Her yil Kasim ayinin 3. haftasi Persembe günü DÜNYA FELSEFE GÜNÜ olarak kutlanmaktadir. Liseler de Dünya Felsefe günü ile ilgili olarak etkinlikler yapilmaktadir. Edirne Lisesi ve Edirne Ilhami Ertem Lisesinde oldugu gibi.
Nermi Uygur’ un Yasama Felsefesi kitabi çok güzeldir. Insanlik tarihinde felsefe ve düsünce çok önemlidir. Ilk felsefeciler varligin ilk ana maddesini (evrenin baslangici) saf akil ve düsünce gözüyle açiklamaya çalismistir. Ortaçag da dinin ve inancin temellendirilmesini yapmistir. Rönesans ve Aydinlanma Çaginda insanlari, toplumlari aydinlatmistir. Bilim ile olan yakin iliskisi nedeniyle bilimlere yol göstermistir. 20. ve 21. Yüzyilda demokrasi, hukuk, insan haklari ve özgürlüklerin gelismesinde çok büyük katkilari olmustur.
Dünyanin sanayii toplumu asamasini geçip bilgi toplumu olmus toplumlarina bakarsak Fransa, Almanya, Italya, Ingiltere, ABD’ de çok sayida filozof ve bilim adami oldugunu görürüz. Örnegin Fransa’ da Descartes modern felsefenin kurucusudur. Jack Rousseau toplum ve modern toplum hak, hukuk, özgürlükler alanindaki çalismalari önemlidir.
A. Comte pozitivizmin kurucusudur. Almanya’ da I. Kant, Hegel, Karl Marx, Nietzche gibi filozoflar fikirleriyle dünyayi etkilemislerdir. Ingiltere’ de Locke, Hume, Bacon gibi filozoflar halkini aydinlatmis yeni idealler ve düsünceler asilamislardir.
Böylece bu toplumlar çagimizin bilgi toplumu olma asamalarina bu filozoflarin düsünce zenginligi ve yol göstericiligi ile ulasmistir. Felsefe insan ruhunu aydinlatir, düsünce ufkunu genisletir, insanin düsüncesini disipline eder.
Günümüzde felsefe bilimden sanata, varliktan ahlaka, toplumdan insana, çevreden doga ve insan yasamina giren herseyi konu alarak varligini devam ettirmektedir. 1967 yilindan beri toplumsal konularla ilgileniyorum. 68 kusagi Paris’ ten gelen Mayis rüzgarlariyla sosyal düsüncelerle ilgilendi. Halkin mutlulugunu hayal ettiler. Ellerinden kitap düsmedi. 27 Mayis 1960 darbesiyle yeni bir anayasa yapildi. 1961 anayasasi özgürlükler anayasasiydi.
Düsünce ve fikir özgürlükleri toplumun ufkunu açti. Gençler de yeni bir heyecan vardi. Felsefenin baslangiç ilkeleri kitabini okumayan genç yoktu. Istanbul Kadirga Yurdun da kaliyordum. Güzel günlerdi.
Amerika’ nin Vietnam’ a attigi nabalm bombalarina karsi Istanbul’ da yürüyüsler basladi. 6. Filonun Amerikan bahriyelerine karsi Istanbul’ daki Üniversiteli gençler harekete geçti. Istanbul’ da bir hafta yürüyüs yapildi. Amerikan bahriyelerini ünüversite gençligi denize atti. Gençlik hareketleri 12 Mart 1971 darbesiyle sonuçlandi. 12 Eylül 1980 darbesiyle apolitik bir gençlik yetistirildi, toplum yozlastirildi. Büyük Atatürk “Bagimsizlik ve Özgürlük benim karakterimdir” derken mutlu bir halki hayal ediyordu. Hümanist felsefeyi severim. Bir zamanlar Isik Dogudan yükselirdi. Ömer Hayyam, Hz. Mevlana, Sadi, Farabi sevdigim filozoflar, düsünce adamlaridir. Liselerde Dünya Felsefe Günleri kutlanmasi çok güzel.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol