"Doga düsmani degiliz"

14-16 Kasim tarihleri arasinda Kirklareli, Demirköy ilçesine bagli Igneada beldesi Longoz Ormanlari’nda yapilmasi planlanan Off- Road yarismasina Çevre ve Orman Bakanligi’ndan izin çikmamasi sonucu iptal oldugu yerel basinda gündemi mesgul etmisti.

Organizasyon Koordinatörü Mehmet Becce, yarisin iptalinin ardindan görüslerini ilk kez gazetemiz Igneada temsilcisi Kutluay Uyanik’a aktardi. Becce, sanildigi gibi doga düsmani olmadiklarini ve Igneada’nin büyük bir firsati kaçirdigi için üzüntü duydugunu kaydetti.

20 yildir Türkiye’nin her yerinde arazi araçlari ile Off-Road yarislari düzenlendigini belirten Becce sunlari kaydetti;

“Biz Igneada’yi çok seviyoruz”

“7 kez Türkiye Off-Road sampiyonu olan ve Türkiye’yi yurt disinda defalarca temsil eden biri olarak Türkiye’de bir trophy organizasyonunun gerçeklesmesini çok istedim. 5-6 yil önceki bu dilegimizi, üç defa Sapanca bölgesinde gerçeklestirdik. Daha sonra yurt disindaki arkadaslarla biraraya gelip bir Balkan Kupasi düzenlemeye karar verdik. Bu dogrultuda Bulgaristan’da, Yunanistan’da, Romanya’da, Makedonya’da ve Türkiye’de gerçeklestirilmek üzere bir Balkan Kupasi olusturduk.  

Yabanci dostlarimiza daha yakin olabilmek için sinira yakin bir yerde organizasyonumuzu düzenlemek istedik. Arastirmalarimiz sonucunda Igneada’yi tercih ettik. Zaten burayi biz çok seviyoruz, sik sik da gelip gidiyoruz. Yabanci dostlarimizin Igneada cografyasini çok farkli bulacaklarini ve muhtesem görüntülerle karsilacaklarini düsünerek, bu yörenin ekonomik anlamdaki yoksunluguna da olumlu yönde katki saglamak için organizasyonumuzu, Igneada’da da düzenlemek istedik.

Ardindan resmi makamlarla görüsmeler yaptik. Organizasyonun burada yapilabilecegini söylediler. Hersey çok güzel basladi. Üç ay boyunca Igneada’da parkur çalismasi yaptik. Çalismalar esnasinda ögrendik ki, burada bir Milli Park varmis. O parka zarar vermemek için parkurumuzu Milli Park’in disina tasidik.

“Bizi dogaya hainlik yapan insanlar gibi gösterdiler”

Ancak bizler, bazi arkadaslar tarafindan doga düsmani, dogaya hainlik yapan insanlar gibi gösterildik.  Off-Road hakkinda hiçbir bilgisi olmayan iki-üç kisinin hiç beklemedigimiz tepkileri ile karsilastik. Bizler bu bölgenin GEF ve Milli Parklar kapsaminda bulundugunu ögrendigimizde, çevre konusunda ilgili makamlarla görüsmek istedik. Limanköy civarinda bazi arkadaslarla görüstük. Yaptigi isi seven, gönül veren bu insanlara durumumuzu anlatmamiza ragmen, bizi yanlis tanidiklarini anladik.

Daha sonra Orman Mühendisleri Odasi tarafindan hiçbir sekilde bizi anlatmayan, saçma raporlar çikarildi. Bundan 7 yil önce Antalya’da yapilan bir “Rally” yarisi bizlere örnek gösterildi. Otomobil yarisi deyince “Off-Road” ile “Rally”yi ayni sinifa koyan bazi raporlar yazildi ve bunlar Çevre Bakanligi’na ulastirildi.

Tüm bunlara dayanarak Orman Isletme Müdürlügü de iznimizi iptal etti. Üstelik bu iptal yarisin baslamasina 7-8 saat kala bizlere ulastirildi.

“Igneada hafta sonunda 1500 kisiyi agirlayacakti”

Yarista, Ilk gün; Bulanik dere yolundan baslayip, Sivriler’e dogru gidilecek, oradan da Panayir Iskelesi’ne geçilecekti. Ilk Gün yarisi tekrar Igneada’ya dönülerek son bulacakti. Ikinci gün ise Begendik’ten, deniz kenari boyunca Limanköy’e, oradan da Liman’a ulasacaktik. 

Isin üzücü yani Bulgaristan’dan yarisin iptal oldugunu bilmeyen izleyicilerin gelmis olmasiydi. Yurt disindan yaklasik 500 seyirci bekliyorduk. Kamp yapmaya gelenler de olacakti. Bütün pansiyonlar ve oteller yapilan rezervazyonlar nedeni ile kapanmisti. Sonuç olarak hafta sonunda yaklasik 1500 kisiyi burada agirlayacaktik. Bu da Igneada’nin ekonomisi için büyük bir katki saglayacakti. Sponsor firmalarimiz zaten günler öncesinden Igneada’nin reklamini yapmaya baslamisti. Igneada için büyük bir sanssizlik oldu. En çok da hazirlik yapan Igneada esnafi için üzülüyorum.”

Esnaf tepkili

Yarisa katilmak üzere yurt disindan gelen 50’ye yakin arazi araci sinir kapisindan geri dönmek zorunda kaldi. Bu arada Igneada esnafi da verilen karara tepki gösterdi. Haftalar öncesinden organizasyon için hazirlik yapan esnaf; “Bu yollardan traktör geçiyor bir sey olmuyor da, arazi araci geçince mi doga zarar görüyor” diyerek yarisin iptali kararini protesto etti.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol