Cumhuriyetimizin yetistirdigi Leyla Gencer gibi bizim dünya çapinda onur ve gurur vesilemiz olarak birçok kisiyi anladigimizi, devletimizin onlarin arkasinda oldugunu söylememiz mümkün degildir. Biz böyleyiz. Genelde öldükten sonra degerinin farkina variriz. Çünkü ölülerin dünyasi bize daha yakindir.
Bundan bir süre önce Anadolu Üniversitesi Açik Ögretim Fakültesi Kirklareli Temsilcisi Ögretim Görevlisi Münür Saygin ile bir is için Vali Sayin H.Avni Cos'u ziyarete gitmistik. Bir toplanti yapilacak, burada birileri tanitilacakti. Konusma sirasinda Sayin Vali'ye olayla ilgili Fransa'daki bir durumu aktardim. Dedim ki; "Fransa yetistirdigi kültür-sanat adamlarinin arkasinda oldugunu söyler. Siz olayin ne kadar arkasindasiniz? Sayin Vali H.Avni Cos'un bu toplanti için yapilan organizasyonun içinde ve arkasinda oldugunu biliyordum. Nitekim bunu toplanti konusmalariyla da teyit ettiler. Hem de veciz bir biçimde söyleyerek, dile getirdiler. Bu toplantidan bir gün sonra yapilan Uluslar arasi Siir Dinletisi'nde Sayin Vali, yerli ve yabanci sairleri agirladi ve dinledikten sonrada kendilerini birer plaket ile onurlandirdi. Tabii bu bir Kirklareli istisnasidir, kaideyi bozmaz. Genelde Türkiye'yi yönetenler kültür-sanat insanlarina, yörelerindeki degerlere mesafelidirler, özellikle bunlar gazeteci ise zaman zaman da arlari limonice olur. Suraya gelmek istiyorum;
600 yillik Osmanli dünyada yaptigi fetihlerle taninmistir. 600 yilda 300'ün üstünde savas yapmistir. Buna karsilik kültür alaninda, sanat baglaminda dünya çapinda bir adam yetistirememistir. Bundan dolayi Osmanli dünyada ve özellikle Avrupa'da iyi bir görüntü yaratmamistir. Cumhuriyet'in üzerinden 85 yil geçmesine ragmen hala bu görüntüyü ortadan kaldirabilmis degiliz. Leyla Gencerler, Fazil Saylar, Idil Biretler, Suna Kanlar, Nazim Hikmetler, Yasar Kemaller ve daha yüzlerce uluslar arasi degerde bilim, kültür ve sanat adamimiz bu kötü imaji silememislerdir.
Bu baglamda sunu öne çikarmak gerektigini düsünüyorum. Devletin kültür, sanat ve bilim adamlarinin arkasinda olmasi, bu nitelikte insanlarin sözgelimi "TÜRKIYE DEMEK" olarak anilmasi ne anlama gelmektedir? Su demektir;
Bir ülke, bir kent veya kasaba oradan yetismis, üne kavusmus, toplum tarafindan itibar gören bir mertebeye gelmis insanlari, aydinlari ile taninir. Mesela dünya "ATATÜRK" dedigi zaman Yeni Türkiye'yi hatirlamaktadir. Sair Nazim Hikmet'in Türk oldugunu dünyada bilmeyen var midir? Sözgelimi müzik alaninda Kirklarelili Burhan Öçal, edebiyatta Yasar Kemal, Aziz Nesin, Yunus Emre, Mevlana Türkiye'nin imajini olumlu gösteren kültür adamlaridir. Bu nedenle bir ülkenin kültürü yetistirdigi kisilerle uluslar arasi sahneye çikip görünür. Tabi ATATÜRK gibi dünya çapinda yetismis kahramanlar, Devlet Adamlari, siyasetçiler varsa onlar da ülkenin taninmasinda önde gelirler. Bugün Türkiye siyaset sahnesinde dünyaca taninan kim vardir? Bir Kemal Dervis'i söylemek mümkündür. Baska, baska da yok gibidir.
Görülüyor ki kültür-sanat ve bilim alaninda uluslar arasi bir fazla agirligimiz yoktur. Bununda uzun yillar olacagini, TÜRKIYE KÜLTÜRÜN VATANIDIR denecegini sanmiyorum. 85 yillik Türkiye ATATÜRKÜN ÜLKESI olarak taninmaktadir. Baska da bizi tanitan, taninmamiza vesile olan yoktur. Unutmayalim ki Türkiye çok çocuklu aileleriyle, 75 milyon nüfusu ile degil, 70 bilim ve sanat adami ile taninir.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol