DÜNYADA AKIL DURDURACAK GELISMELER OLUYOR

Insanlik yaziyi bulmak için besbin yil, bir o kadar da araba tekerlegi için bekledi. Yani geride kalan binyillarda bir seyi bulmak için yüzyillar, bin yillar yetmiyordu. Sunca milyar yil yasi olan dünyamizda yolu ikibin yil önce Romalilar bulmustur.
Geçmisin buluslari böyle iken günümüzde buluslar saatlik bir zamana inmistir. Bugün dünyada bir günde elde edilen buluslarin yüzlerin üzerinde oldugu söylenmektedir. Artik uzaklar yakin olmustur. Uzayin yolu açilmistir. Dünya Bilgisayarin içine girmistir. Insanlik en kisa zamanda istedigi bilgiye, bilgi kaynaklarina ulasabilmektedir. Ilk bilgisayarlar (Konpütürler) çiktigi zaman dakikada ne kadar islem yapiyorlardi bilmiyorum. Fakat su an elimin altindaki bilgiye göre bugün itibariyle dünyanin en hizli bilgisayari saniyede 136-137 trilyon islem yapabilmektedir. Düsünebiliyor musunuz trilyonlarca bilgi, islem bir saniye içerisinde sizin elinizin altinda olmaktadir. Artik insanoglunun bilgiye ulasmasi saniyelik is olmustur. Fakat insanoglu bu gelismeyi de yeterli görmemekte, daha hizli islem yapan bilgisayar pesine düsmüstür. Daha hizli dedigim Bilgisayar saniyede 136-137 trilyon islem yapandan 73 kat daha hizli olacaktir. O ne kadar olacaktir? Basina da yansidigina göre Japonlar imal etmekte olduklari Süper Bilgisayarlarin saniyede 10 katrilyon islem yapacagini söylemislerdir. Japon ulusal bütçesinden bu yil için bu bilgisayarlarin imalatina harcanmak üzere 89 milyon dolar ödenek konmustur. Japon bilim adamlari bu Süper Bilgisayar'in uzay ve tip alaninda kulanilacagini açiklamislardir.
Bugün dünyada teknoloji bilgisinden daha güçlü, daha pahali bir sey yoktur. BILGI her zaman önemli olmustur ama günümüz dünyasindaki kadar stratejik ve yasamsal halde olmamistir. Insanlar bilgiyi gerektikçe, ihtiyaç duydukça aramislardir. Batili ülkeler dünyaya açilirken Osmanli savasiyordu ve savas hedefleri belirliyordu. Dünyayi ögrenmeye niyeti yoktu ve buna gerek de duymuyordu. Fakat sonunda görüldü ki ilerleyen ve degisen ülkelerin çok gerisinde kalmistir. Onun için insanlaga yararli bir bulusun altinda imzamiz, adimiz yoktur.
Cumhuriyeti kuranlarin varmak istedikleri bir çok hedefler vardi. Bu hedeflerden biri de BILGI AÇIÄzI'ni kapatmakti. O nasil olacakti? Egitimle, kütüphanelerle, Halkevleri ve Halkodalari ile olacakti. Bu amaçla cumhuriyetin ilanindan üç yil sonra bazi Illerde kütüphane insaatina baslanmistir. Bunlarin içinde Kirklareli de vardir. Ancak 1950'li yillarda kapatilan 4 bin Halkevi ve Halkodasi yerine 50 yilda sadece 1250 Halk Kütüphanesi açilabilmistir.
Türkiye'nin ileri ülkelerle kendi arasindaki Bilgi Açigi hemen hemen her alanda kendini göstermektedir. Teknoloji bilgimiz gelismemistir. Türkiye teknoloji ve Teknoloji Bilgisi ithal eden bir ülkedir. Devleti yönetenler hâlâ mütevazi tesisleri açmaktadirlar. Fabrika kuran fabrika açmak bir ülkenin sanayilesmede geldigi noktayi belirlemesi bakimindan çok önemlidir. Bizim Agir Sanayi'miz yoktur. Montaj Sanayi agirlikli bir endüstri yapimiz vardir. Ancak bu alanda yerimizde saydigimizi söylemek de haksizlik olur. Türkiye de kendi sartlari içersinde sessiz ve derinden bir seyler yapmaktadir. Silah sanayimiz büyük gelisme sürecindedir. Japonlar dünyayi Bilgisayarin içine koymuslar biz kafanin içine koymaktan bile uzagiz. Mesele burada.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol