Köşe yazarımız Araştırmacı-Yazar Selahattin Demiraco, ülke gündemini değerlendiren bir yazı kaleme aldı. Demiraco, Türkiye’nin dış politika alanında önemli adımlar attığını belirterek şunları kaydetti;
“Dış politikada Başbakan Binali Yıldırım’ın: “Dost ülkelerin sayısı artacak” demecini duyunca sevinmiştim. İsrail ve Rusya ile görüşmeler olumlu sonuçlandı. Geleneksel barış politikası Türkiye’yi rahatlatır.
İsrail Gazze’ye yardım götüren gemide şehit ettiği ailelere tazminat ödeyecek. Gazze halkına gereken yardımı yapabileceğiz. İsrail ve Rusya ile siyasi, ticari, ekonomik ilişkilerin gelişmesi toplumlara pozitif olarak etki edecektir.
Cumhurbaşkanının Putin’e gönderdiği mektup olumlu etki yaptı. Rusya’ya meyve – sebze ihracatı başlayacak. Rus turistler Akdeniz sahillerine gelip tatilini yapacaklar.
Türkiye’nin komşularıyla iyi ilişkiler içinde olması Atatürk ile başlar 1921 Moskova Antlaşması ile Sovyetlerden silah ve para yardımı gelir. Avrupa emperyalizmine karşı ortak hareket ederler. Kapitalizmin en son aşaması emperyalizm ulusların başına beladır. Yeni kurulan Sovyetlerle iyi ilişkiler kuran Ankara’daki TBMM Hükümeti Atatürk’ün ince politikasıyla hareket eder. Kurtuluş Savaşı veren Ankara hükümeti Mustafa Kemal’in Başkumandan olmasıyla beraber Yunan ordusunu Sakarya’da yener. Atatürk Fransızlarla barış görüşmeleri yapar. Fransızlar yurdumuzdan çekip giderler. Avrupa’nın şımarık çocuğu Yunan ordusu Dumlupınar’ Başkumandanlık Savaşı ile 30 Ağustos 1922’de mağlup edilir. Yunan askeri İzmir’de denize dökülür. Atatürk İzmir’e hızla girer. Yunan askeri kaçarken İzmir’de yangın çıkarır. Sayısız ev yanar. Yunan’a ilk kurşunu atan Hasan Tahsin ve arkadaşlarının, masum Türk halkının intikamı alınır. Mudanya Ateşkes Antlaşması ile Trakya’ya on beş bin Türk askeri geçirilir. Trakya savaşmadan alınır. Trakya’daki Türk çeteleri 1922 yılında Yunan ordusuna saldırılar düzenleyerek onların Trakya’da kalmasını sağlar. Sakarya Savaşı ve Büyük Taarruzda başarılı savaş taktikleri uygulanır. Çanakkale Zaferimizin, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında “Çanakkale Ruhu” olarak olumlu bir etkisi de olmuştur. Atatürk Barış İçinde Kalkınma Politikasıyla güzel adımlar atar. “Dost Ülkelerin Sayısı Artacak.” cümlesi doğru bir adımdır. Orta Doğu bataklığına düşen yanar. Terör belası dünyanın başına bela olmuştur. İnsanların kardeşliği için adımlar atan liderler ince politikayla ülkelerini de huzura kavuşturacaklardır. İnsanların kalkınmaya, huzura ihtiyacı vardır. Gelişen siyasi ilişkiler ticareti olumlu etkileyecek ve güçlü, gelişen ülkeler arasına gireceğiz. Siyasetimizi tarihsel temellere oturtarak yapmalıyız. Denge politikası önemlidir. Büyük liderler bunu uygulayarak ülkelerine refahı getirmişlerdir. Atatürk Dünya Lideri idi. Türkiye Coğrafi olarak zor bir coğrafyada ayakta kalmak için mücadele ederken güçlü dengeli bir politika uygulamalıdır. Türk Devletleri doğru politika uygulayınca zenginleşmiş, kalkınmıştır. Kutluk Hakan’ın Veziri Tonyukuk, İkinci Göktürk Devleti’nin kurulmasında önemli doğru politikalar uygulamıştır. Orhun Anıtları Tarihten Bize Seslenen Belgelerdir. Tarih bilgimizi güzel kitaplarla geliştirmeliyiz. Emperyalizmin oyunlarını iyi okumalıyız. Akıllı politikaları uygulamalıyız… Yazar Şevket Süreyya Aydemir’in kitapları yakın tarihe ışık tutar…”
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol