Sağlıklı nesillerin yetişmesi, her yastaki insana süt içme alışkanlığı kazandırılması, süt ve ürünlerinin insan beslenmesindeki yeri ve öneminin halkımıza benimsetilmesi amacıyla 21-25 Mayıs
tarihleri arasında kutlanan Dünya Süt Günü, her yıl olduğu gibi bu yıl da Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün düzenlediği etkinliklerle kutlandı
Etkinliğin ilk adımında Merkez Anaokulu'nda eğitim gören ve 0-6 yas grubu içerisinde yer alan 20 öğrenciye Kırklareli Tarım İl Müdürü Vekili Süleyman Diril, Damızlık ve Sığır Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Ali Dermenci, Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan ve Tarım İl Müdürlüğü personeli tarafından süt dağıtıldı.
Daha sonra Merkez Anaokulu öğrencileri ve öğretmenlere süt ve önemi hakkında Tarım İl Müdürlüğüne bağlı Gıda Yüksek Mühendisleri tarafından bilgiler verildi.
Kırklareli İl Gıda ve Hayvancılık Müdür Vekili Süleyman Diril, Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan ve Damızlık ve Sığır Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Ali Dermenci’nin hazır bulunduğu program sırasında bir konuşma yapan Tarım İl Müdürü Vekili Süleyman Diril, sütün ülkemizde yeterli miktarda tüketilmediğine dikkat çekerek, "Ülkemizde süt ve ürünleri tüketimi diğer ülkelere göre oldukça azdır.
Ülkemizde kişi başına içme sütü tüketimi 20 Kg./Yil iken bu oran AB ülkelerinde 96 Kg./Yil, ABD'de 100 Kg./Yil, Kuzey Avrupa ülkelerinde 140 Kg./Yildir. Amacımız insan beslenmesinde vazgeçilmez gıda olan sütün tüketimini arttırarak hem beslenme hem de ekonomik anlamda ülkemize yarar sağlamaktır.
Süt sadece çocuklar için değildir. İçerdiği zengin besin maddelerinden dolayı her yaştan tüketici grubunun tüketmesi önerilen bir gıda maddesidir. Kemik gelişmesinin ve vücut şeklinin oluşmasının temel taşı olan kalsiyumun ana kaynağı olan süt, içerdiği protein, vitamin ve minerallerle zihinsel gelişimde de önemli rol oynar. Laktoz intoleransı olan tüketiciler süt yerine yoğurt tüketebilirler yada piyasada ki laktozsuz sütleri içebilirler. İçme sütü olarak pazara arz edilen sütler doğrudan tüketilebilinir. Evler de kaynatılmasına gerek yok. Bununla birlikte, ısıtılmak istiyorsa kısık ateşte 1 veya 2 dakika tutularak, uygun sıcaklığa getirilerek tüketilebilinir.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü “Süt için süt içirin” sloganında süt nedir? Çiğ süt ve ısıl işlem görmüş süt nedir? Sorularına da cevap veriyor
Süt; memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendine özgü tat, koku ve kıvamı olan, temel besin öğelerini yeterli ve dengeli bir şekilde bileşiminde bulunduran, beyazımsı renkte sıvı gıda maddesidir.
Sütün Bileşimi
Protein, yağ, laktoz(süt şekeri),mineraller ve vitaminler
Laktoz (Süt Şekeri)
Beyin ve sinir dokularının oluşumunda rol oynar.
Vücudun kalsiyum ve fosfordan daha iyi yararlanmasını sağiar.
Çiğ süt: 40 °C'nin üzerinde ısıtılmamış veya eşdeğer etkiye sahip herhangi bir işlem görmemiş süttür.
Isıl işlem görmüş süt
Sütün, insan sağlığı açısından güvenli hale getirilebilmesi ve tüketiciye bozulmadan ulaşabilmesi için ısıl işleme tabi tutulması gereklidir. Isıl işlemde, mikroorganizmaların yok edilmesi amaçlanırken, süt bileşiminde yer alan öğelerin yapılarının korunması esastır.
Düşük sıcaklıkta uzun süre pastörizasyon (63°C -65°C 'de 30 dakikadır). Yüksek sıcaklıkta kısa süre pastörizasyon (71 °C -74°C'de 40-45 saniyedir).
**UHT sterilizasyon (135°C - ]50°C'de 2-6 saniyede yapılan işlemdir.)
Süt yağı
Laktozun en iyi şekilde kullanımını ve vücudumuz için gerekli olan A,D,E,K vitaminlerinin taşınmasını sağlar.
Süt Proteinleri
İnsan vücudunda sentezlenemeyen, gıdalarla dışarıdan alınması gereken protein yapıtaşlarıdır.
Mineraller ve
Vitaminler
Kalsiyum, fosfor, magnezyum ve potasyum kemik ve diş gelişiminde rol oynar.
A, D, E, K, B1, B2, B6, B12, B13 ve C vitaminleri zeka gelişimine, deri ve göz sağlığında etkilidir.
Notlar
Çiğ sütlerin mikrobiyel yükü yüksektir. Brucella, tüberküloz, tifo, paratifo, şap, şarbon, sarılık gibi hastalık yapan mikroorganizmalar insanlara bulaşabilir.
Hastalıktan ari ve sertifikalı hayvancılık işletmelerde sağılan, etiket bilgileri olan, antibiyotik, pestisit, bulaşan kontrolü gibi analizleri düzenli olarak yapılan çiğ sütlerin sağımdan itibaren ilk 48 saatte kaynatılarak tüketilmesi gerekmektedir.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol