Bugün, "Dünya Çevre Günü" olması dolayısıyla TEMA VAKFI'nın yayınladığı Kamuoyunu Bilgilendirme yazısını Kırklareli Merkez İlçe TEMA TEMSİLCİSİ, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Kırklareli İl Temsilcisi Öğretim Görevlisi Münür Saygın yazıyı okumam ve tabii bilgilenmem için verdi. TEMA Bildirisini okuduktan sonra ülkemizi ve dünyayı tehdit eden Çevre Sorunları, dünyada gözlenen İklim Değişikliği ile ilgili bilgileri okurlarımla paylaşmayı düşündüm. Bir kez daha okuduktan sonra dünyadaki küresel iklim değişikliğinin büyük bir tehlike oluşturduğunu gördüm. Kendimce okurlarımı aydınlatmak istedim.
Türkiye TEMA Vakfı, bildiri başlığında diyor ki, "İklim insan eliyle değişiyor. Yükselen Deniz Seviyesi medeniyeti tehdit ediyor." Alt başlıklarda ise şu bilgilere yer veriliyor:
"Birleşmiş Milletler 2014 yılını insanlığın sonu olarak "Kalkınmakta olan Küçük Ada Devletleri Yılı" seçmiştir. İnsanlık bu konuda bilgilendirilecek ve bilinçlendirilecektir. Ayrıca, bu kapsamda 5 Haziran DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ" dolayısıyla iklim değişikliğinin küresel etkilerinden deniz seviyesinde artış sorunu" gündemin ikinci maddesi olarak işlenecektir.
TEMA VAKFI bildiri metninde insanlığı ve uygarlığı tehdit eden şu bilgileri dile getirmekte, insanlığın dikkatini çekmektedir.
TEMA VAKFI'nın açıkladığına göre atmosfer insan kaynaklı faaliyetler nedeniyle karbondioksit gazı ile son 800 bin yıldan beri görülmedik biçimde kirlenmiştir. Bunun sonucu insanlık fosil yakıt yüzünden ormanlarını, tarım arazilerini, sulak yerlerini kaybedecek bir tehlike ile karşı karşıyadır. Bu nedenlerden doğan iklim değişikliği yaşanmaktadır ve bu süreç beraberinde insanlık için yeni sorunlar getirmektedir. Buz Denizindeki buzullar erimekte, bundan ekosistemler ve uygarlık olumsuz şekilde etkilenmektedir. Buzulların erimesi deniz seviyesinin yükselmesine neden olmakta, kuraklık, sel, fırtına gibi hava olayları Türkiye'yi ve dünyayı etkilemektedir. Giderek durum ciddiyet kazanmaktadır. 2013 yılı afet raporunda belirtildiğine göre dünyada son zamanlarda ölümler ve zararlar sel ve su baskınlarından yüzünden meydana gelmekte, bu yüzden büyük can ve mal kayıpları olmaktadır. Son yıllarda görülen sel baskınları, hortumlar, depremler hava ve yeryüzü şartlarının değişmesinden ileri gelmektedir. Birleşmiş Milletler Teşkilatı İnsanlığın dikkatini ve ilgisini bu olaylara çekmektedir. Özellikle deniz seviyesinin yükselmesi Türkiye'nin deniz kıyıları için son derece risk taşımaktadır. Denizler sanki kendisinden alınan yerleri geri almak için kıyıları tehdit etmektedir.
TEMA, Türkiye Çöl olmasın diyor. Türkiye yeryüzü ve hava şartlarının değişmesi nedeniyle birtakım doğa olaylarına hazır olmalı, insanlarımız DOĞAL ÇEVRE'yi korumada duyarlılık göstermelidir. Bu durumlarda Romalı şair diyor ki, "Siz aldırmıyorsunuz ama ben sizin doğal afetlerden göreceğiniz muhtemel zararları anlatıyorum."
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol