Bayramdere köyünde eller semaya açıldı
Kırklareli'nin köylerinde her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen yağmur duaları, Bayramdere Köyü'nde de yapıldı. Birlik ve beraberliğin pekişmesi, bereketin artması ve insanların paylaşımı öğrenmesi adına gerçekleştirilen dualara, ilgi gün geçtikçe artıyor İlimizde yeni yeni başlayan ve yaz mevsimine doğru gidildikçe hız kazanan yağmur duaları geçtiğimiz Cumartesi günü Bayramdere Köyü'nde gerçekleşti. Her yıl bereketli bir yıl geçirilmesi ve Allaha şimdiye kadar verdiği nimetlere şükretmek amacıyla düzenlenen yağmur duasına ilgi oldukça fazlaydı. Gelen vatandaşlar yağmur duası için her yıl olduğu gibi köy meydanında toplandı. Yaklaşık 1200 kişinin katılımıyla gerçeklesen duaya komşu köylerde yoğun bir katılım gösterdi. CHP İl Başkanı Ünal Başkur katılımı ile Öğle namazından önce eller yağmur için semaya açıldı ve bereketli bir yıl geçirilmesi için Allah'a dua edildi. Ardından ise hazırlanan yemekler gelen katılımcılara ikram edildi. Çok sayıda vatandaşın katıldığı yağmur duası havanın güzel olmasını nedeniyle oldukça güzel geçti. Bir anlamda birlik ve beraberliğin simgesi olan yağmur duası, yine birlik ve beraberlik içinde yapıldı.
Koyunbaba Köyü’nde yağmur duası yapıldı
Gerçekleşen yağmur duaları arasında koyunbaba köyüde yer aldı. Koyunbaba Köyü'nde Muhtar Yalçın Gençay, duaya teşrif eden vatandaşları tek tek karşıladı. Çevre köylerden de gelen köylülerin de katılımı ile duaya yaklaşım 600 kişi iştirak etmiş oldu. Bir yandan dua devam ederken bir yandan da köyün gençleri, hazırlıkları tamamlayıp gelen misafirlere yemek ikram etmek için canla başla çalıştı. Burada bir açıklamada bulunan Köy Muhtarı Yalçın Gençay, bu yılda yağmur duasını gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Gelenekleri yaşatmanın ciddi bir görev olduğunu belirten Gençay; "Dedelerimizden kalan bu geleneği sürdürüyoruz. Bu aylarda yağmur yağması için dua ediyoruz. Bugün yaklaşık 600 kişinin katılımıyla duamızı gerçekleştireceğiz. Gelen herkesten Allah razı olsun. Yine birlik ve beraberliğimiz pekişti. Çevre köylerdeki vatandaşlarımızı görmüş olduk. Allah şimdiden yapılan dualarımız kabul etsin. Sizlere de teşekkür ediyorum. Köyümüze kadar geldiniz, ilgilendiniz. Yağmur dualarımızın tanıtımını yaptınız. Bu gelenekler yaşatılmalı, desteğiniz için teşekkür ediyorum" dedi. Muhtar Geçay'ın yaptığı açıklama sonrasında yağmur duası gerçekleşti ve 270 kilo et, 100 fasulye, 130 pirinçten hazırlanan yemekler gelenlere ikram edildi.
Gerçekleşen yağmur duaları arasında Çeşmeköyde yer aldı
Gerçekleşen yağmur duaları bir diğeri merkez ilçeye bağlı Çeşmeköyde gerçekleşti. Çeşmeköy’de yapılan yağmur duasında, 1000 kişi hep bir ağızdan bereket için dua etti. Yapılan yağmur duasına, Kırklareli’nin yakından tanıdığı simalar da katıldı. Kırklareli İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ziya Eser, İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge, Ak Parti İl Başkanı Alper Çiler, Ak Parti İlçe Başkanı Kayhan Türköz ve İl Mali İdareler Müdürü Alaattin İkican katıldı. Köy Muhtarı Muhammer Evcimen yaptığı açıklamada, birlikte ve beraberlik içinde yağmur duası etkinliğini gerçekleştirdiklerini, geleneksel hale gelen yağmur dualarına bu yıl binin üzerinde vatandaşın katıldığını kaydetti. Evcimen; “Bütün olmanın, paylaşmanın ve birliğin en güzel anlatıldığı, işlendiği yer yağmur dualarıdır. Bu yıl da Allah’ın izniyle üstesinden geldik” dedi.
Karıncak Köyü’nde yağmur ve şükür duası yapıldı
Her yıl yapılan geleneksel hale gelmiş yağmur dualarının birisi de Karıncak Köyü'nde gerçekleşti. 14 Mayıs Pazar günü rağmen için dua eden köylüler, köy meydanında yağmur duası için çevre köylerden gelen konuklarını karşıladı. Ardından köy camiinde hutbe dinleyip namaz kılıp yağmur için Allah'a yalvarıp şükür etti. Karıncak Köyü Muhtarı Hüseyin Görgüner, yağmur dualarının bereketli ve huzurlu geçmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Köy meydanında gelen konukları karşılayan Görgüner "El ele verip yağmur duaları için hazırlıkları beraber tamamladık. Yağmur duası için bir araya geldik" dedi. Görgüner, yağmur duası için 1 tane dana,1 tane kuzu 120 kilo pirinç, 65 kilo tatlı, 1000 tane de ayran hazırladıklarını ifade etti. Konukların karşılanmasının ardından köy camiinde saf tutarak avuç açan köylüler, yağan yağmur için şükür etti ve yağmurların yağması için Allah'tan bereket diledi. Öğle namazından sonra gerçekleşen yağmur duasıyla geleneksel hale gelen yağmur duası Karıncak Köyü'nde huzur ve kardeşlik içinde gerçekleşti. Yağmur duasının ardından etli pilav, kurufasulye ve tatlı ikram edild. Bir arada yemek yenildi. Sevap dolu Pazar gününde köy meydanında herkes işleri bir arada yaptı. Dayanışmayla gerçekleşen yağmur duasında, sadece yağmur için değil mübarek üç aylar için de Allah'tan günahlar için af dilendi. Yağmur duası için toplanan köylüler ve konuklar, dayanışma ve kardeşlikle Karıncak Köyü'ne bereketi ve huzuru getirdi.
Dualar yağmur için okundu
Sıcak havaların her geçen gün biraz daha etkisini göstermeye başlamasıyla birlikte, köylerde yapılan yağmur duaları da arttı. 14 Mayıs Pazar günü ilimize bağlı Karakoç Köyü’nde yağmur duası yapıldı. Karakoç Köyü Muhtarlığı tarafından düzenlenen yağmur duasına çok sayıda vatandaş iştirak ederek, yağmur yağması için ellerini Allah’a açtılar. Öğle namazının ardından gerçeklesen yağmur duası Karakoç Köyü Meydanı’nda gerçekleşti. Karakoç köylüsünün yani sıra yağmur duasına ilimizden ve çevre ilçelerden çok sayıda misafir katildi. Yağmur duasına katılmak üzere Karakoç Köyüne gelen vatandaşlar Köy Meydanında bulunan kahvehanelerde toplandılar. Burada toplanan vatandaşlar daha sonra ise hep birlikte köy meydanında yağmur duasını gerçekleştirdiler.
Kırklareli İl Müftü Yardımcısı Adnan Zeki Bıyık’ın vaaz ettiği camide yağmur duası gerçekleşti. Gerçeklesen yağmur Duası’nın ardından, yağmur duasına katılan vatandaşlar Karakoç Köyü meydanında hazırlanan yemek masalarına oturdular. Yağmur duası için 150 kg et, 100 kg pirinç ve 100 kg fasulye yağmur duasına katılan davetliler için hazırlandı. Yağmur duasına katılan vatandaşlarla yakından ilgilenen Karakoç Köyü Muhtarı Hüseyin Uzun tüm misafirlere hoş geldiniz dileklerinde bulundu. Yağmur duası sonrası hep birlikte yemeğe oturan vatandaşlar afiyet olsun dileklerinde bulunarak hazırlanan yemekleri yediler. Köy Muhtarı Hüseyin Uzun köyde diğer yıllarda da yağmur dualarının gerçekleştiğini dile getirerek “Bugün Köyümüzde bir yağmur duasını daha gerçekleştirdik. Köylü kadınlarımızın ve gençlerimizin yardımlarıyla misafirlerimize yemekler hazırladık. Civar köylerimizde yağmur duasının gerçekleşmesine katkıda bulundular. Köylü halkımız ve çevre köylerden çok sayıda vatandaşımız düzenlediğimiz yağmur duasına katildir. Uzun zamandır yağmur yağmamasından dolayı çiftçilerimiz zor günler geçirmektedir. Yapılan duaların kabul olmasını, çiftçimizin yüzünün gülmesini temenni ediyorum.” dedi. Yağmur Duası’nın yapılıp yemeklerin yenmesinin ardından misafirler Muhtar Hüseyin Uzun’a teşekkür ederek köyden ayrıldılar.
Kadıköy’de bereket için
dua edildi
14 Mayıs Pazar günü ilimiz merkez ilçeye toplam 5 köyde yağmur duası gerçekleştirildi. Bu dualardan bir tanesi yine Merkez ilçemize bağlı Kadıköy’de düzenlendi. Köy muhtarı Serdar Özcan önderliğinde gerçekleşen yağmur duasına katılım da yüksek oldu. Muhtar Özcan geleneksel hale gelen yağmur duası hakkında yaptığı açıklamada; “Her yıl düzenlediğimiz yağmur dualarımızın sonuncusunu 14 Mayıs Pazar günü gerçekleştiriyoruz. Yüksek bir katılım var. Köy halkımızın da desteği ile 300 kilogram et ve 300 kilogram pirinç pişirerek misafirlerimize ikram ediyoruz. Allah kabul etsin” dedi. Öğle namazının ardından köy camiinde yapılan yağmur duasının ardından sunulan ikram ile etkinlik son buldu.
Erikler’de yağmur duası
gerçekleştirildi
İlimizde Ramazan ayı öncesinde tamamlanacak olması sebebiyle yağmur duası etkinlikleri tüm hızıyla sürüyor. Bu kapsamda 14 Mayıs Pazar günü Kırklareli’nin Erikler köyünde bir yağmur duası gerçekleştirildi. Muhtar Tayyar Akgül önderliğinde gerçekleştirilen yağmur duasına çevre köylerden, belde ve ilçelerden katılım oldu. Akgül gazetemize yaptığı açıklamada; “Her yıl olduğu gibi bu yıl da geleneksel yağmur duası etkinliğimizi gerçekleştiriyoruz. Köy sakinlerimizin de katkılarıyla 300 kilogram et ve pirinç pişirerek katılımcılarımıza ikram ediyoruz. Tabi bugün diğer dört köyümüzde de yağmur duası olması sebebiyle çok yüksek bir katılım beklemiyoruz ama yine de misafirlerimizi elimizden geldiği en iyi şekilde ağırlayacağız” dedi. Köy camiinde yapılan duanın ardından verilen ikram ile yağmur duası etkinliği son buldu.
Dolhan’da yağmur ve şükür duası yapıldı
Kırklareli’ne bağlı Dolhan köyünde her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen yağmur ve şükür duası yapıldı.
Dolhan Köyü’nde 14 Mayıs 2017 Pazar günü yapılan ve yaklaşık 2000 kişinin iştirak ettiği yağmur duasına ilgi büyük oldu. Köy Muhtarı Cengiz Yılmaz’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen yağmur duasına CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci çevre köylerin muhtarları, vatandaşları ve Dolhanlılar katıldı. Yağmur duası öğle namazına müteakip Dolhan Köyü Camii’nde yapıldı.
Yağmur duası sonrasında ise vatandaşlar yerleşim alanı dışında köy korusuna geçtiler. Burada katılımcılara yemek ikramında bulunuldu. Birlik ve beraberliğin bir kez daha öneminin anlaşıldığı bu organizasyonda yapılan sohbetlerin ardından dua edildi ve yemeğe geçildi.
Köy Muhtarı Cengiz Yılmaz dua sonrası yaptığı açıklamada; “Her yıl geleneksel olarak düzenlediğimiz yağmur duasının bu yıl özenle ve iyi bir şekilde olmasına özen gösterdik ve davetli kitlesini çok geniş tuttuk. Sağolsun davetlilerimiz de bizleri kırmayarak duamıza iştirak ettiler. Köyümüz halkı adına hepsine teşekkür ediyoruz. Geleneksel hale getirdiğimiz ve her yıl düzenlediğimiz yağmur duaları bundan sonra daha da gelişerek devam edecektir. Katılımın fazla olması köyümüze verilen değeri göstermektedir” diyerek gelenlere teşekkür ettiğini belirtti.
Daha sonra katılımcılar verilen ikramlar eşliğinde sohbet etti.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol