Saat 10:00’da gerçekleşen ziyarete; Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdüdrü Hasan Öztürk, Proje Yapım Şube Müdürü Vasıf Korucuoğlu, İmar Planlama Şube Müdürü Berrin Tutulmaz, ÇED Şube Müdürü Muhsin Koşad, Yapı Şube Müdürü Serdar Berli, Şube Müdürü Filiz Sürmeli, Tema Vakfı İl Temsilcisi Ali Korur, Tema Vakfı üyeleri ile birlikte iştirak ettiler. Kırklareli Valisi Esengül Civelek bu anlamlı haftayı ve günü kutlayarak, ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirtti. Civelek “5 Haziran Dünya Çevre gününmüz kutlu olsun. Gelecek nesillere yaşanabilecek bir dünya yeşil bir çevre, sağlıklı bir çevre bırakma sorumluluğumuzda tüm taraflarda bilinç oluşturma farkındalık yaratma çalışmalarına devam edeceğiz" dedi.
Bir sonraki etkinlik ise Kırklareli İl Özel İdaresi Cazibe Merkezi bahçesinde saat 11:00’da gerçekleşti. Gerşekleşen etkinliğe bir çok şube müdürü ve Kırklareli Vali Yardımcısı Tahir Demir de katılım gösterdi. Tahir Demir; “5 Haziran Dünya Çevre günümüz Kutlu olsun. Son zamanlarda özelikle petrol ürünlerinin ucuzluğu sebebi ile hat safada plastik malzeme dünyamızı kirletmektedir. Bunların geri dönüşümü çok zor olmakta. Çürümeleri çok uzun yıllar almaktadır. Oysaki geçmişten kase kağıt ve file kullanıyorduk böylece milyarlara poşetin işlevini bunlara yaptırıorduk. Bunlar çok kısa bir zamanda dönüşe bilen hatta defalarca kulanılabilen özelikle her çeşit malzemeyi almamıza, taşımamıza yardımcı olan malzemelerdir. Şimdi geriye bir dönüş başladı. İnşallah poşet yılbaşından sonra tüm ülkede yasaklanacak. Böylece çevre kirliliğini en fazla sağlayan poşetler günümzden çıkacak. Özelikle deniz diplerinde poşetlerden geçilmiyor. Yani hepimizin çevresel duyarlılık içinde olması gerekiyor."
“Öyle ise dünyamızı temiz tutalım”
“Çevre İl Müdürlüğünün bu çalışmalarında umuyorum ki ilimizde farkınalık yaratıcak. Neticede daha yaşanılabilir bir dünyaya adım atmış olacağız. Ben herkesi duyarlılık içinde çevreyi kirletmeyen davranışlar içinde olmalarına ve bu çalışmalara katkıda bulunmalarına yardımcı olmalarını bekliyorum” diye aktardı.
“Birçok Tür,
Bir Tek Gezegen,
Bir Tek Gelecek”
Birleşmiş Milletler Örgütü 1972 yılında İsveç’in başkenti Stockholm’de 133 ülkenin katılımı ile düzenlediği zirvede, 5 Haziran tarihinin “Dünya Çevre Günü” olmasını oybirliği ile kabul etti. O tarihten bu yana çevre sorunlarına kamuoyunun dikkatini çekmek, halkın katılımını geliştirmek ve politik ilgiyi arttırmak üzere dünya genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Dünya üzerinde 5 ile 100 milyon arasında tür olduğu varsayılmaktadır. Günümüze kadar sadece 2 milyon türün keşfedildiği düşünülürse üzerinde yaşadığımız Gezegen ve diğer türler hakkındaki bilgilerimizin yetersiz olduğu ortaya çıkmaktadır. Bilinen 17.291 bitki ve hayvan türü azalarak nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya iken, sayıları artan birkaç türden biri de insanoğludur. Bu tükenişin sorumlusu insandır. Çeşitli gerekçelerle ormanlar, tarım alanları, meralar, sulak alanlar, tahrip edilmekte, balık stokları azalmakta, Dünyanın ısınmasına neden olan gazlar atmosfere karışmaktadır. Bunların sonucunda da, türler doğal hızlarından 1.000 kat daha hızlı bir şekilde yok olmaktadır. Dünya üzerindeki tür çeşitliliği bize gıda, ilaç, giysi, yakıt gibi çok sayıda fayda sağlamaktadır. Bahçemizdeki böcekten, yol kenarındaki çimene kadar her türlü canlının birbiriyle bağlantısı vardır. Bu nedenle Birleşmiş Milletler 2010 Yılını Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Yılı, 2010 Yılı Dünya Çevre Günü’nün ana konusunu “Birçok Tür, Bir Tek Gezegen, Bir Tek Gelecek” olarak belirledi.
“Dünya Çevre Günü” İlimizde kutlandı
5 Haziran Dünya Çevre günü kapsamında dün bir dizi etkinlik düzenlendi. İlk olarak Özgürlük ve Demokrasi Meydanında Atatürk büstüne saat 09:30’da çelenk sunuldu. Saygı duruşu ve İstiklal marşının ardından buradaki tören son buldu. Çelenk törenin ardından Kırklareli Valisi Esengül Civelek’e anlamlı bir ziyaret yapıldı.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol