Danıştay, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile Edirne Çevre Gönüllüleri Birliği'nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine açtığı davada Trakya Bölge Planı değişikliğinin yürütmesini durdurdu. Plandaki değişiklik ile İğneada'nın da zaman zaman adının geçtiği, bölgede 1 nükleer ve 5 termik santralin yapılmasının amaçlandığı öne sürülüyordu
Danıştay, "Enerji üretim ve depolama alanı" ve "Kentsel yerleşme alanı" adları altında yapılan Trakya Bölge Planı değişikliğini oybirliğiyle durdurdu.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Edirne Çevre Gönüllüleri Birliği adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine dava açan Av. Bülent Kaçar, Danıştay kararı için "Bu karar hukukun zaferi" değerlendirmesinde bulundu.
Plandaki yapılmak istenen değişiklik ile bölgenin küresel sermaye ve enerji lobisine açılmaya çalışıldığını öne süren Kaçar, Bakanlığın, Danıştay'ın verdiği kararın gereğini yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.
Ne olmuştu?
Av. Bülent Kaçar, 2009 yılında onaylanan 1/100.000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı'na Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Edirne Çevre Gönüllüleri Birliği adına itiraz etti. Yasal sürede yanıt alamayınca, planın ve 1 Temmuz 2010 tarihli onayla yapılan değişikliklerin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay 6. Dairesi'nde dava açtı. Danıştay 3 Temmuz 2012'de planın yürütmesini, "şehircilik ilkeleri ve kamu yararına aykırı olduğu" gerekçesiyle durdurdu. Davalı Bakanlık itiraz edilen içeriğe dokunmadan yapılan değişikliklerle 5 Haziran 2013'te planı onaylayınca Danıştay TMMOB ve Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği adına bu plana açılan davada 1 Ekim 2013 günü bir kez daha durdurma kararı verdi. TMMOB ve Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği ile kendi adına bir kez daha Danıştay'da dava açan Av. Bülent Kaçar, Danıştay 6. Dairesi'nin son verdiği kararla, dava konusu işlemin durdurulmasına karar verdi. Kararda, "Davalı idarece Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı'na yönelik davalarda yürütmenin durdurulması yönünde verilen kararların uygulanması yönünde bir işlem yapılmadığının belirtilmesi, gerek yürütmenin durdurulması isteminin reddi yolunda verilen kararlar ve dava konusu plan kararlarının alt ölçekli planlara aktarılması yolunda davalı idarece aynı gün ilan edilen 1/25.000 Ölçekli İl Çevre Düzeni Planında da değişikliğe gidildiğinin görülmesi ile ortaya çıkan davanın duruma ve uyuşmazlığın niteliğine göre, taşınmazların yerinde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılarak bilirkişi raporu alındıktan sonra yeni bir karar verilinceye kadar dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına oy birliğiyle karar verildi" denildi.
Planda yapılmak istenen değişikliklerle bölgede önü açılan Marmara Ereğlisi, Şarköy, Malkara ile adı sıkça geçen ancak bu güne kadar "planlarımızda yok" denilen muhtemel Kıyıköy ve İğneada Termik Santralleri ile İğneada Nükleer Santrali'ne "dur" denildi.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol