Dupnisa Mağarası tehdit altında

Kırklareli İl Genel Meclisi Mayıs Ayı 4.birleşim toplantısı dün Kırklareli İl Özel İdaresi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. 3. Birleşime ait tutanak özetlerinin okunmasının ardından gündemi değerlendiren İl Genel Meclis üyeleri, Dupnisa Mağarası’nın tehdidi üzerinde durdu. Mağarada tehlike oluşturan yosun problemi ile ilgili olarak İl Kültür Turizm Müdürü Necmi Asan’a danışan meclis üyeleri konunun detaylı olarak araştırılmasını istedi.
Kırklareli İl Genel Meclisi Mayıs Ayı 4.birleşimi dün İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda saat 10.30’da başladı. 3. Birleşime ait tutanak özetlerinin okunmasının ardından Meclis üyesi Gülcan Kırım tarafından meclise sunulan Dupnisa Mağarası için tehdit olan yosun tutma sorununu dile getirildi. 

Kırklareli Kültür Turizm Müdürü Necmi Asan ın da hazır bulunduğu toplantıda soru önergesi vereceğini belirten Gülcan Kırım; “ Dupnisa Mağarası’nda yaşanılan sorunu ve çözüm yollarını araştırmak amacıyla önerge vereceğim. Bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağız. Ortada bir sorun varsa ve vatandaşlardan da şikâyet geliyorsa bunun bir an önce giderilmesi gerekmektedir. Mağaraya her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turist geliyor mağaranın kazancı nereye gidiyor?” şeklinde konuştu. Ardından söz alan Kültür ve Turizm Müdürü Necmis Asan ise; “ Mağarada bulunan ışıklandırma sistemi oldukça eski ve bu yosun problemine ışıkların neden olduğunu öğrendik. Bu sistemin en kısa zamanda yenilenmesi gerekiyor. Sorun ancak böylelikle ortadan kalkabilir” dedi. Bu sorunun takipçisi olacakları belirten ve hazırladığı teknik raporu meclis ile paylaşan Gülcan Kırım; “Mağarada ışık kullanımı, mağara ekolojisini olumsuz yönde etkiliyor. Klasik türde ışık kullanımı sonucu mağara ısısı artabiliyor ve düşük ışıktan faydalanan bakteri oluşumları gözlemleniyor. Bakterilerin açığa çıkardığı asidik solunum gazı nedeniyle mağara oluşumları zarar görüyor ve mağara duvarlarında doğal olmayan yosunumsu tabakalar ortaya çıkıyor. Turizme açılmış mağarada, aydınlatma için soğuk ışık kaynağı tercih edilmelidir. Işıklandırma yapılacak alanda birim yüzeye düşen ışık miktarı (50 lux/m2'yi geçmemelidir. Işık kaynakları rastgele değil, amaca yönelik olarak, uygun ve belirli noktalara yerleştirilmeli ve aşırı aydınlıktan bilhassa kaçınılmalıdır. Şiddetli ışık yayan lambalar yerine küçük ama etkili olabilecek birçok sayıda sarı renkli LED lambalar tercih edilmelidir. Mağaranın aydınlatılma süresini minimuma indirebilmek için hareket sensörü ile yalnızca ziyaretçinin bulunduğu alan aydınlatılmalıdır. Mümkünse ısının rahatça dağıtılabilmesi için ışık kaynakları hava sirkülasyonunun olduğu yerlere yerleştirilmelidir. Platform aydınlatmalarında aydınlatma düzeneği platformun dışına ışık taşımayacak şekilde kurulmalıdır. Mağaranın turizme açılmış bölümünün yıl boyunca sıcaklık nem ve CO2 miktarı ölçümleri veri toplama cihazları ile yapılmalıdır. Bu cihazlar ışıklandırmadan ve ziyaretçilerden en çok etkilenecek yerlere yerleştirilmelidir. Bu cihazlardan çıkan sonuçlara göre ziyaret süreleri ve sayıları belirlenmelidir. Turizme açılmış mağaralarda ziyaretçiler, sıcaklığın ve CO2 oranının artmasına sebep olurlar.
Sessiz olan mağara ortamında ses ziyaretçilerden dolayı ses fazlalığı oluşmaktadır. Bu mağara içerisinde bulunan yarasa sayılarının azalmasına ve hatta ölümlerine sebep olabilir” şeklinde konuştu.
Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından yeterlilik önergesini oylayan İl Genel Meclisi 8 Mayıs Pazartesi günü saat 10.30’da İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda 5. Birleşim için toplanacak.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol