Devletliağaç şükür için göğe avuç açtı

Kırklareli'nde yıllardır yapılması  nedeniyle artık gelenek halini almaya başlayan ve herkesi bir araya topladığı için insanlar tarafından sevilerek benimsenen yağmur duaları, Mayıs ayının başından beri devam ediyor. Özellikle birçok köyde yağışların dualardan önce başlaması ve bu yıl bereketin fazla olması nedeniyle şükür duası olarakta yapılıyor

Cumartesi günü Kofçaz'a bağlı Devletliağaç köyünde yapılan yağmur duası, avuçlar bu kez şükür için göğe çevrildi. 200 nüfusu bulunan köyde yapılan yağmur duasına, yaklaşık 600 kişi katıldı. İmece usulü kesilen kurbanlarla hazırlanan yemekler, öğlen namazının ardından vatandaşa dağıtıldı.  Bölgedeki birçok köyden ve Kırklareli'nin çeşitli yerlerinden etkinliğe katılım yoğundu.  Kırklareli'nde ve civar illerde ürünlerdeki bereketin ve verimin artması amacıyla yıllardır köylerde yağmur duası yapıldığını dile getiren köyde yaşayan vatandaşlar, yağmur dualarının birlik ve beraberliğin simgesi haline geldiğini vurguladılar. Köyde imece usulü hazırlanan yemekler, şükür duasının edilmesinin ardından afiyetle yenildi.  
"Her yıl biraz daha kenetleniyoruz"
Köylerde yapılan ve geleneksel bir hal alan yağmur dualarının, Devletliağaç köyünde de aynı birlik ve beraberliği sağladığını vurgulayan Devletliağaç Köy Muhtarı Mutlu Uslu, yapılan tüm yemeklerde köylünün katkısının olduğunun altını çizerek; "Her yıl yağmur duası etkinliğimizi yapıyoruz. Şu anda bereketimiz zaten iyi yağmurlarımız yağdı. Bizim köyümüzde yağmur duasından ziyade şükür duası yapılacak.  Biz şu anda şükür duası ediyoruz. Allahın verdiği nimetlere şükrediyoruz. Gayet iyi bir adetimiz var. Yöresel olarak katılımımız ve etkinliğimiz çok güzel. Bu etkinlikleri bereketlerimizin devamı gelsin diye yapıyoruz. 300-500 kişi arası katılım oluyor genelde. Biz bu sefer 600 kişilik hazırlık yaptık. Bayanlardan da katılım var ailece katılanlar da çok" dedi.
"Nüfusumuzun 3 katı katılım oluyor"
Köyde 40-50 hane bulunduğunu ve nüfusun yaklaşık 200 olduğunu vurgulayan Uslu; "Köyümüzün nüfusu, birçok köye nazaran daha düşük. Köyde 40-50 hane var ve yaklaşık nüfusumuz 200. Yaptığımız yağmur dualarında genelde köy nüfusumuzun ortalama 3 katı kadar katılım oluyor. Gerek diğer köylerden gerekse merkez ilçeden gelen vatandaşlarımız, burada bizimle birlikte aynı masaya oturuyorlar. Yaptığımız yemekleri imece usulü köylülerimizin destekleri ile kurbanlarımızı keserek yapıyoruz. Biz devamlı bu şekilde yağmur duası için halkla iç içe imece şeklinde kurban yaparız. 50kg pirinç, 50kg şeker, 25kg irmik, 200kg civarında et kullanıldı. 6 tane küçükbaş hayvan kestik" şeklinde ifade etti.  
"Festivalimiz Soma              Faciası nedeniyle erteledi"
Geçtiğimiz günlerde Devletliağaç'ta yapılması planlanan ve bazı nedenlerden dolayı iptal edilen Hıdrellez Şenlikleri hakkında da bir açıklama yapan Uslu; "Köyümüzde her yıl yaptığımız birde Hıdrellez Şenliklerimiz vardı fakat 13 Mayıs'ta yaşanan facia nedeniyle iptal edildi. Orada 301 vatandaşımızın hayatını kaybetmesi, 301 ocağa ateş düştüğü halde, bizler burada eğlenemezdik. Dolayısıyla şenlikler iptal edildi. Şenlikleri düzenleyen Kofçazlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, yaşanan bu facianın ardından böyle bir karar aldı. Alınan bu karada hiçbir siyasi unsur söz konusu değil. Sadece ülkemizin başına gelen bu elim facianın ateşi sönmemişken, bizim burada eğlenmemiz mümkün değildi. Dolayısıyla şenlikler ertelendi" şeklinde yorumladı.
"Köyümüzün en büyük     sıkıntısı alt yapı eksikliği"
Devletliağaç köyündeki sıkıntıların en büyüğünün alt yapı sorunu olduğunu belirten Uslu; "Köyümüzde hayvancılık fazlasıyla ön planda. Herkes hayvancılıkla geçiniyor. Hal böyle olunca gerek yollarımız gerekse çevre zarar görüyor. Hayvanlarımızı otlatmaya çıkardığımızda yollarımız zarar görüyor ve neredeyse kullanılmayacak hale geldiler. Devletliağaç köyünün en büyük sorunlarının başında işte bu altyapı sorunu gelmekte. Yetersiz kalan alt yapı yüzünden, çevre fazlasıyla kirleniyor. En büyük arzumuz bu sorunu biran önce çözerek, Devletliağacımızın yollarını düzeltmek. Bunun dışında öyle büyük sorunlarımız yok. Burada yaşayan neredeyse tüm vatandaşlarımız geçimini hayvancılıkla sağladığı için, en başta çözülmesi gereken sorun olarak bu göze çarpıyor" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol