Dolu dolu Kadinlar Günü

Kirklareli 8 Mart Dünya Kadinlar Günü kapsaminda çesitli etkinliklere sahne oldu. Siyasi parti, sivil toplum örgütü, dernek ve kurum temsilcisi kadinlar, kar yagisina ragmen Atatürk Aniti önünden baslattiklari etkinliklerini sokaklarda çiçek dagitarak ya da basin açiklamasi yaparak sürdürdü. Kar yagisi nedeniyle Atatürk Aniti'nin çevresini kaplayan buzlar Belediye ekipleri tarafindan temizlenirken, temizlik sonrasi Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kadin Kollari, Anneler Dernegi, Kadin Girisimciler Dernegi, Türkiye Degisim Hareketi (TDH), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadin Kollari ve Kirklareli Kadin Platformu üyeleri çelenk sundu. Etkinlinler kapsaminda meslek örgütleri de basin açiklamasi yaparak 8 Mart Dünya Kadinlar Günü'ne dikkat çekti.

Kadin avukatlar çiçek dagitti

8 Mart Dünya Kadinlar Günü etkinlikleri kapsaminda Kirklareli Barosu Kadin Haklari Komisyonu üyeleri Adliye Sarayi'nda kadinlara çiçek dagitti. Komisyon Baskani Av. Tülay Tuncay Peker, Komisyon üyeleri adina yaptigi basin açiklamasinda; cinsiyet ayrimciliginin sona erdirilmesi gerektigini ifade etti. Tuncay, "Kadinlara karsi ayrimciligin kaldirilmasini, ailede, toplumsal yasamda, egitimde, istihdamda ve siyasette demokrasinin olmazsa olmaz kriteri olan kadin-erkek esitliginin, çagdas kosullara uygun sekilde yasal temele dayandirilmasini ve uygulamaya geçirilmesini; kadina yönelik ekonomik, fiziksel, sözel, cinsel ve psikolojik siddete son verilmesini, yasal haklarini kullanmalarinda karsilastiklari engellerin kaldirilmasini istiyoruz. Kadinin insan haklari mücadelesinde geçmiste ve günümüzde olumlu katkisi bulunan ve emegi geçen tüm kadinlari saygiyla aniyor, bu duygu ve düsüncelerle 8 Mart Dünya Kadinlar Gününü kutluyoruz" dedi.

"En çok kadinlar zarar görüyor"

8 Mart Dünya Kadinlar Günü kapsaminda Dingiloglu Parki önünde bir araya gelen Kirklareli Kadin Platformu üyeleri de yaptiklari basin açiklamasi ile dünyada yasanan savaslardan, asiri dincilik ve milliyetçilikten en çok zarar gören kesimin kadinlar olduguna dikkat çektiler. Kirklareli Kadin Platformu üyeleri adina açiklama yapan, Kadin Platformu Sözcüsü Mehtap Åzeker Özirmak, kadinlarin her türlü sömürüye, siddete ve ezme, ezilme iliskisine karsi yürüttügü mücadelenin 100. yilinda herkes için özgürlük, esitlik, adalet ve baris istediklerini belirtti.

Kapitalist sömürü düzeninin, tarihte ataerkillikten de destek alarak kadin emegi üzerinde yükseldigini ve halen de kadin emeginin sömürüsünden beslendigini ifade eden Özirmak, "Sermayenin sömürü çarklari, dün oldugu gibi bugün de cinsiyete dayali rol bölüsümü ve ayrimcilik sayesinde daha kolay isliyor. Kapitalizm, bugün de içine girdigi son krizi asmak için yine cinsiyet ayrimciligindan yararlanmak istiyor" diye konustu.

Dünya genelinde oldugu gibi Türkiye'de de, "sosyal güvencesizlestirme, kayit disi çalistirma" uygulamalarinin en fazla kadin emekçileri etkiledigini ifade eden Özirmak, sunlari kaydetti:

"Egitim, ekonomi, siyaset ve hayatin diger birçok alanindaki esitsizlikler önümüzde duruyor. Militarizm, ataerkil sistem, sovenizm, gericilik ve muhafazakarlik, neoliberal politikalar ve kriz süreci biz kadinlarin gündeminden ne yazik ki düsmüyor."

Kadin Platformu üyeleri yaptiklari basin açiklamasinin ardindan Atatürk Aniti'na çelenk sundular.

Daha sonra çalisma ve hesap raporlari ile çalisma ve faaliyet raporlarinin okunmasina geçildi.

Okunan her iki rapor oylamaya sunuldu ve kabul edildi. Kongrenin devaminda dilek ve temenniler maddesine geçildi. Dilek ve temenniler bölümünde bir konusma gerçeklestiren Kirklareli DSP Il Baskani Yasar Mert, katilan üyelere tesekkürlerini sunarak yapilan kongrenin hayirli olmasini temenni ettigini belirtti. Baskan Mert, konusmasinin devaminda sunlari söyledi; "Ülkenin gerçek bir demokratik sol partiye ihtiyaç duydugu yillarda rahmetli genel baskanimiz Bülent Ecevit ve arkadaslari 1985 yilinda DSP'yi kurdular. DSP kisa zamanda tüm il, ilçe ve tasralarda teskilatlanarak bu günlere kadar geldi." Kirklareli DSP Il Baskani Yasar Mert, böyle kongrelerin kayitli üyeler ile yapildigini, üye sayisinin %50'den fazla olmasi ile delege tespiti yapildigini belirtti. Fakat partilerinde ki üye sayisinin %10 oldugunu belirten Baskan Mert, bu üyelerinde otomatik olarak delege oldugunu söyledi.

Oy kullanacaklarin Genel Merkez ve Yargitay'in onayiyla verilen listelerdeki isimlerden olustugunu sözlerine ekleyen Mert, bu listenin disinda isim eklemenin imkânsiz oldugunu söyledi. Kirklareli DSP Il Baskani Yasar Mert konusmasinin sonunda bundan sonra ki kongrelerin daha saglikli geçmesi temennisinde bulunarak konusmasini bitirdi.

Baskan Mert'in konusmasinin ardindan DSP Genel Baskani Masum Türker'in kongreye göndermis oldugu mesaj okundu. Daha sonra kapali oylamaya geçilen kongrede 29 oy kullanildi. Geçerli sayilan 29 oy ile birlikte Kirklareli DSP Merkez Ilçe Kongresi yapilan kapali oylama sonucunda kongrede yer alan tek liste isimlerine göre Kirklareli DSP Merkez Ilçe Baskani Ilhan Özaltan oldu.

Kirklareli DSP Merkez Ilçe Yönetim Kurulu ise su isimlerden olusuyor; "Asil Üyeler: Zeynep Dalca, Mükerrem Åzener, M. Tamer Öztaskin, Cumhur Aygit, Besir Akbas, Bahattin Durgut, Åzükrü Uydur, Ali Altintas, Yüksel Tegis, Günay Iskeç, Ridvan Balkan, Rahmi Akcan, Süleyman Akgül, Yalçin Yilmaz, Metin Gülbiten, Yedek Üyeler: Musa Altinova, Ali Sevim, Arif Inan, Åzevket Erseçkin, Hasan Uçak, Mesut Çakmak, F. Hülya Mert, Recep Öz, Vehbi Karaçam, Necip Uçar, Necmettin Eti, Cafer Atagan, Bülent Inanç, F. Nihal Akcan"

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol