750 metredir. 70 metrelik bir yükselti içinde gelişen bu mağaraların hidrolojik özellikleri, gelişim dönemleri, damlataş çökelleri birbirinden son derece faklıdır. Birbirine tezat üç mağaranın üst üste bulunması son derece ilginçtir. Üstte yer alan kuru mağara, damlataş birikimi yönünden son derece zengindir. Özellikle sarkıt, dikit, sütun ve duvar damlataşları büyük boyutlara ulaşmıştır. Buna karşılık altta bulanan DupnisaMağarası, içindeki yer altı deresi ve gölleriyle saçaklar şeklinde göllerin üzerine inen duvar ve perde damlataşları mağarayı daha cazip bir hale getirmiştir. Mağara 16 türde yaklaşık 60 bin yarasaya ev sahipliği yapar.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol